ZETApress

hírportál

Holnap rajtol a budapesti Judo GP

A judosok holnap 09:30-tól ismét birtokba veszi a legnagyobb magyarországi sportcsarnokot: a Papp László Budapest Sportarénában rendezik meg az 5. Budapest Judo Grand Prix-t. Rekordra számítunk ? tudatták sajtósaik.

Az olimpiai kvalifikációs sorozat magyarországi eseményén részvételi rekord születhet: ha minden jelentkező mérlegelni is fog, akkor 88 ország 654 judósa léphet tatamira! A sportág történetében még sohasem vettek részt ilyen sokan Grand Prix-viadalon. A magyarországi rekord ? egyben az IJF World Judo Tour történetének GP-csúcsa ? 86 ország 573 indulója volt 2018-ból. A valós részvételi létszám a ma délutáni sorsoláson válik bizonyossá a Sofitel Hotelben.

A kétéves olimpiai kvalifikációs sorozat második esztendeje a májusi kínai Grand Prix-viadallal kezdődött, vagyis immár teljes értékű pontokért zajlik a küzdelem. A háromnapos Budapest Judo Grand Prix július 12-én pénteken 09:30-kor rajtol, az érmes mérkőzéseket mindhárom napon 17 órától élőben közvetíti Magyarországon a Sport TV.

Minden, amit a GP-ről tudni érdemes:

? Az Európa Játékokat követő harmadik héten kerül sor a Budapest Grand Prix-re, annak a válogatott keretnek, amely ott szerepelt, ismét a legjobb formát kellene megszereznie ? vélekedett Pánczél Gábor férfi szövetségi kapitány. ? A formaidőzítés problematikája a sportágunkban egyébként is leegyszerűsödött, kis túlzással két éven át kellene folyamatosan csúcsformában lenni, ez természetesen szakmailag megoldhatatlan feladat. Most különösen megnehezítette a dolgunkat, hogy a száz százalékos olimpiai kvalifikációs időszakba beékelődött az ötven százalékos Európa-bajnokság, amely a szövetség megítélése és a versenyzők alapítványi támogatása szempontjából volt nagyon fontos.

Ami a GP-t illeti, a hétvégi kanadai Grand Prix-n nem indultunk el, hiszen Magyarország számára a budapesti GP-szereplés a fontosabb. A hétvégén a Papp László Sportarénában és július végén Zágrábban két száz százalékos GP vár ránk, mindkettőn nagyon kell a teljesítés a magyar judosok számára. Budapesten a legjobb tudomásom szerint nyolcvannyolc ország indítja judósait, más sportágakban a világbajnokságokon sincs ennyi ország, nyugodtan mondhatom, hogy nagyon erős mezőny lesz. Örülnék egy éremnek és egy pontszerző helyezésnek, de természetesen ilyenkor, hazai pályán, sok szurkoló előtt benne van a pakliban az is, hogy meglepetés eredmények születnek ? tette hozzá.

A férfi kapitány hozzátette, a Grand Prix után néhány erős válogatott ? többek között a kínai és a mongol csapat is ? Magyarországon marad, velük közös edzéseken vehet részt nemzeti csapatunk a hónap végi zágrábi GP előtt. Az év legfontosabb versenyére, a tokiói világbajnokságra augusztus végén kerül majd sor. ? Egyrészt száz százalékos világbajnokság lesz, amelyen rengeteg pontot lehet szerezni az olimpiai kvalifikációhoz, másrészt Japánban már mindenki tesztelni akarja majd az olimpiát is, minden ország az A-csapatával lesz jelen, elképesztően erős mezőnyre számíthatunk. Most nem annyira erős a válogatottunk, hogy igazán komoly reményekkel várjuk a világbajnokságot, de a felkészülés során mindent meg kell tennünk azért, hogy ennek ellenére sikeresen szerepelhessünk ? tette hozzá Pánczél Gábor.

Toncs Péter, a nők szövetségi kapitánya elmondta, a heti keretedzések után csütörtökön már a sorsoláson és az első nap résztvevőinek mérlegelése következik, vagyis a kocka hamar el lesz vetve. ? Az Európa-bajnokság után pihenni is kellett, egy kicsit nehezen indult újra a munka, a legjobbaknak a hétvégére újra formába kellene lendülniük ? fogalmazott a női kapitány. ? A Judobase oldalán újabban nem lehet rálátni a nevezési listára, így nem tudjuk előre megmondani, hogy melyik súlycsoportban kik indulnak, de ha hinni lehet a híreknek, akkor rekordot dönthet a verseny, brutális, világbajnoki szintű lesz a Grand Prix mezőnye. A mieink esélyeiről érdemben csak a csütörtöki sorsolás után tudnék nyilatkozni, de elégedett akkor lennék, hogy két érmet is tudnánk szerezni, erre a legnagyobb esélye Csernoviczki Évának, Pupp Rékának és Karakas Hédinek lehet. Persze, elképzelhető, hogy ilyen erős mezőnyben egy kicsit nagy vállalás ez a két érem! ? mondta.

A magyar csapat

Magyarország a rendező jogán súlycsoportonként négy judost állíthat tatamira, vagyis a válogatottunk ideális esetben akár 56 fős is lehetett volna. A válogatási elvek, illetve az esetleges sérülések alapján az alábbi 40 judos alkotja a magyar válogatott keretét.

Férfiak
60 kg: Szabó Csaba (Kecskeméti JC), Monori Dániel (UTE), Vida András (Győri AC)
66 kg: Boros Bence (Kaposvári JK), Pongrácz Bence (UTE), Kozma Ákos (Kaposvári JK)
73 kg: Ungvári Miklós (Ceglédi VSE), Szabó Frigyes (UTE), Végvári Martin (Mogyi-Bajai JC), Tóth Botond (Szegedi JSE)
81 kg: Ungvári Attila (Ceglédi VSE), Rajkai Róbert (Százhalombatta), Tóth Benedek (Rákosvidéke Hajtós DSE), Nerpel Gergely (Rákosvidéke Hajtós DSE)
90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Tóth Apor (Miskolci VSC), Gőz Roland (MTK Budapest), Kordély Péter (Kaposvári JK)
100 kg: Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE), Ohát Zalán (Budaörsi SC), Vég Zsombor (Ceglédi VSE), Árvai Péter (Ceglédi VSE)
+100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE), Kerstner Róbert (Veresi KE)

Nők
48 kg: Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya)
52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE), Szabó Katinka (BHSE), Knetig Emőke (Mogyi-Bajai JC)
57 kg: Karakas Hedvig (Honvéd-Kipex), Kovács Kitti (BHSE), Kármán Andrea (UTE), Varga Brigitta (KSI SE)
63 kg: Özbas Szofi (Ceglédi VSE), Katzenmajer Kíra (Mogyi-Bajai JC)
70 kg: Lőrinc Renáta (UTE)
78 kg: Salánki Evelin (BHSE), Tóth Fanni (KSI SE)
+78 kg: Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC), Kárpáti Emese (Szatymazi SE), Nagy Kitti (Szatymazi SE)

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=oyeaFqyIjOM[/youtube]

Budapesten ezúttal is láthatunk jó néhány nagyágyút, olimpiai és világbajnokok sorát. A teljesség igénye nélkül ott lesz a tatamin Rio de Janeiro 2016-os ötkarikás aranyérmesei közül az orosz Haszan Halmurzajev, a koszovói Majlinda Kelmendi, a japán Ono Sohej, brazil Rafaela Silva és a szlovén Tina Trstenjak, a londoni bajnok kubai Idalys Ortiz, a 2017-es budapesti világbajnokság aranyérmesei közül a japán Takato Naohisza, Tonaki Funa, Abe Hifumi, Sisime Ai, Hasimoto Soicsi, Arai Csizuru, Wolf Aaron és a brazil Mayra Aguiar, a világranglista vezetők közül pedig a spanyol Nikoloz Sherazadishvili, a japán Josida Cukasza, a japán Arai Csizuru és a kubai Idalys Ortiz is.

Célunk ismét a győzelem!

A Grand Prix-k történetében eddig összesen pontosan száz érmet szereztek a magyar judósok, a legtöbbet, tizenötöt Karakas Hedvig gyűjtötte. Az aranyak számát tekintve Tóth Krisztián és Joó Abigél vezet öt-öt első helyezéssel. A budapesti GP-n eddig három magyar judósnak sikerült győznie: 2014-ben Csernoviczki Éva, 2015-ben Ungvári Miklós, 2016-ban Tóth Krisztián, 2018-ban pedig Ungvári Miklós és Tóth Krisztián állhatott fel Budapesten a dobogó legfelső fokára.

Szóljon hozzá!