ZETApress

hírportál

Megállt az éremszerzésünk

Márton Anna és Szofja VelikajaA kardvívó Márton Anna a negyeddöntőben kikapott és a 7. helyen végzett a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-vb szombati 6. napján, így az újabb magyar érem sajnos elmaradt. Az elődöntőért vívott harcban Panka a későbbi ezüstérmes orosz Szofja Velikajától kapott ki 15:7-re.

Ma 16 órától a a női párbajtőr és a férfi kardcsapatok döntői következnek, tegnapi esélylatolgatásunk idekattintva olvasható. Ma 08:30-kor a női tőr és a férfi párbajtőr csapatok is pástra léptek. Nézzük, kik az esélyesek női tőr csapatok versenyében:

Olaszország nyerte meg legtöbbször a női tőr csapatversenyt a világbajnokságokon, 16-szor. Az elmúlt kilenc vb-n hatszor ünnepelhettek a dobogó tetején. Az olasz női tőrcsapat az előző kilenc világbajnokság mindegyikén döntőt vívott. Ebből hatszor nyertek, és háromszor kellett megelégedniük az ezüstéremmel. Arianna Errigo tagja volt mind a kilenc döntőig menetelő olasz csapatnak. Ha az idei világbajnokságon is dobogóra tud állni csapatával, ő lesz a nyolcadik olyan tőröző, aki legalább 10 érmet nyer női tőrcsapat tagjaként, és a harmadik olasz Valentina Vezzali (14 érem) és Giovanna Trillini (12) után. 2018-ban az USA női tőr csapata szerezte meg a világbajnoki címet. 1982 óta egyedül Olaszország tudta megvédeni a címét összesen 5 alkalommal, legutóbb 2013-től 2015-ig voltak sorozatban háromszor világbajnokok.

A francia csapat utazott erre a világbajnokságra ranglista-vezetőként. Eddig kétszer állhattak a dobogó tetejére ebben a számban, 1950-ben és 1951-ben. Az azóta eltelt időszakban a francia csapat 14 alkalommal tért haza éremmel. Az elmúlt öt világbajnokságon 4 bronzérmet szereztek.

Az idei világbajnokságon Oroszország megszerezheti ötödik világbajnoki aranyát női tőr csapatversenyben. Csak Olaszország (16), a Szovjetunó (15) és Magyarország (10) rendelkezik ennél több címmel. Az orosz csapat tavaly elért 7. helyezése a legrosszabb az 1997-es 13. helyük óta, amikor először vettek részt ezen a néven ebben a számban. Az orosz Larisa Korobeynikova (2 arany, 3 ezüst, 1 bronz) és Inna Deriglazova (2 arany, 2 ezüst, 2 bronz) megnyerhetik 7. érmüket ebben a számban, ami orosz rekord lenne.

2007-es bronzérmüket követően a japán csapat megszerezheti ebben a számban a második érmét. Korea legelső dobogós helyezése ebben a számban egy első helyezés volt 2005-ben. Azóta pedig 3 bronzéremmel gyarapították a kollekciójukat 2006-ban, 2010-ben és 2011-ben.

Esélylatolgatás a férfi párbajtőr csapatok versenyében

A legutóbbi világbajnokságon a svájci férfi párbajtőr csapat ünnepelhetett világbajnoki címet. Ez volt ? az összes szakágat tekintve ? a második aranyérmük Anja Straub 1989-es női párbajtőr győzelme után. Az utolsó ország, aki képes volt megvédeni világbajnoki címét ebben a számban, Franciaország volt, 2011-ben. Ekkor már sorozatban hatodszor győztek (2005-11).

Az elmúlt négy világbajnokságon a svájci csapat volt az egyetlen, amely mindenhonnan éremmel térhetett haza. Ezzel 1 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzérmet szereztek. A legutóbbi öt alkalommal, amikor a svájci csapat a dobogón végzett (beleértve 2011-es harmadik helyezésüket is) Benjámin Steffen és Max Heinzer mindannyiszor a csapat tagjai voltak. Mindkettőjüknek 1 aranya, 1 ezüstje és 3 bronza van.

Az orosz csapat szerezte meg idén az Európa-bajnoki címet. Ha mindezt a világbajnokságon is meg tudják ismételni, ők lehetnek a harmadik ország, akik ugyanabban az évben nyernek Európa-bajnokságot és világbajnokságot. Franciaország 2011-es és 2002-es és Magyarország 1998- as sikereit követően. Oroszországnak eddig egyetlen férfi párbajtőr csapat világbajnoki aranyérme van 2003-ból. A Szovjetunió ebben a számban 1961-től felbomlásáig 7 vb-címet szerzett.

Férfi párbajtőr csapatban Franciaországnak van eddig a legtöbb világbajnoki címe, 19. Olaszország követi őket a ranglistán 11 elsőséggel. Az olasz férfi párbajtőr csapat 1993 óta nem örülhetett aranyéremnek. Azóta 1997-ben egy bronzéremig, majd 2007-ben egy ezüstéremig jutottak. Korea lehet a harmadik nem európai ország, amely világbajnokságot nyer ebben a számban. Az amerikai csapat 2012-ben, Kuba 1997-ben győzött.

Az utolsó csapat, amelynek sikerült hazai közönség előtt a dobogó tetejére állnia, Magyarország volt a 2013-as Budapesti Világbajnokságon. Rédli András annak a válogatottnak is a tagja volt. Hazánk eddig összesen 24 világbajnoki érmet ünnepelhetett ebben a számban. 7 arany-, 6 ezüst- és 11 bronzérmet. Csak Franciaországnak van ennél több érme világbajnokságokról, összesen 38.

Japán csapata nyerte a 2018-as Ázsia Bajnokságot, ám világbajnokságon még sosem sikerült a dobogón végezniük férfi párbajtőr csapat kategóriában.

Szóljon hozzá!