ZETApress

hírportál

Sport, Nemzet, Budapest!

Szabó Tünde államtitkárA Kormány a 2020-as költségvetésben 327 milliárd forintot szán a sportra, ami négyszerese a 2010-es összegnek, míg az idei évhez képest 24 milliárdos többletet jelent ? mondta Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára ma délelőtti Hold utcai sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár két sportvezetőt idézett beszédében. A 2017-es budapesti vizes vb-ről Julio Maglione, a vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) elnöke azt mondta, hogy az minden idők legjobb vb-rendezése volt. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke pedig a kedden véget ért vívó-világbajnokság kapcsán jelentette ki, hogy Budapest mára vitathatatlanul a világ egyik legjelentősebb sport-fővárosa lett.

? Az említett idézetek, dicsérő szavak is erősítik a kormánynak azt a szándékát, hogy stratégiai ágazatként kezeli a sportot, hiszen további területeket generál, például gazdaság, turizmus, ezért befektetésként tekint a sportra ? mondta Szabó Tünde, aki hangsúlyozta, idén közel 150 nemzetközi sporteseménynek ad otthont Magyarország, és emlékeztetett a legfrissebb döntésre, hogy 2017 után 2027-ben is vizes vb-t rendezhet a főváros. Hozzátette: a vb rangját növeli, hogy a következő budapesti vizes vb olimpiai kvalifikációs lesz.

? Azonban nemcsak a rendezésekre lehetünk büszkék, mert a sporteredményeink is nagyszerűek ? közölte az államtitkár, aki innen is gratulált a tegnap a 200 méteres pillangóúszásban 1:50,73-as világcsúccsal győztes Milák Kristófnak, valamint a kedden véget ért vívó-világbajnokság magyar érmeseinek. ? A mai sikeremberek közül az úszó Milák Kristóf 19, a világbajnok párbajtőrvívó Siklósi Gergely 21, a főtáblára jutó szintén Honvédos párbajtőröző Muhari Eszter csak 16 éves, azaz mindannyian benne vannak a 2013-ban indult sportág-fejlesztési programban ? tette hozzá.

Szabó Tünde a fiatalokról szólva beszélt a junior női kézilabda-válogatottról, amely házigazdaként a tavalyi vb-győzelem után idén az Európa-bajnokságot is megnyerte. ? Ezek az eredmények azt mutatják, hogy jó úton járunk, jó előjelekkel készülhetünk Tokióra! ? mondta a politikus, aki szerint Budapest olyan főváros, ahol jól megfér egymással a sport és a kultúra. ? Büszkeség, hogy ilyen fővárosunk van, ezt példázza a jövő hétfőn kezdődő Maccabi Játékok, melynek keretén belül a zsidó kultúrával is megismerkedhetnek az érdeklődők. Az első magyar férfi és női olimpiai bajnokok: Hajós Alfréd és Elek Ilona is zsidó származásúak voltak ? emlékeztetett rá Szabó Tünde.

? Budapest 2019-re elnyerte az Európa Sport-fővárosa címet, és a rangos események sorában még előttünk áll a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu-világbajnokság, amelyet felújított pályán rendeznek. Szeptemberben szintén olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságnak ad otthon Budapest, augusztus 20-án pedig kezdődik a junior úszó vb, 23-án a röplabda Európa-bajnokság. Novemberben átadják új Puskás Ferenc Arénát, amely a 2020-as labdarúgó Eb egyik helyszíne lesz ? sorolta Szabó Tünde.

A távolabbi események közül kiemelte a Giro d’Italia Magyarországon rendezendő 2020. május 09-11-ei 1-3. szakaszát, valamint a 2022-es férfi kézilabda Eb-t és a 2023-as atlétikai vb-t. ? A magyar sportdiplomácia sosem volt ennyire erős, a nemzetközi szövetségek szívesen adják nekünk a világversenyeket. Célunk továbbra is az, hogy sportnemzetből sportoló nemzetté váljunk! ? fogalmazott.

Szóljon hozzá!