ZETApress

hírportál

Transzplantáltak esküje

Mezei GergőMa délelőtt az Üllői úti Semmelweis Szalonban ünnepélyes esküt tett a XXII. Szervátültetettek Világversenyére utazó magyar csapat 54 versenyzője, köztük Mezei Gergő László többszörös Európa- és világbajnok szervátültetett sportoló, aki Holub Katinak mesélt életéről.

Gergő 1988-ban született súlyos nephrológiai problémákkal, ebből kifolyólag gyermekkorában több nagy műtéten esett át, sokat volt kórházban. 15 esztendős korára biztossá vált, hogy csak egy sikeres vesetranszplantáció után élhet teljes életet. 2005-ben kapott vesét, ami akkor megmentette az életét, és egyben valami új kezdete lett. A gyógyszerek mellékhatásai azonban erősek voltak, több mint 15 kg-ot szedett föl. Egészséges volt, de azért, hogy sokáig az is maradjon, tennie kellett. Szeretett volna boldog lenni, és megmutatni, ér annyit, mint a többi ember.

Diétázni kezdett, életmódot váltott, 83 kg-ról 58-ra fogyott a sportnak és az egészséges táplálkozásnak köszönhetően. 2008-ban kijutott az első Európa-bajnokságára, innen pedig egyenes út vezetett a sportkarrierhez. 2009-ben világbajnokságon sikeresen szerepelt futó- és kerékpáros számokban, majd újabb és újabb megmérettetések jöttek. Mindig is értékelte, amije van. Szerette volna felhívni mások figyelmét is az egészséges életmódra, a tudatos táplálkozásra, és arra, hogy mennyi mindenre vagyunk képesek, ha kellő motivációnk van. Példakép lett, iskolákba és cégekhez hívták motivációs előadást tartani. Céljává vált, hogy jó ember legyen.

Több körülmény következtében 2015-ben a transzplantált veséje majd tíz év után tönkrement. Ekkor új élet kezdődött, de a sport maradt. Persze csak az egészségmegőrzés szintjén: dializáltaknak rendezett versenyeken ugyan indult, de nemzetközi megmérettetésen nem vett részt. Heti 3-4 edzést végzett, éppen annyit, amennyit a teste elbírt. Sajnos volt, hogy hetekig az ágyat nyomta, de nem adta fel: nagy hangsúlyt fektetett a mentális felkészülésre, és folyamatosan karban tartotta testét, hogyha lehetőség nyílik arra, hogy ismét vesét kapjon, az a legjobb helyre kerüljön.

Sok ember felajánlotta az egyik veséjét, köztük a családtagjai is, végül Kláráé, a nővéréé bizonyult megfelelőnek. 2017. november 2-án megműtötték, a beavatkozás jól sikerült. Három hónapot várt, míg újra felvette a futócipőt, de addig is nagy sétákat tett és óvatos erősítésbe kezdett.

Egy év után állt rajthoz és nagyon élvezi úgy az edzésmunkát, mint a versenyzést. A sportolás mellett dolgozik is, de most, a világbajnokság előtt az edzés az első, persze csak ésszel. Orendi Mihály már jó ideje ösztönzi szaktudásával, az ideális edzésterv összeállításában is segíti. Most az 5000 méteres utcai futóverseny, országúti időfutam és mezőnyversenyre való felkészülés az elsődleges a XXII. Szervátültetettek Világbajnokságára. Természetesen a 4-szer 100 méteres és a 4-szer 400 méteres váltóban is rajthoz áll. Hálával tartozik a Debreceni Sportcentrum és a Trappancs Egyesület támogatásáért. Célja, hogy az embereknek megmutassa, mire is képesek, ha a korlátaik helyett a lehetőségeikre fókuszálnak! Buddhista vallású emberként motivál másokat a sportra és az egészséges, tudatos életmódra ? fogalmazta meg gondolatait.

Sárfalvi Péter négyszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok öttusázó, az EMMI sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a világjátékokon résztvevő 54 magyar sportoló nemcsak a szervátültetettek, hanem mindannyiunk számára példaképek. ? Ha rátok gondolunk, minden problémánk kicsinek tűnik. Büszke vagyok rátok ? fogalmazott a helyettes államtitkár, majd sok sikert, erőt és kitartást kívánt a versenyzőknek.

Prof. dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese azt hangsúlyozta, hogy a transzplantált sportolók esetében nem elcsépelt a Couberten-i szlogen, miszerint nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos, majd azzal folytatta, hogy a játékokon résztvevők valójában valamennyien már most egy győztes csapat tagjainak tekinthetik magukat.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke arra emlékeztetett, hogy a 2018-as év fogyatékos sportolója és sportolónője a szervátültetett Gerencsér Róbert atléta és Gyurkó Alexandra úszónő volt. Kiemelte, csodálatos dolgokat tudnak véghez vinni azok, akiknek az átlagosnál nagyobb nehézségekkel kell szembenézniük. ? Ti vagytok a kifogások és a halogatások várának lerombolói ? mondta a sportvezető, majd azt emelte ki, hogy a szervátültetett sportolók az ép embereknél hatványozottabban tudják szeretni az életet. Beszédét azzal zárta, reméli, hogy a magyar csapat a hagyományoknak megfelelően az első öt között végez majd a nemzetek összesített pontversenyében.

Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke úgy fogalmazott, idén soha nem látott nehézségekkel kellett megküzdeniük azért, hogy a szokásos méretű csapattal vehessenek részt a Newcastle-i világjátékokon, de a rengeteg erőfeszítésnek köszönhetően végül minden összeállt ehhez. Elmondása szerint a magyarok 11 sportágban állnak rajthoz, és a versenyzők között ugyancsak 11-en vannak olyanok, akik először vesznek részt a világjátékokon.

A 25 éve a Szervátültetettek Sportjában-díjat Szendi János kétszeres veseátültetett versenyző vehette át az ünnepségen, majd Tóth Irmával a többiek előtt ők mondták el a fogadalomtétel szövegét, melyet a vendégek és sajtómunkások ülve hallgattak. Zenei élményünkről Kovács Gábor operaénekes és Váradi László Junior Prima Primissima-díjas zongora-virtuóz gondoskodott. Az egy hét múlva kezdődő verseny előzetese idekattintva olvasható.

1 hozzászólás

  1. 77 érmet, közte 18 aranyat nyertek a magyar sportolók a szervátültetettek XXII. világjátékán, amely hétvégén ért véget a Nagy-britanniai Newcastle-ben. A Magyar Szervátültetettek Szövetségének közleménye szerint az 59 ország több mint 2300 versenyzőjét felvonultató eseményen a magyar csapat 8. lett az éremtáblázaton. A mieink 11 sportágban 18 arany-, 26 ezüst- és 33 bronzérmet szereztek. Válogatottunkat 54 sportoló alkotta.