ZETApress

hírportál

Sok érmet vár a társelnök

Legalább 30 érmet, köztük természetesen minél több aranyat vár a 208 magyar sportolótól a ma megkezdődött és a jövő szerdáig tartó, budapesti központú 15. Maccabi Európa Játékokon Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke. Az előzmények idekattintva olvashatók.

A Szervezőbizottság társelnöke a játékok központi helyszínén, a Ludovika Campus Oktatási Központjában megtartott délutáni sajtótájékoztatón hozzátette: elsősorban a hagyományos magyar sikers-portágakban: vízilabdában, vívásban, bridzsben vár jó szereplést a versenyzőktől. Jusztin arra is emlékeztetett, hogy a magyarok 2013-ban, 2015-ben és 2017-ben is eredményesek voltak a Maccabi Európa Játékokon, s 15-20 éremmel tértek haza azokról az eseményekről. A mostani játékok kapcsán megjegyezte: hazai részről 16 sportágban 177 férfi és 31 női sportoló fog versenyezni, ami rekord. A mostani létszám több mint a duplája az eddigi legnépesebb, közel száz fős magyar sportolói delegációnak.

? Versenyzőink közül 72-en masters, 55-en junior és 81-en az open kategóriában indulnak, de a juniorok között akadnak, akik az open kategóriában is rajthoz állnak ? jelentette ki Jusztin Ádám és megemlítette azt is, hogy Magyarország négy futsal-, két kosárlabda- és két vízilabdacsapattal vesz részt a küzdelmekben. A holnapi programból kiemelte, hogy futsal csapatunk Izrael, míg kosárlabdázóink az Amerikai Egyesült Államok legjobbjai elleni kezdik meg szereplésüket.

Motti Tichauer, az Európai Maccabi Szövetség elnöke, a Játékok Szervezőbizottságának elnöke bejelentette, hogy a 15. Maccabi Európa Játékokon 42 ország közel 2300 sportolója összesen húsz hivatalos és négy bemutató sportágban versenyez majd egymással. Véleménye szerint a kísérőkkel együtt összesen ötezer résztvevő egy csodálatos eseménysorozatnak néz elé, majd háláját fejezte ki a magyar kormánynak azért, hogy támogatta a játékok megrendezését. Végül szólt arról, hogy a Maccabi Európa Játékoknak korábban nyugat-európai városok adtak otthont, s azzal hogy 90 évvel az első, csehszlovákiai verseny után újra közép-európai főváros, Budapest lett a házigazda, Európa egységességét bizonyítják. Nemcsak a kontinensről, hanem meghívásos alapon kilenc Európán kívüli országból, többek között az Egyesült Államokból, Kanadából, Mexikóból, Brazíliából, a Dél-afrikai Unióból, Ausztráliából és Izraelből is érkeznek sportolók.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke szerint a játékok rendezésének a magyar zsidó közösség szempontjából rendkívüli jelentősége van, hiszen az esemény a közösség jó hírét viszi el a világba. A Felügyelőbizottság elnöke felidézte, hogy a Maccabi Európa Játékok elnyeréséhez attraktív pályázatra, kormánygaranciára, valamint a helyi zsidó-közösség támogatására volt szükség. Megemlítette, hogy a játékok kapcsán számos kulturális és vallási programot szerveznek, így péntek este több mint 3000 fő részvételével tartanak szombat-várót a Dohány utcai Zsinagógában.

Deutsch Tamás, az MTK elnöke, a játékok védnöki testületének vezetője kifejtette, az esemény kapcsán mind az öt földrészre eljut a játékok jelmondata: Mindig több van, ami összeköt bennünket, mint ami szétválaszt! A sportvezető felhívta a figyelmet, hogy barátságos, sportszerű, izgalmas, jókedvű, egy szóval vidám játékokat szeretnének rendezni, amelyen mindenki jól érzi magát és életre szóló élménnyel tér haza Magyarországról! Kiemelte, hogy a rendezvény minden idők legnagyobb Maccabi Európa Játéka, egyben Magyarország legnagyobb multisport eseménye, amelynek lebonyolítását több mint 500 önkéntes segíti. Kitért arra is, hogy a legnépesebb a 297 fős német delegáció, a legidősebb egy 86 éves amerikai bridzs játékos, míg a legfiatalabb egy tíz éves litván sakkozó.

Deutsch doktor kiemelte: a hivatalos megnyitót holnap 20:30-kor tartják az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. Az ünnepségen 67 fellépő lesz, a lángot Polgár Judit gyújtja meg, rövid beszédet mond majd Áder János köztársasági elnök, a Játékok fővédnöke. A szervezők a Ludovika Campus tőszomszédságában található Orczy-kertben kialakították a Maccabi falut, ahol a mindennapi díjátadókat rendezik, de lesznek kiállítások, koncertek és filmvetítések is. A játékokra érkező versenyzők és a további csapattagok összesen 27 ezer vendégéjszakát töltenek Magyarországon. A kormány összesen ötmilliárd forint költségvetési támogatást biztosított a játékok előkészítésére és lebonyolítására, amely a teljes költségvetés 90 százalékát teszi ki.

Szóljon hozzá!