ZETApress

hírportál

Újabb kardezüst a vb-n

Magyar bánat, dél-koreai örömEgyetlen tussal kikapott és ezüstérmes lett a férfi kard-válogatott a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon. A dél-koreaiaktól csapnivaló bíráskodással 45:44-re maradt alul a tegnap esti döntőben a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású csapatunk.

Kardozóink szombaton 45:31-re verték a vietnamiakat, majd 45:32-re az egyiptomiakat, ezzel a vasárnapi negyeddöntőbe jutottak. A folytatás is magabiztos sikerrel indult, a hazai együttes 45:29-re győzte le Iránt, majd az elődöntőben 45:38-ra Olaszországot. Az aranyéremért az előző két vb-t megnyerő dél-koreaiakkal kellett megküzdeni. A BOK Csarnok csaknem telt lelátói előtt feszült légkörű, de izgalmas és látványos tusokat hozó csatában a magyarok 45:44-re kikaptak.

Jól kezdődött a finálé, Szatmári 5:4-re legyőzte Oh Szang Ukot, akitől az egyéni döntőben kikapott, majd Szilágyi 6:2-re alulmaradt Gu Bon Gillel szemben. A hátrány azonban nem sokáig maradt meg, mert Gémesi parádézott: 8:2-re verte Ha Han Szolt (15:12). A folytatásban Szatmári 6:5-re alulmaradt Guval szemben, majd Gémesi is kikapott, mégpedig 7:2-re Ohtól. Ennek a körnek a zárásaként Szilágyi 5:5-re végzett a csereként beálló Kim Jun Hóval (27:30).

A különbség tovább nőtt, a Gémesit váltó Decsi jól tartotta magát, de 5:4-re kikapott Gutól, majd Szatmári és Kim asszójában már 31:38 is volt az állás. Ekkor azonban változott a helyzet, az egyéni verseny ezüstérmese 37:40-ig felzárkózott egy 6:5-ös győzelemmel, majd a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi 41:41-nél utolérte Ohot, sőt nagyszerű tusokkal 43:41-re ellépett. A dél-koreai azonban egyenlített, majd 44:43-ra megint Szilágyi vezetett, aztán jött az újabb egyenlítés.

Az utolsó akcióban a magyar kardozó megindult, de nem érte el ellenfelét, így hátrálni kényszerült, Oh pedig kihasználta a helyzetet. Szilágyi dühösen csapta földhöz sisakját, nem is az utolsó tus miatt, hanem azért, mert a 7:5-ös részsikerével nem jött össze a nagy bravúr, illetve benne volt még, hogy korábbi tusokat vitatott helyzetben nem a magyarok javára ítéltek. Amúgy is sok volt a leállás, az ázsiaiak többször kérték a mérkőzésvezetőt videózásra és nem egy alkalommal el is érték az eredetileg hozott ítélet megváltoztatását. Szilágyi 27:29-nél, amikor a dél-koreaiaknak adtak egy pontot jelezte, hogy keresztlépéssel szabálytalan volt az ellenfél. Videózás után a pontot visszavették, ugyanakkor nem adták meg Szilágyinak, pedig ő is lámpát gyújtott.

A közönség végig buzdította a magyar csapatot, és Szilágyi parádés felzárkózásánál már a sikeres lezárást várta, így ? akárcsak a csapat ? csalódottan vette tudomásul, hogy az ázsiaiak győztek sorozatban harmadszor. A dél-koreaiak a 2017-es döntőben is a magyarokat győzték le. A férfi kardozók a magyar válogatott harmadik érmét gyűjtötték be a világbajnokságon: a vb csütörtöki 4. napján a kardozó Szatmári András is ezüstös, majd a pénteki 5. napon a párbajtőröző Siklósi Gergely aranyos lett. Ma 08:30-kor a tegnap esély-latolgatott női tőr-, majd 09:40-kor a férfi párbajtőr-csapatok küzdelmei következnek.

Szóljon hozzá!