ZETApress

hírportál

Együttműködő vívók

EgyüttműködőkA Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) együttműködési megállapodást kötött az Orosz Olimpiai Bizottsággal (Russian Olympic Committee ? ROC), a szerződést délelőtt Kulcsár Krisztián és Sztanyiszlav Pozdnyakov, a két szervezet elnöke írta alá a Sofitel Budapest Chain Bridge Vaszary-termében.

Az aláírás előtt rövidfilmet láthattunk a két elnök sportmúltjáról, mivel hivatalba lépésük előtt kard-, illetve párbajtőr-vívóként számos olimpián, vb-n és Eb-n mindketten sikert sikerre halmoztak. A párbaj-tőrvívóként világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes magyar sportvezető angolul elmondott beszédében kiemelte: a két szervezet baráti kapcsolata több évtizedes sportmúltra tekint vissza, a jövőben ezekre az alapokra építve igyekeznek majd még több ponton összekapcsolódni a munka gyakorlati részében. Ha van ország, amelynek olimpiai családjával érdemes ilyen szoros partnerséget kialakítani, az az orosz.

? A világ egyik vezető, ha nem mindjárt a legerősebb olimpiai csapata az orosz, hiszen az erőviszonyokat tekintve a legtöbb sportágban meghatározó szerepet tölt be ? mondta Kulcsár, aki hozzátette, a most kötött megállapodásnak köszönhetően a magyar sportági szakszövetségek a MOB közreműködésével és segítségével programokat dolgozhatnak ki orosz testvér-szövetségeikkel. ? Ez lehet közös edzőtábor a versenyzőknek, edzők továbbképzése vagy éppen bíróküldés. Nagy lehetőség nyílik meg ezzel a magyar olimpiai csapat előtt, bízom benne, hogy sokat profitálunk belőle! Mindez nem egyoldalú kapcsolat lesz, hiszen nemcsak kapni, hanem adni is tudunk. Vannak olyan sportágak, amelyekben ők is tudnak tanulni tőlünk! ? tette hozzá.

Sztanyiszlav Pozdnyakov ? aki az Európai Vívószövetség elnökeként hivatalos minőségben a BOK Csarnokban zajló világbajnokságon tartózkodik ? hangsúlyozta: a versenyzők és edzők jövőbeni közös munkája mellett más területeken is képesek az együttműködésre. ? A sportadminisztráció terén, valamint a sporttudományokban és a nagy sportrendezvények megszervezésében szerzett tapasztalatainkat is meg tudjuk osztani a magyar sportvezetőkkel ? tette hozzá angol nyelvű válaszában a kardvívás négyszeres olimpiai és tízszeres világbajnoka.

A vívó-vb mai 4. napján 08:30-kor a női párbajtőr egyéni 64-es tábla, 10 órakor pedig a férfi kard egyéni 64-es tábla küzdelmei kezdődtek. A 18 órai megnyitó ünnepség után 18:40-től a négyesdöntőkre kerül sor az A-csarnokban, melyet a megnyitóhoz hasonlóan az M4 Sporton élőben nézhetünk. A férfi tőrözők és kardozónők esélylatolgatása idekattintva olvasható.

Szóljon hozzá!