ZETApress

hírportál

Vívó-vb a BOK Csarnokban

FIE VB logoA rekordok világbajnoksága lesz a holnap kezdődő budapesti ? jelentette ki Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) elnöke a rajtot megelőző délutáni sajtótájékoztatón a BOK Csarnok Sajtótermében, Balogh Péter Dávid moderálásával.

Az már a hét elején eldőlt, hogy a nemzetek számát és a versenyzői létszámot tekintve is megdől az eddigi csúcs, de még azóta is bővült a mezőny: az aktuális adatok szerint 118 ország 1071 vívója lép pástra a BOK Csarnokban. ? A legfontosabb, hogy jó házigazdák legyünk, és emellett abban bízom természetesen, hogy többször halljuk majd a magyar himnuszt. A szervezés során sok egyeztetés zajlott, sikerült mindent megoldani, most zajlik a látványelemek összehangolása, finomítása ? mondta az MVSZ-elnök, aki szokásához híven nem fogalmazott meg számszerű elvárást.

Tamás Henriette, a szövetség főtitkára arról beszélt, hogy sok kiemelt vendég érkezik a világbajnokságra. Nagy létszámban fogadunk VIP-vendégeket, a döntős napokon 200-300 fős VIP-létszámmal tudunk majd számolni ? mondta. Örömmel beszélt arról, hogy 18-án a 18 órai nyitóünnepségen valószínűleg itt lesz Aliser Uszmanov, a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) elnöke, sőt Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) elnöke is kilátogat a versenyre.

Sztaics István, a Szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy közel egy éve kezdtek el foglalkozni az előkészítéssel, akkor még csak pár tíz fős csapattal, de a világbajnokság közeledtével, a mezőny növekedésével folyamatosan újra kellett tervezni az elrendezést a csarnokokban. Jelenleg 300 fő szorgoskodik az építésen, de ez még bővülni fog. Mindenkivel együtt az építő csapat föl fog kúszni 700 fősre ? tette. Moderátori kérdésre ? Miért esett a választás a BOK Csarnokra? ? Sztaics István úgy reagált, a helyszíni nézőknek fontos, hogy közel legyenek az eseményekhez és itt ideálisak a viszonyok.

Az élményt az A-csarnokban, ahol a legfontosabb asszók, mérkőzések zajlanak majd, a küzdőteret három oldalról határoló 124 méter hosszú, 4 méter magas LED-fallal igyekeznek teljessé tenni, melyen többek között animációk, lassítások, egyéb látványelemek jelennek majd meg. Az adatokat tovább sorolva elmondta, hogy a B-csarnokban 22 pástot állítottak fel ? itt lesz a legtöbb mérkőzés ?, a C-be négy színes és hat normál pást került ? a tervek szerint a legtöbb magyar itt vív majd a korai szakaszokban ?, az A-ban pedig négy színes és egy pódiumpástot alakítottak ki a versenyek legfontosabb részének lebonyolítására.

Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány az MVSZ-elnökhöz hasonlóan nem bocsátkozott esélylatolgatásba, de elmondta, hogy bár az egyéni versenyek nincsenek háttérbe szorítva, azért az olimpiai szereplés kiharcolása szempontjából a csapatversenyek most fontosabbak. Ezt a versenyzők és az edzők is így gondolják ? szögezte le. A válogatott tagjai az utolsó napokon úgy hangolódtak, mint ha külföldön lenne a világbajnokságuk. Szállodában laknak, közösen étkeznek, utaznak a helyszínre és edzenek, ez természetes! Nem hiszem, hogy a családi tűzhely mellől kellene mennie a vívóknak a vb-re! ? tette hozzá. Elmondta még, hogy megfelelő helyszíneken mindenki tudott megfelelően készülni, a versenyzők az edzőpartnereikkel együtt mindent megtettek azért, hogy sikeresek legyenek.

Az egyéves olimpiai kvalifikációs időszak legfontosabb állomásán a program holnap 09 órakor a női párbajtőrözők és a férfi kardozók egyéni selejtezőjével kezdődik, majd kedden és szerdán is az előcsatározások zajlanak. Csütörtöktől szombatig az egyéni versenyek főtáblás küzdelmeit bonyolítják le, közben megkezdődnek a csapatversenyek, melyek érdemi része 21-én vasárnaptól 23-án keddig tart majd. A záró ünnepségre aznap 18:30-kor kerül majd sor.

Szóljon hozzá!