ZETApress

hírportál

Pástra léptek a csapatok

A Kind of MagicSiklósi Gergely tegnapi aranyérme után ma 18 órakor a férfi tőrvívók és női kard vívók egyéni döntői következnek. Ma 09:40-kor a női párbajtőr csapatok, majd 10:40-kor a férfi kardcsapatok is pástra léptek. Lássuk, kik a esélyesek a női párbajtőrözők csapatversenyében:

Az Amerikai Egyesült Államok csapata nyerte a legutóbbi vb-t 2018-ban a párbajtőröző nők csapatversenyében, ez volt az első dobogós eredményük ebben a számban. Oroszország az utolsó ország, amelynek a női párbajtőr csapata sikeresen meg tudta védeni a világbajnoki címét, 2013-ban és 2014-ben győztek.

Az utolsó négy világbajnokságon minden alkalommal más ország csapatai ünnepelhettek aranyérmet ebben a számban: Oroszország 2014-ben, Kína 2015-ben, Észtország 2017-ben és az USA 2018-ban. Először fordulhat elő a világbajnokságok történetében, hogy egymást követő öt évben öt különböző ország ünnepeljen világbajnoki címet.

Magyarország rendelkezik eddig a legtöbb női párbajtőr csapat világbajnoki címmel, szám szerint nyolccal, ám a magyar csapat 2002 óta nem tudott győzni. Franciaország és Oroszország csapatai követi őket négy-négy győzelemmel. Magyarország és Oroszország csapatai az egyedüliek, akiknek sikerült hazai közönség előtt aranyérmet ünnepelniük az 1991-es budapesti és a 2014-es kazanyi világbajnokságon.

A kínai női párbajtőr csapat az előző hat világbajnokságon öt alkalommal is érmet szerzett: 1 arany-, 3 ezüst- és 1 bronzérmet. Csak 2014-ben nem állhattak dobogóra, akkor nyolcadikok lettek. A kínai Sun Yiwen az utóbbi öt világbajnokságon négyszer is dobogóra állhatott csapatával ebben a számban, begyűjtve ezzel 1 arany, 2 ezüst és 1 bronzérmet. Ezzel ő a legsikeresebb női párbajtőröző csapatban a 2013-től 2018-ig tartó időszakban. A második legtöbb szerzett érem 2 ebben a számban.

Németország csapata (az NSZK sikerei nélkül) eddig 11 alkalommal végzett a dobogón, de még sosem nyert aranyat. 5 ezüst- és 6 bronzéremnél járnak. A német csapat legutóbb a 2010-es világbajnokságon állhatott dobogóra, akkor egy ezüstérmet szereztek.

Lengyelország női párbajtőr csapata lehet az első az utóbbi 8 évben, amely ugyanabban az évben nyer Európa-bajnoki és világbajnoki címet is Románia 2011-es győzelmei után. Hasonló teljesítményre az orosz (2003) és a magyar (2002,1991) csapat volt csak képes eddig.

A férfi kardcsapatok esélyesei

Korea sorozatban harmadszor nyerheti meg a férfi kard csapatverseny világbajnoki címét. Ez legutóbb Oroszországnak sikerült, 2010-ben, 2011-ben és 2013-ban győztek. A londoni olimpián Korea nyert. A világbajnokság kezdetéig Korea még egyetlen szakágban sem nyert kettőnél több aranyérmet. Csütörtökön férfi kard egyéniben Szatmári András legyőzésével a 3. aranyérmüket szerezte Oh Sanguk.

Gu Bongil, Kim Junho és Oh Sanguk koreai vívók megnyerhetik harmadik aranyérmüket ebben a szakágban. Az idei világbajnokságig a szintén koreai Kim Junghwan volt az egyetlen ázsiai vívó, aki háromszoros világbajnok volt. Oh Sanguk a csütörtöki egyéni győzelmével utolérte őt, és egy csapat-világbajnoki címmel meg is előzheti. A világbajnokság kezdetéig Gu Bongil (KOR) összesen 7 világbajnoki érmet gyűjtött. Ez eggyel kevesebb, mint az Ázsia-csúcstartó kínai Li Na érmeinek száma.

Magyarország rendelkezik eddig a legtöbb férfi kard csapat világbajnoki címmel, 16-tal, de legutóbb 2007-ben nyert a magyar válogatott. Decsi Tamás és az 1990-es születésű Szilágyi Áron és már a 2007-es világbajnok csapatnak is tagja volt, azóta pedig további öt érem megszerzéséhez segítették a csapatot. Szintén Magyarország szerezte eddig a legtöbb érmet ebben a számban összesen 40-et: 16 arany-, 13 ezüst- és 11 bronzérmet, és Szatmári is szeretné csütörtöki egyéni ezüstjét holnap este csapatarannyal megkoronázni!

Ha az olasz csapat a 2018-as ezüstérem után erről a világbajnokságról is éremmel tér haza, beéri a Szovjetuniót az örök-ranglistán. 28 éremmel áll a második helyen, eddigi érmei: 6 arany, 14 ezüst, 7 bronz. Az olasz Aldo Montano 9 csapatéremnél jár. Az idei világbajnokságon szerzett újabbal beérheti a listavezető szovjet Vladimír Nazlymovot és a lengyel Jerzy Pawlowskit.

Németország megszerezheti második férfi kard csapat világbajnoki címét a 2014-es arany után. Max Hartung, Szabó Mátyás és Benedikt Wagner már annak a győztes csapatnak is a tagjai voltak.

A Szovjetunió 1991-es felbomlása óta az orosz férfi kard csapat nyerte a legtöbb világbajnoki címet, már 9 aranyéremnél járnak. Az orosz csapat tavaly megszerzett világbajnoki 7. és a 2017-es 8. helye az eddigi legrosszabb eredményeik.

Az iráni férfi kard csapat világ-ranglista hatodikként utazott erre a vb-re. Megszerezhetik sportáguk történelmének második iráni érmét, Abedini Mojtaba csütörtöki bronzérme után.

Szóljon hozzá!