ZETApress

hírportál

Pelikán nyert Szekszárdon

Pelikán János révén magyar győzelem született a 45. Alisca Bau Gemenc Nagydíj második versenyén is. Szekszárd környékén 150 kilométer várta a 45. Alisca Bau Gemenc Nagydíj UCI 1.2 második egynaposának résztvevőit.

A győzelmet végül az első versenyhez hasonlóan ezúttal is egy magyar kerekes: Pelikán János (Pannon Cycling Team) szerezte meg, ezzel 40 UCI világranglista pontot is bezsebelve ? tudatták a verseny szervezői. Fotóink Vanik Zoltán, Bringasport felvételei.

A 45. Alisca Bau Gemenc Nagydíj II 1.2-es, második versenye pontban ma 13 órakor rajtolt. A karaván 150 kilométert abszolvált, három gyorsasági részhajrával a Garay-téren és két hegyi hajrával a Bródy Sándor utcában, három egyenként öt kilométeres körrel a végén, mielőtt újra a Kálvária kilátó felé fordultak volna. Az éles rajtot követően szinte azonnal kialakult a nap szökése, amelybe Vas Balázs (Magyarország), Lovassy Krisztián (Epronex-BSS Oil Team), Balázsi Lóránt (Team Novák), Raphael Kockelmann (Team Differdange-GeBa) és Patrik Tybor (Dukla Banska-Bystrica) keveredett bele.

Az öt fős elmenés legnagyobb előnye két és fél perc környékén tetőzött, miközben Lovassy Krisztián (Epronex-BSS Oil Team) a három gyorsasági részhajrából kettőt is megnyert, míg a Garay-téren való utolsó áthaladásnál második lett, ezzel megszerezve a pontverseny elsőségét.

A szökevények előnye a szekszárdi hegyi körpályáig kitartott, az utolsó 30 kilométeren belül viszont pillanatok alatt darabjaira hullott az elmenés, Patrik Tybor (Dukla Banska-Bystrica) és Vas Balázs (Magyarország) tartotta magát a legjobban, ám a főmezőnyből elszakadó nagyobb csoport az utolsó kör előtt őket is bedarálta. Innen indult meg nem sokkal később Pelikán János (Pannon Cycling Team), aki már a tegnapi versenyen is remekelt, s bár Valter Attila (Magyarország) mindent megpróbált annak érdekében, hogy utolérje végül Pelikán János (Pannon Cycling Team) nyerte a versenyt Valter és a luxemburgi Ivan Centrone (Team Differdange-GeBa) előtt.

A magyarok közül kiváló eredményt elérve negyedikként zárt Filutás Viktor (Pannon Cycling Team), Peák Barnabás (Magyarország) a nyolcadik, míg Dina Márton (Magyarország) a tizedik lett, ezzel 96 UCI világranglista pontot gyűjtött a nemzetünk.

? Ez 120 kilométeres sík körözéssel indítottunk, azon a pályán, ahol két évvel ezelőtt majdnem hazaértem ? mondta Pelikán János röviddel a célba érkezést követően. ? A nap elején elment egy öt fős elmenés, így a magyar csapatok nem nagyon dolgoztak, a hegyi körpályához közeledve előbb a Prostejov majd a Sangemini vállalta fel a vezetést a mezőny élén, majd mi is besegítettünk. Az első meredeken szinte azonnal darabjaira szakadt a sor, mindössze hárman maradtunk elől a csapatból Filutás Viktor, Dina Dani és én. Dani próbálkozott elsőként, ám túl messzire nem jutott. Másfél körrel a vége előtt az emelkedőn indítottam, majd lejtmenetben beleadva mindent igyekeztem elszakadni. Mindent egy lapra tettem fel, s bár Valter nagyon közeledett, végül sikerült győznöm, aminek nagyon örülök! ? tette hozzá.

Eredmények, Alisca Bau Gemenc Nagydíj II. 1.2, Szekszárd?Szekszárd (150 km):
01. Pelikán János, magyar (Pannon Cycling Team) 3:24:28
02. Valter Attila, magyar (Magyarország) + 8 mp
03. Ivan Centrone, luxemburgi (Team Differdange-GeBa) + 13 mp
04. Filutás Viktor, magyar (Pannon Cycling Team) + 13 mp
05. Jaka Primozic, szlovén (KK Kranj) + 16 mp
06. Paolo Toto, olasz (Sangemini Trevigiani-MG.Kvis) + + 17 mp
07. Cameron Beard, amerikai (Team Differdange-GeBa) + 17 mp
08. Peák Barnabás, magyar (Magyarország) + 18 mp
09. Jon Soerveras Breivold, norvég (Region Vest) + 18 mp
10. Dina Márton, magyar (Magyarország) + 26 mp.

Szóljon hozzá!