ZETApress

hírportál

3 napon 3 érem a Judo GP-n!

Bravúros bronzérem a Budapest GP zárónapján! Sipőcz Richárd elbűvölte a Papp László Budapest Sportaréna publikumát: a győri Széchenyi Egyetem SE 18 esztendős judósa remekül szerepelt és a dobogóra állhatott tegnap este a budapesti Grand Prix-viadalon. Fotóink Horváth György, MJSZ felvételei.

A győri nehézsúlyú judós kétszeres ifjúsági Európa-bajnok, mindenki tudja róla, hogy óriási tehetség, de tulajdonképpen még csak a junior mezőnnyel kellene ismerkednie, hiszen a nehézsúlyban a legnehezebb beérni a felnőttek közé. Már az első meccsén, az idei marrakesi GP ezüstérmese, a kazah Kazbajev ellen sem számított esélyesnek, s ellenfele vazarival hamar meg is szerezte a vezetést. A fiatal magyar versenyző azonban nem adta fel, s fél perccel a vége előtt fordítani tudott!

Következett a kínaiak 23 esztendős óriása, az egyébként se mélynövésű Sipőcz Richárdnál is egy fejjel magasabb, legalább kétméteres hústorony, Jüan Csao-tung hiába látszott sokkal nagyobbnak és erősebbnek, a SZESE judósa ismét remekelt, 2 és fél perc után a hátára dobta Jüant.

A kínai után jött a japán óriás, a tavalyi párizsi Grand Slam-győztese, a budapesti GP-n nehézsúlyú címvédő Kaguera, aki ellen 2 és fél percen át ugyancsak nem látszott, hogy egy 18 éves judós az ellenfele, Sipőcz Richárd remekül mozgatta, többször is megpróbálta eldobni. Csakhogy ezek a kísérletek rengeteg erőfeszítésbe kerültek, a fiatal magyar elfáradt, s végül Kaguera érvényesíteni tudta a papírformát.

A vigaszágon újabb bravúr következett Vito Dragic, a szlovénok 26 esztendős versenyzője ellen. Sipőcz Richárd vazaris vezetését Dragic intésekkel próbálta megfordítani, de olyan hévvel tolta le a tatamiról reménységünket, hogy beleszaladt a késbe: Gyimes Nikolett tanítványa ipponnal harcolta ki a bronzmeccs jogát!

Ahogyan szombaton Özbas Szofi remek szereplésére, úgy erre sem sokan számíthattak: Sipőcz Richárd az oroszok hétszeres World Tour-érmesével, Anton Krivobokovval mérhette össze az erejét a nehézsúlyúak bronzmérkőzésén. Már szinte meg sem lepődtünk, hogy Sipőcz Richárd szerzett vezetést, lekontrázta az oroszt, de Krivobokov rövid időn belül válaszolni tudott. Még el sem kezdhettünk igazán izgulni, amikor a győri fiú újra megkontrázta ellenfele indítását és a hátára döntötte az oroszt. Igazi szenzáció: Sipőcz Richárd 18 évesen és 124 naposan szerezte meg első GP-érmét, a férfiaknál csak három nála fiatalabb judósnak sikerült ez a sportág történetében!

? Ilyen fiatalként úgy gondoltam, az a legjobb, amit tehetek, ha kiadok magamból mindent, ez most sikerült. Nem gondoltam volna, hogy a nap végén a dobogóra állhatok. Reggel éreztem valami csodálatos bizsergést, ettől megnyugodtam, s utána teljesen gördülékenyen tudtam a feladatomra koncentrálni. A kínainál arra gondoltam, nem kis darab, de ezt a nagy falat meg kell mászni. A japán ellen az volt a taktikám, hogy csináljam erőből, amíg bírom, s ha addig sikerül valamit összehozni, akkor az jó lehet. A végére nagyon elfáradtam, de a szívem vitt előre, csinálni akartam végig, sajnos ez egy nagyon rutinos róka volt, csináltam egy nagy taktikai hülyeséget. A bronzmeccs belülről fantasztikus volt! Amikor visszatoltam a hátára az ellenfelem, egy kicsit úgy éreztem, hogy mindenki, aki kiabál nekem, buzdít, egy kicsit maga is nyomja vissza ezt a nem kis darab orosz fiút. Nagyon köszönöm mindenkinek! ? örvendezett bronzosunk.

A többiek számára hamarabb véget ért az idei budapesti Grand Prix. Tudtuk például, hogy Tóth Krisztián 90 kg-s címvédő számára nagyon nehéz ágat adott a sorsolás, de az MTK Budapest vb-ezüstérmese megtett minden tőle telhetőt. Miután ipponnal legyőzte a kínai Hsziét, a tavalyi párizsi és oszakai Grand Slam aranyérmese, az aktuális japán bajnok Mukai következett.

Pánczél Gábor tanítványa jó taktikával támadta a japánt, aki nem igazán tudott mit kezdeni a magyar agresszív judojával. Aranypontos hosszabbítás következett, s már éppen arra figyeltünk, mennyire elfáradt Mukai, amikor Tóth Krisztián a kelleténél közelebb lépett hozzá, s a japán nem hibázta el a felkínált lehetőséget, meg sem állt a fináléig. Tóth Krisztián ezúttal helyezetlenül zárta az 5. budapesti Grand Prix-t, melynek így is a legeredményesebb résztvevője a korábbi két arany- és egy ezüstéremmel.

A 90 kilogrammosok között Tóth Apor (Miskolci VSC) és Kordély Péter (Kaposvári JK) is remekül kezdett, előbbi a brazil Assis, utóbbi az orosz Kamkojev ellen nyerte első meccsét. Tóth Aport a kétszeres Ázsia-bajnoki ezüstérmes kazah Bozbajev, Kordély Pétert pedig az orosz színeket azerire cserélő Tumaev ütötte el a továbbjutástól.

A 100 kilogrammosok között Vég Zsombor (Ceglédi VSE), a tavalyi ifjúsági olimpiai bronzérmese is győzelemmel rajtolt, pechére az ukrán Hutcol elleni diadalt követően a japánok világbajnokával, Wolffal kellett összecsapnia. S bár állta a sarat, a papírformát nem sikerült felülírnia.

Nagy reményeket fűztünk Cirjenics Miklós szerepléséhez: az Atomerőmű SE 100 kg-s judósa az elmúlt időszakban sokat kínlódott sérült jobb kezével, de ezen a vasárnapon már felcsillantott régi formájából: az üzbég Kurramovot ipponnal, a holland Snippét vazarival győzte le, mindkét összecsapáson meggyőző fölényt mutatott.

A negyeddöntőben a portugál Fonseca feltartóztatta a paksiak versenyzőjét, a vigaszági döntőben pedig igazi ki-ki meccset vívott Dvarbyval, a svédek kilencszeres World Tour-érmesével. A négy perces küzdelem során mindkét fél neve mellett feljegyeztek egy-egy vazarit, a hosszabbításban azonban a svéd bírta jobban idegekkel, s végül ő léphetett tovább. A Grand Prix 7. hellyel Cirjenics Miklós aligha elégedett, de a judója mindenképpen biztató a folytatásra nézve, ebből kell erőt merítenie.

A nőknél az ötből három indulónk is győzelemmel kezdett. A 78 kg-s Salánki Evelin (BHSE) perui, Tóth Fanni (KSI SE) kongói, Kárpáti Emese (Szatymazi SE) pedig indiai riválisán jutott túl, de a folytatás már nem sikerült, igaz, valamennyien jóval esélyesebb judóssal kerültek szembe: Salánki Evelin a vb-bronzérmes brit Powelltől, Tóth Fanni az Eb-bronzérmes koszobvói Kukától, Kárpáti Emese pedig a kétszeres világbajnok japán Aszahinától elszenvedett vereséggel vett búcsút a budapesti Grand Prix-től.

Az 5. magyar GP végül nem hozott indulói rekordot (igaz, a tavalyi óriási létszámot nagyon nehéz lesz felülmúlni), de nem maradt el sokkal a csúcstól: 81 ország ? valamint az IJF World Tour-sorozatban először résztvevő menekültek válogatottja ? összesen 543 judóst indított. A legjobban a sportág őshazájából érkező válogatott teljesített, Japán 5 arany-, 3 ezüst és 0 bronzéremmel szerezte meg az 1. helyet az éremtáblázaton, megelőzve Brazíliát (2, 2, 0) és Koszovót (1, 2, 0).

A mieink Karakas Hedvig, Ungvári Attila és Sipőcz Richárd bronzérmeivel a 15. helyet szerezték meg a 82 válogatott között. Az összegzéshez tartozik még két 5. (Csernoviczki Éva és Özbas Szofi), továbbá egy 7. (Cirjenics Miklós) helyezés, melyekre büszkék lehetünk. A GP legjobb magyar versenyzőinek: Ungvári Attilának, Sipőcz Richárdnak és Karakas Hedvignek az OTP Bank különdíját adta át Marius L. Vizer, az IJF elnöke. A World Tour nem áll meg: két hét múlva Zágrábban újabb Grand Prix következik, majd megkezdődik a közvetlen felkészülés az augusztus 25-én Tokióban rajtoló világbajnokságra.

Szóljon hozzá!