ZETApress

hírportál

15. Maccabi Európa Játékok Budapesten

EMG2019 BudapestJúlius 29-én hétfőtől augusztus 7-én szerdáig Budapest ad otthont a 15. Maccabi Európa Játékoknak. Az esemény lesz minden idők legnagyobb multisport rendezvénye Magyarországon 3000 résztvevővel, több mint 40 ország képviselőivel, 2300 sportolóval 500 önkéntessel, több ezer külföldi szurkolóval.

A Maccabi Európa Játékok ugyanakkor több mint sportesemény, Európa legnagyobb zsidó kulturális, közösségi és vallási rendezvénye is egyben. A Maccabi Európa Játékokat a hetvenes évek vége óta minden negyedik évben rendezik meg, két évvel az izraeli Maccabi Világjátékok után. Az első Maccabi Európa Játékokat a régióban, Prágában rendezték meg 1929-be, az azóta eltelt 90 évben azonban egyszer sem tért vissza a Játékok Közép-Európába, egészen mostanáig.

A 2019-es Játékok rendezési jogát 2015-ben Basellel versengve nyerte el a magyar főváros. Ebben szerepe volt többek között Budapest gyarapodó és sokszínű zsidó életének és a korábbi Játékokon elért magyar sikereknek is. A jövő hétfőn kezdődő tíznapos esemény versenyprogramjában 24 sportág szerepel. A Játékokon 63 versenyszámban hirdetnek eredményt. A versenyeken több mint 40 ország 2300 akkreditált sportolója, köztük 690 junior sportoló indul. Ennyi ország még soha nem nevezett Maccabi Európa Játékokra.

Nem csak európai zsidó sportolók vesznek a Játékokon, meghívásos alapon az Egyesült Államokból, Kanadából, Mexikóból, Argentínából, Brazíliából, Uruguayból, Dél-Afrikából, Ausztráliából és Izraelből is érkeznek majd versenyzők. A sportolók három kategóriában ? junior, felnőtt és szenior ? mérik össze tudásukat. Az akkreditációk alapján a legidősebb sportoló egy 1933-ban született amerikai bridzs versenyző lesz, míg a legfiatalabb egy 2009-es születésű litván sakkozó.

A legnagyobb delegáció a németeké lesz, tőlük összesen 297-en érkeznek majd. A magyarok minden idők legnagyobb delegációjával képviseltethetik magukat: 214 sportoló (56 junior, 84 felnőtt és 74 szenior) és 20 sportszakember lesz tagja a magyar csapatnak. A magyar versenyzők 15 sportágban indulnak. Futsalban négy, kosárlabdában és vízilabdában két-két magyar csapat is indul. A legidősebb magyar résztvevő 81, a legfiatalabb 13 éves lesz.

A Játékok résztvevőinek a szervezők napi háromszori kóser étkezést biztosítanak, ez összesen 78 ezer adag étel elkészítését jelenti. A résztvevők szállását két hotellánc szállodái biztosítják. A versenyzők és a további csapattagok összesen 27 ezer vendégéjszakát töltenek majd Magyarországon.

A Játékok szervezési feladatait a Maccabi VAC, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és az MTK Budapest által közösen létrehozott EMG2019 Sport Nonprofit Kft. végzi, a jogtulajdonos Európai Maccabi Szövetséggel együtt. A Szervezőbizottság elnöke Motti Tichauer, az Európai Maccabi Szövetség vezetője, társelnöke Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke; az EMG2019 Sport Kft. felügyelőbizottságot Heisler András, a Mazsihisz elnöke, a Játékok Védnöki Testületét Deutsch Tamás, az MTK elnöke vezeti. A Játékok előkészítését a legkülönbözőbb szakterületen jártas, 40 szakértő munkatárs irányítja. A Játékok alatt 500 önkéntes segíti majd az esemény sikeres lebonyolítását. A versenyszámok sikeres megrendezését 15 sportági szakszövetség segíti majd.

A Játékok fővédnöke Áder János köztársasági elnök, aki a kedd esti nyitóünnepségen beszédet is mond. A 15. Maccabi Európa Játékok nyitóünnepségét július 30-án az Új Hidegkuti Nándor Stadionban rendezik, 20:30-as kezdettel. Az ünnepség 200 közreműködő segítségével zajlik majd az M4 Sport kamerái előtt. Az augusztus 6-a keddi záróünnepség helyszíne a Hajógyári-sziget, ahol a Sziget Fesztivállal közösen szervezzük az eseményt.

A Játékok központi helyszíne a Ludovika Campus, a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemrég átadott új épületegyüttese lesz. Itt található egy multifunkcionális aréna, három kosárlabda-pályával, ezek adnak helyet a kosárlabda és a 3×3-as kosárlabda versenyeknek. Az aréna mellett található egy edzőcsarnok, ez lesz az asztalitenisz és a tollaslabda versenyek helyszíne. Emellett a Ludovika Parkban lesznek a bridzs- és a sakkversenyek is.

Mindezek mellett a Ludovika Park a közösségi élmény szempontjából is fontos helyszín lesz. Az Orczy-kertben ugyanis a szervezők kialakítanak egy Maccabi falut, itt lesznek majd minden nap a díjkiosztók, de lesznek itt kiállítások, koncertek és filmvetítések, valamint itt kerül megrendezésre augusztus elsején csütörtökön az Izraeli Est.

A Játékok szintén nagyon fontos versenyhelyszíne lesz a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda a Margitszigeten. Különleges elhelyezkedése egyedi hangulatot biztosít majd az itt megrendezésre kerülő úszó- és vízilabda versenyeknek. Fontos helyszín az Angyalföldi Sportközpont, a futsal, squash- és gyeplabda-versenyek helyszíne is.

A Maccabi-játékok legnépszerűbb versenyszáma, mind az indulókat, mind a nézőszámot tekintve, hagyományosan a labdarúgás. A focimeccseket a felújított Lantos Mihály Sportközpontban rendezik, a döntőket azonban az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

Sokan jelezték részvételüket teniszben is, a versenyek helyszíne a Park Teniszklub lesz. A lovasversenyeknek a Nemzeti Lovarda ad helyszínt, a röplabdameccsekre az MTK röplabdacsarnokában. a Városmajorban, a vívóversenyekre pedig a Kovács Pál Vívócsarnokban, a Pasaréti úton kerül sor.

Két versenyt vidéki helyszínen rendeznek: a golf helyszíne az alcsútdobozi Pannonia Golf & Country Club nemzetközi követelményeknek megfelelő golfpályája lesz. Az országúti kerékpárban indulók pedig a kincsesbányai Bringa Fiesztához csatlakoznak. Különleges helyszínen kerül megrendezésre a félmaraton: az ezen indulók a Várkert Bazártól induló Budapest Night Runhoz és az azon részt vevő várhatóan több ezer futóhoz csatlakoznak majd.

A 15. Maccabi Európa Játékoknak ezek mellett lesz egy különleges versenyszáma is, az EMG Maccabi Men / Women, amely a triatlonhoz hasonló verseny: úszásból, kerékpározásból és félmaratoni futásból áll, amelyeket azonban a triatlonnal ellentétben három különböző nap tartanak majd.

A Maccabi Európa Játékok azonban több mint egy sportesemény, kulturális, közösségi és vallási rendezvény is egyben. A kulturális programok révén a külföldi sportolóknak és látogatóknak lehetőségük nyílik megismerni és átélni a vibráló és sokszínű magyar zsidó életet. A szervezők kiemelt célja, hogy olyan légkört teremtsenek, amelyben minden a sportszerűségről, egyenlőségről és fair play-ről szól, továbbá maximálisan biztosítsák a résztvevők biztonságát, továbbá az is, hogy a magyar zsidó közösség tagjai egy olyan pozitív élményt éljenek át, amely évtizedekre megalapozza a magyar zsidóság további erősödését.

Szóljon hozzá!