ZETApress

hírportál

Transzplantáltak világversenye

Magyar Szervátültetettek SzövetségeSzombaton kerül sor a XXII. Szervátültetettek Világjátékára utazó csapat hivatalos eskütételére. Magyarországon jelenleg több mint ötezer szervátültetett él, akiknek kétharmada a Semmelweis Egyetem transzplantáló centrumaiban nyert új életet és az utógondozásuk is itt történik.

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének Világjátékra induló 54 sportolója hálával és szeretettel gondol az ország valamennyi egészségügyi dolgozójára, ezért tiszteletük jeléül ünnepélyes eskütételüket az Üllői úti Rektori Hivatal patinás termében, az I. emeleti Semmelweis Szalonban tartják ? tudatta Holub Katalin PR specialista.

A szervátültetett embereknél az aktív mozgás és a sport a rehabilitációjuk elengedhetetlen része. Orvosilag bizonyított tény, hogy a beültetett szerv élettartama, a szervátültetettek életkilátása évekkel növelhető a rendszeres testmozgás segítségével. A Világjátékra utazó élsportolóink nemcsak megmutatják, hogy az egészségesekhez hasonló eredmények elérésére képesek, hanem egyben példaképei is valamennyi szervátültetettnek azt üzenve: Neked is sikerülhet! A Magyar Szervátültetettek Szövetségének fontos küldetése, hogy a szervátültetettek szabadidős és versenysportját minden erejével a támogatások függvényében népszerűsítse, támogassa, fejlessze.

XXII. Szervátültetettek Világjátéka

Augusztus 17-én szombattól 24-én szombatig 22. alkalommal rendezik meg a szervátültetett társadalom legrangosabb eseményét, a Szervátültetettek Világjátékát a nagy-britanniai Newcastle-ben. A versenyre 51 felnőtt és 3 junior sportolóval utazik a magyar szervátültetett válogatott. A 32 vese-, 9 máj-, 3 kombinált vese- és máj-, 1 tüdő-, 3 szív- és 6 csontvelő átültetett sportoló 11 sportágban (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, kerékpár, petanque, röplabda, tenisz, tollaslabda, triatlon és úszás) indul a Játékokon, korosztályos bontásban.

1978-ban, az angliai Porthmouth adott otthont az első, akkor még Transzplantáltak Olimpiájának. Az IOC azonban nem engedélyezte az olimpia névhasználatot, így 1986-ban, angliai székhellyel alakult meg a Szervátültetettek Világjátékának Szövetsége, vagyis a World Transplant Games Federation. A magyar csapat csekély létszámmal, először 1987-ben vett részt a VI. Szervátültetettek Világjátékán Innsbruckban, 1999 óta pedig az élvonal állandó tagja.

Az 1999-es Magyarországon rendezett világjáték óta a hazai csapat a nemzetek összesített pontversenyében rendszerint az első öt ország között végzett. A kétévente megrendezendő eseményen az idén 60 ország 2237 szervátültetett versenyzője vesz részt a világ minden tájáról. Bízunk abban és minden esélyünk megvan rá, hogy ismét az első öt ország között végezzünk a résztvevő hatvan nemzetből!

Szóljon hozzá!