ZETApress

hírportál

Sorsolás a Sofitelben

2022-ben újra judo-világbajnokságot rendezünk ? tudtuk meg ma a Sofitel Hotel Chain Bridge különtermében, ahol 14 órától megtartották a holnap kezdődő Budapest Judo Grand Prix sorsolását. Az olimpiai kvalifikációs viadalon 82 ország 550 judosa lép tatamira. Fotóink Horváth György, MJSZ felvételei.

Marius L. Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke köszöntötte a nemzetközi küldöttségeket az esztendő legfontosabb magyarországi judo-eseményén, az IJF World Judo Tour budapesti Grand Prix-versenyén, melyen bejelentette: 2022-ben ismét Budapest lesz a felnőtt judo-világbajnokság házigazdája. Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke üdvözölte a nagy judo-család tagjait kiemelve, hogy a tokiói kvalifikáció és felkészülés szempontjából egyaránt fontos esemény a budapesti, s kifejezte reményét, hogy három év múlva ismét emlékezetes világbajnokság házigazdája lesz Magyarország.

A magyarországi rekord ? egyben az IJF World Judo Tour történetének GP-csúcsa ? 86 ország 573 indulója volt 2018-ból, ez idén nem dől meg, 82 ország 550 sportolója vesz részt a magyar GP-n. Ennek természetesen az olimpiai kvalifikáció az elsődleges oka: mindenki igyekszik taktikázni, elkerülni az esetleges nehéz ellenfeleket, vagy éppen megnehezíteni a kihívók dolgát. Így fordulhatott elő, hogy előzetesen 86 ország 625 judósa nevezett. A Nemzetközi Judo Szövetség néhány hete ? éppen a taktikázások miatt ? már nem publikálja előzetesen a nevezők adatait, így kevésbé tudnak a névsor alapján kalkulálni a válogatottak.

A mezőny természetesen így is rendkívül erős és népes lesz olimpiai, világ- és kontinensbajnokok sorát láthatjuk majd a Papp László Budapest Sportaréna tatamiján. A teljesség igénye nélkül ott lesz a budapesti küzdőtéren Rio de Janeiro ötkarikás aranyérmesei közül az orosz Haszan Halmurzajev, a koszovói Majlinda Kelmendi és a brazil Rafaela Silva és a szlovén Tina Trstenjak, a londoni bajnok kubai Idalys Ortiz, a 2017-es budapesti világbajnokság aranyérmesei közül a japán Tonaki Funa, Wolf Aaron és a brazil Mayra Aguiar, vagy éppen a háromszoros világbajnok japán klasszis, a japán Ebinuma Maszasi, aki nem őriz szép emlékeket Budapestről, hiszen tavaly a GP fináléjában éppen Ungvári Miklóstól szenvedett vereséget.

A sorsolásnál a mieink közül kiemelt helyre került az olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva, a junior Európa-bajnok Pupp Réka és a világbajnoki bronzérmes Karakas Hedvig, de számukra sem jelölt ki könnyű utat a sors(olás). ? Teljesen mindegy, milyen a sorsolás, a verseny végén az eredménnyel lehetünk elégedettek vagy elégedetlenek. Az látszik, hogy nagyon erős a mezőny, senkinek sem lesz könnyű dolga ? vélekedett Toncs Péter női szövetségi kapitány a sorsolásról. ? Ungvári Miklósnak és Attilának, Cirjenics Miklósnak is viszonylag kedvező a sorsolása, Tóth Krisztiánnak annyira nem, de most csak azokról beszélek, akik az olimpiai részvételre pályáznak. A fiatalok számára természetesen a tapasztalatszerzés és a tisztes helytállás a legfőbb feladat ? tette hozzá Pánczél Gábor, a férfiak kapitánya.

A hivatalos ceremónia még egy eseményt tartogatott: dr. Simon Attila, a Herendi Porcelán manufaktúra vezérigazgatója és Marius L. Vizer, az IJF elnöke együttműködési megállapodást írt alá. A Herendi Porcelánok már jó néhány esztendeje jelen vannak a világ judo-eseményein, többek között a 2017-es budapesti világbajnokságon is ilyen díjat kaptak a győztesek.

Fontos információ a Budapest Judo Grand Prix-vel kapcsolatban, hogy változott a kezdési időpont: mindhárom versenynapon 10:30-kor kezdődnek a selejtezők. A délutáni program rajtja nem változott: minden nap 17 órakor kezdődnek a döntők és az érmes mérkőzések, ezt a programot Magyarországon a Sport TV élőben közvetíti. Holnap a női 48 kg, 52 kg, 57 kg és férfi 60 kg, 66 kg, szombaton a női 63 kg, 70 kg és férfi 73 kg, 81 kg, vasárnap a női 78 kg, +78 kg és férfi 90 kg, 100 kg, +100 kg küzdelmeit láthatjuk. A magyar csapatról idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!