ZETApress

hírportál

Vívó-vb esélylatolgatással

Vívók a BOK CsarnokbanMa 09 órakor a női egyéni párbajtőrrel elkezdődtek, 13 órakor pedig a férfi egyéni kardversenyekkel folytatódnak a világbajnokság küzdelmei a BOK Csarnokban. A tegnap 17 órai sajtótájékoztatóról idekattintva olvashatunk. Lássuk, mit várhatunk a párbajozó lányoktól:

Mara Navarria (ITA) a női egyéni párbajtőr verseny címvédője, aki a negyedik vívó lehet, hogy meg tudja védeni a címét a magyar Horváth Mariann (1991-92), a francia Laura Flessel-Colovic (1998-99) és az olasz Rossella Fiamingo (2014-15) után. Eddig csak Horváth, Flessel-Colovic és Fiamingo nyert több világbajnoki címet ebben a számban. Mindannyian kettőt-kettőt. Navarria 2018-as győzelmével Olaszország vezeti a szám örök-ranglistáját 4 bajnoki címmel. Magyarországnak és Franciaországnak 3-3 győzelme van. Ha bármelyik olasz induló dobogós lenne ebben a számban, azzal a 10. érmet szerezné Olaszország számára (eddig 4 arany, 1 ezüst, 4 bronz).

Eddig Magyarország 13 (3 arany, 3 ezüst, 7 bronz) és Franciaország 12 (3 arany, 3 ezüst, 6 bronz) éremmel érte el a 10-es számot női egyéni párbaj-tőrvívásban. Németország 9 (2 arany, 5 ezüst, 2 bronz) érmet szerzett eddig, ebben nincs benne az NSZK-beli Ute Scháper 1989-es ezüstérme.

A 2018-as ezüstérmes Ana Maria Popescu lehet az első román vívó, aki világbajnoki címet szerez ebben a szakágban. Popescu a tavalyi ezüstérme mellett 2002-ben és 2011-ben is bronzérmet szerzett. Csak Laura Flessel-Colovic (2 arany, 1 ezüst, 3 bronz) és a német Britta Heidemann (1 arany, 1 ezüst, 2 bronz) szerzett több érmet ebben a szakágban, mint Popescu.

Mán Wai Vivian Kong lehetne az első Hong Kongi vívó, aki bármilyen szakágban érmet szerez világbajnokságon. Kong eddigi legjobb eredménye egy nyolcadik hely volt 2014-ből.

Coraline Vitális lehetne a harmadik francia vívó ? Maureen Nisima-Charley (2010) és Laura Flessel-Colovic után ?, aki világbajnoki címet szerez ebben a számban. Eddig csak Olaszországnak volt három különböző világbajnoka ebben a szakágban: Rosella Fiamingo, Mara Navarria és Laura Chiesa.

Choi Ineiong és Kang Young Mi lehetnének a második (és harmadik) dél-koreai vívók, akik Hyun Hee 2002-es világbajnoki címe után érmet szereznek a szakágban. Sun Yiwen és Zhu Mingye lehetnének a második (és harmadik) kínai vívók, akik világbajnoki címet szereznek a szakágban Li Na 2011-es győzelme után. Courtney Hurley vagy a nővére, Kelley Hurley lehetnek az első amerikai vívók, akik világbajnoki címet szereznek a szakágban. 2018-as harmadik helyével Courtney Hurley volt az első amerikai vívó, aki érmet szerzett a szakágban.

Esélylatolgatás férfi kardban

A címvédő dél-koreai Kim Junghwan 2018 decemberében visszavonult. A jelenlegi világranglista-vezető amerikai Eli Dershwitz lehet az első vívó hazájából, aki világbajnoki címet szerez férfi kard egyéniben. Dershwitz tavaly ezüstérmet szerzett a világbajnokságon. Az Egyesült Államok vívói közül ő és Daryl Homer nyertek eddig érmet világbajnokságon. Homer 2015-ben második volt. Dél-Koreából Oh Sanguk, Kim Junho, Gu Bongil és Ha Hansol mind a legjobb 20 között vannak a világranglistán. Ha valamelyikük nyer, egymás után másodszor lesz koreai aranyérmes a szakágban. Összesen a harmadik világbajnoki címet szerezhetik Dél-Korea számára a tavalyi győztes Kim Junghwan és a 2010-es bajnok Won Yoo Young után.

Oh Sanguk, Kim Junho és Gu Bongil mind benne voltak az előző két világbajnokság csapatversenyében aranyérmes dél-koreai válogatottban. Kim Junho tavaly bronzérmes volt az egyéni versenyben, Gu Bongil 2014-ben és 2017-ben ezüstérmes, 2011-ben pedig bronzérmes.

Oroszország volt az eddigi utolsó nemzet, amely egymás után több vb-címet tudott szerezni. Venjamin Reshetnikov 2013-ban, Nikolaj Kovalev 2014-ben, Alexey Yakimenko pedig 2015-ben győzött. Max Hartung a harmadik német világbajnok lehet kard egyéniben Félix Becker (1994) és Nicolas Limbach (2009) után. Hartung 2015-ben bronzérmes volt egyéniben.

Ha magyar vívó nyerne férfi kard egyéniben, akkor Magyarország rekordot jelentő 13. vb-címét szerezné. Jelenleg Magyarország és a Szovjetunió 12-12 győzelemmel áll az örök-ranglista élén. Oroszország vívói tízszer nyertek.

Alexey Yakimenko 2015-ös moszkvai győzelme óta először nyerne hazai pályán versenyző vívó, ha valamelyik magyar sportoló szerezné meg az aranyérmet. Eddig egy magyarnak sikerült hazai pályán világbajnoki címet szerezni, Kárpáti Rudolfnak 1959- ben. Szilágyi Áron 2013-ban bronzérmet szerzett Budapesten.

Az előző két világbajnokságon az orosz Kamii Ibragimov szerezte meg a bronzérmet. A legutóbbi öt világbajnokságon háromszor orosz vívó nyert férfi kard egyéniben, a legutóbbi tíz vb-n pedig ötször. Luca Curatoli a hetedik különböző olasz világbajnok lehet a számban. Legutóbb, 2011-ben Aldo Montano győzött. A vonatkozó ranglistát Magyarország vezeti 8 különböző bajnokkal. A Szovjetunió a második héttel. Holnap délelőtt a 09-kor pástra lépő tőrvívónők és a 14 órakor kezdő férfi párbajtőrözők esélyei latolgatjuk.

Szóljon hozzá!