ZETApress

hírportál

Ma nem leszünk érmesek

Siklósi Gergely aranyérmesNem folytatódhat tegnap esti éremgyűjtésünk ma este a vívó-vb 8. napján, mert sem női tőr-, sem férfi párbajtőr-csapatunk nem került a legjobb 8 közé. Siklósi Gergely sajnos nem koronázhatja csapatarannyal egyéni aranyát.

Ma 09:40-kor a férfi tőr-, 11:15-kor pedig a női kardcsapat vívói léptek pástra, a bronz- és aranymeccseik holnap 16 órakor kezdődnek, majd a két döntő között pazar záróünnepségen búcsúzunk el a BOK Csarnoktól. Nézzük most a női kardcsapatok esélyeseit:

Franciaország nyerte tavaly a világbajnokságot, és másodszor védheti meg a címét 2006-os és 2007-es győzelmei után. A francia Cecilia Berder a nemzeti csúcsot jelentő hatodik érmét nyerheti a női kard csapatversenyben.

Oroszország a ranglista-vezető 7 aranyéremmel és 12 dobogós helyezéssel ebben a számban. Tavaly Oroszország ezüstérmes volt, előtte 2015-ben tudtak dobogóra állni, akkor világbajnokok lettek. Sofya Velikaya eddig rekordot jelentő 5 aranyérmet nyert csapatban. Az összes érmeket tekintve kilenccel holtversenyben áll az amerikai Mariéi Zagunisszal. Az Egyesült Államok eddig kilenc érmet szerzett a női kard csapatversenyben, Zagunis minden alkalommal csapattag volt. Csak Oroszország (12) és Franciaország (10) nyert több érmet ebben a számban, mint az Egyesült Államok.

Az ukrán Olga Kharlan nyolc érmet nyert ebben a számban, ami csak eggyel kevesebb, mint Velikaya és Zagunis csúcsa. Kharlan tagja volt Ukrajna összes, összesen nyolc (2 arany, 5 ezüst, 1 bronz) érmet szerző csapatának. Legutóbb 2015-ben szereztek egy ezüstérmet. Olaszország eddig három aranyérmet szerzett a számban, ugyanannyit, mint Franciaország és az Egyesült Államok. Csak a hétszeres világbajnok Oroszországnak van több aranya.

Korea az első aranyérméért küzd a két évvel ezelőtti ezüst és a tavalyi bronz után. Mellettük Franciaország tudott még érmet szerezni mindkét évben. Magyarországnak csak női kard egyéniben és női kardcsapatban nincs aranyérme világbajnokságról. Márton Anna szombaton a vívó-vb magyar éremmentes napján 7. lett.

A férfi tőrcsapatok esélylesése

Olaszország férfi tőr csapata nyerte eddig a legtöbb világbajnoki címet, 17-et. Az előző három világbajnokságon is ők lettek az aranyérmesek.Ennél többször csak a Szovjetunió tudta megvédeni világbajnoki címét. 6 alkalommal, 1959-től 1966-ig voltak a férfi tőr csapat világbajnokai.

Olaszországnak van a legtöbb érme világbajnokságról ebben a számban, eggyel több, mint a második Franciaországnak, akik eddig 32 érmet szereztek. Andrea Cassara olasz vívó lehet az első, aki 8 alkalommal szerez világbajnoki címet férfi tőr csapatával. Az idei világbajnokságig Germán Sveshnikov szovjet vívóval osztoztak az elsőségen 7-7 címmel, ő az 1950-es és 1960-as években nyerte aranyérmeit.

Vladimír Nazlymov szovjet vívó az egyetlen, aki az összes férfi fegyvernemet figyelembe véve 8 világbajnoki címet szerzett egyetlen kategóriában. Neki ez férfi kardcsapatban sikerült. Őt érheti be Cassara. A legtöbb érme ebben a számban szintén az olasz Cassarának van, 11 darab: 7 arany-, 2 ezüst- és 2 bronzérem. Cassara lehet a második férfi vívó, aki egy számban 12 érmet szerez. Eddig egyedül a német Elmar Borrmann volt erre képes férfi párbajtőr csapatban.

Az USA csapata utazott erre a világbajnokságra ranglista vezetőként. Azonban ezelőtt aranyérmet még nem tudtak nyerni világbajnokságon. Három ezüstéremig jutottak 2013- ban, 2017-ben és 2018-ban. Alexander Massialas, Gerek Meinhardt, Miles Chamley-Watson és Race Imboden mindannyian tagjai voltak a három második helyezett csapatnak.

Franciaország idén harmadjára nyerhet egyazon évben világbajnoki és Európa-bajnoki címet 2006 és 2014 után. Rajtuk kívül az olasz csapat ért még el ilyen sikereket 2008-ban és 2009-ben. Franciaországnak 13 világbajnoki aranyérme van férfi tőr csapatban. Az örök-ranglistán csak a Szovjetunió előzi meg őket 14 és Olaszország 17 éremmel.

A 2018-as Ázsia-bajnok Dél-Korea lehet a második ázsiai ország Kína 2010-es és 2011-es győzelmei után, amely világbajnokságot tud nyerni ebben a számban. Egyiptom a nyolcadik helyen áll a világranglistán. Afrikából csak Egyiptom tudott korábban vb-érmet szerezni ebben a számban: három bronzot 1949-ben, 1950-ben és 1951-ben.

Szóljon hozzá!