ZETApress

hírportál

Megvan az első aranyunk

Siklósi Gergely világbajnokA párbajtőröző Siklósi Gergely látványos és eredményes vívással aranyérmet nyert tegnap este a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-vb 5. napján. Az övé a magyar válogatott 2. érme a hazai vb-n, miután a csütörtöki 4. napon a kardozó Szatmári András ezüstérmet nyert.

Gergely a venezuelai Francisco Limardóval szemben izgalommentes, 15:10-es győzelemmel kezdte a napot a 64-es táblán, majd következett két olyan mérkőzése, amelyet hosszabbításban nyert meg. Az elsőt a 2016-os riói olimpiai bajnok dél-koreai Park Szang Jung, a másodikat pedig a japán Jamada Maszaru ellen, egyformán 9:9 után 10:9-re hozta. A negyeddöntőben könnyebben boldogult Bas Verwijlennel, a hollandot ? aki az előző fordulóban Rédli Andrást győzte le ráadástussal ? 15:8-ra verte. A BHSE 21 éves vívója a döntőért az olasz Andrea Santarellivel vívott és menet közben egy 12:0-s sorozatot produkálva 15:9-es sikerrel lépett tovább.

Az aranyéremért a háromszoros csapat Európa-bajnok Szergej Bidával kellett megmérkőznie. A 26 éves orosz már sokkal nagyobb falatnak bizonyult, de Siklósi még nála is jobb napot fogott ki, ezt jelezte, hogy a nehéz helyzetekből is ki tudott keveredni. A lelátón szép számban foglaltak helyet orosz szurkolók, így a Ria, Ria, Hungária! biztatás mellett a Rasszija, Rasszija! is gyakran felhangzott a BOK Csarnok A-termében.

A magyar párbajtőröző 3:2-nél vezetett először, egy darabig őrizte előnyét, de 5:3 után sorozatban öt tust kapott. Később is volt még három találatnyi hátrányban, 6:9-ről 9:9-re zárkózott fel, 10:13-nál azonban már nagyon nehéznek tűnt a helyzete, mivel alig fél perc maradt csak a mérkőzésből. Aztán kicsivel később három másodpercnyi vívóidő alatt háromszor találta el ellenfelét, Bida nem is értette, hogyan történhetett ez meg? 20 másodperccel a vége előtt megint Siklósi volt pontos, majd 11 volt hátra, amikor egy együttes találattal eldőlt a mérkőzés. A magyar párbajtőröző magasba lendített karokkal ünnepelte 15:14-es sikerét, kiment a közönséghez és többször meghajolva köszönte meg a támogatást. A mostani diadalt megelőzően 2015-ben volt férfi párbajtőrben aranyos magyar, amikor Imre Géza győzött Moszkvában.

Szóljon hozzá!