ZETApress

hírportál

Pólóbronz a zárónapon

Nápolyban tarolt a vízilabda és feljövőben a csapatsportok a 30. Nyári Universiadén. Történelmi győzelemmel vihette tegnap haza az aranyérmet a női egyetemi vízilabda válogatott. A férfiak ma délben bronzot szereztek, míg a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián másfél hete bronzérmet nyert judóban.

Maratoni ötöspárbajt követően bronzérmes lett a magyar férfi vízilabda-válogatott a felsőoktatásban tanuló sportolók olimpiájának tartott Universiadén. A magyarok jól kezdték az oroszok elleni bronzmeccset, mivel az első negyed után 3:1-re vezettek, azonban a rivális a nagyszünetre 5:5-re egyenlített. A III. negyedben az orosz csapat kétgólos előnyre tett szert, de a magyar együttes nem adta fel, 7:7-nél, majd 8:8-nél is utolérte ellenfelét, sőt, 2 perc 40 mp-cel a vége előtt ismét megszerezte a vezetést. Az izgalmak fokozódtak, ugyanis az oroszok ismét fordítottak, de a magyarok kevesebb mint egy másodperccel a vége előtt egyenlítettek ? tudatták sajtósaik. Fotóink Varga Dávid, MEFS felvételei.

Az ötöspárbaj egészen hihetetlen idegőrlő küzdelmet hozott, ugyanis nemhogy az első öt-öt kísérlet lett gól, hanem a következő hét párban is mindenki betalált. A magyarok a sorozat közben kapust cseréltek, majd a 12. pártól ismét Kardos védett. A 13. párban aztán Várnai belőtte a maga ötösét, míg Guszarov próbálkozását Kardos kivédte. A magyar küldöttség harmadik érmét (1 arany és 2 bronz) nyerte Nápolyban. Idén a téli és a nyári Egyetemi Olimpiákon ? az 1965-ös budapesti Universiade óta először ? összesen öt csapatsport képviselte hazánkat és 54 év után 3 csapatunk is bejutott a legjobb négy közé.

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) 174 tagországából 112-en, összesen 5971 sportolóval vettek részt az idei nyári egyetemi játékokon. Az eredetileg Brazíliaváros által megnyert 2019-es Universiade beugró rendezője Nápoly, ahol a résztvevők fele a kikötőben lehorgonyzott óceánjárókon lakott, míg a többiek 7 különböző, a Vezúvot körülölelő helyszínen kaptak szállást. A hotelek és luxushajók mellett a szervezés komoly nehézségekkel küszködött, elsősorban a szállítás terén, de még jó néhány téren adták fel a leckét a csapat kísérőinek.

Az ebben az évben 70 esztendős, és Olaszországba tizenegyedszer visszatérő FISU első olyan Universiadéja ez, amelyre az új, immár 25 éves felső korhatárral lehetett csak benevezni. Jelentős változás, ahogy ahhoz is alkalmazkodni kell, hogy a július eleji időpont sok más eseményhez esik közel, a kvangdzsui vizes-világbajnoksághoz, a budapesti vívó vb-hez és Judo Grand Prix-hoz, de említhetnénk az atléták U23-as Eb-jét, vagy a székesfehérvári Gyulai Memorialt.

Mindez erősen befolyásolta a dobogós helyezéseket is. Az összesen 31 felsőoktatási intézmény 101 hallgató sportolójából álló magyar egyetemi válogatott 1 aranyérmet (női vízilabda) és 2 bronzérmet (Tóth Krisztián judo -90 kg és férfi vízilabda) szerzett. A legsikeresebb nemzet a 2020-as olimpiát rendező Japán, akik a legjobbakkal érkeztek a dél-olasz fővárosba, és 33 győzelemmel megnyerték az éremtáblát Oroszország, Kína és az USA előtt.

Vízilabdázóink szakvezetői a már említett okokból a szokásosnál is szűkebb keretből válogathattak játékosokat, ami az erős mezőnyben komoly veszteség. Mégis egészen kitűnően sikerült az alkalmazkodás a megváltozott életkori szabályhoz, hiszen a lányok veretlenül, míg a fiúk mindössze két vereséggel teljesítettek. Az más kérdés, hogy épp a hazaiak ellen két ?véres? meccset is játszottak, az oroszok ellen pedig mindkét csapatunk ötméteresekkel harcolta ki a győzelmet.

Az egyetemi sportban 46 éve nem indult röplabda csapat világversenyen, lányaink most mégis bravúrosan bejutottak a final fourba, ami egyszerre 3 magyar csapatnak 1965 óta most sikerült először, ahogy maga a röplabda 4. hely is 54 évet váratott magára. Ha hozzávesszük a női kosárcsapatunk utóbbi években stabil 7-10. és az idei Téli Universiadén debütáló jégkorongozók 9. helyezését, elmondhatjuk, hogy ebben az évben öt csapatunk szerepelt TAO-támogatással az egyetemista sportolók legnagyobb rendezvényén. Összességében pedig ? a kézilabdázó fiúk 2015-ös 9. helyével ? már csak a labdarúgás maradt ki a látvány-csapatsportok egyetemi világeseményeiből.

Az egyéni sportokban is a maximális helytállás jellemezt a magyar delegáció valamennyi tagját. A judóban kiemelkedik Tóth Krisztián (-90 kg) bronzérme, de Boros Bence (-66 kg) 5. helyezése is figyelemre méltó. Atlétikában Gyurácz Réka kalapácsvetésben és Szilágyi Réka gerelyhajításban elért 4. illetve Rivasz-Tóth Norbert gerelyhajításban és Szikszai Róbert diszkoszvetésben szerzett 5. helye szintén azt mutatja, hogy erős mezőnyre kell számítani az Universiadékon. Ezt tapasztalták meg úszóink is, akik közül Kutasi Máté 200 m mellen 5. míg Sós Dániel 200 m vegyesen 6. helyen csapott a célba. Mindketten erős úszással kerültek döntőbe, ahol a vb-re utazókkal is találkozhattak.

Az Universiade ideje alatt ? a részvétel megszervezésén túl ? prof. dr. Kiss Ádám MEFS elnök és dr. Székely Mózes MEFS főtitkár, csapatvezető tárgyalt a FISU legfelsőbb vezetőivel és szakértőivel, öt földrész egyetemi sportvezetőivel, és kiemelten a 2025-ös Nyári Universiade megszervezésére pályázó nagy létszámú német küldöttség vezetésével. Mindeközben vendégül látták a magyar egyetemi válogatott versenyein dr. Kamuti Jenőt, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökét, Fábián László MOB-sportigazgatót, prof. dr. h.c. Mocsai Lajos TE-rektort, dr. Sterbenz Tamás TE-rektorhelyettest, MEFS-alelnököt, dr. Dubéczi Zoltán MRK-főtitkárt, dr. Nagy Balázs BME-rektorhelyettest, az MRK Nemzetközi Bizottságának elnökét és dr. Gál András Levente MEFS-alelnököt.

Szóljon hozzá!