ZETApress

hírportál

Világcsúcs-kísérlet női kétezren

A holnap délutáni 9. Gyulai István Memorial ? Atlétikai Magyar Nagydíj záró versenyszámában, a női 2000 méteren világcsúcs-kísérletre készül az etióp Genzebe Dibaba, a szám és az 1500 méter rekordere ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón. Fotóink Vigh Alex felvételei.

A székesfehérvári Magyar Király Hotel földszinti Szent István II-termében Deutsch Péter, a Szervezőbizottság elnöke hangsúlyozta, mindent megtesznek azért, hogy Dibaba megdönthesse saját, 5:23,75-ös csúcsát. Arra is emlékeztetett, hogy tavaly a katari Mutaz Essza Barsim férfi magasugrásban tett világcsúcs-kísérletet, sajnos sikertelenül.

Mint 4 napja megírtuk, az idei viadalon 43 országból 46 olimpiai- és világbajnok vesz részt. ? Ilyen méretű, ilyen minőséget képviselő nem világverseny nincs másik hazánkban ? fogalmazott. Az idei lesz a 6. Gyulai Memorial Székesfehérváron, Deutsch pedig most bejelentette, hogy a 7-8-9. is a városban lesz, ráadásul jövőre jubilál a verseny: az lesz a 10. Atlétikai Magyar Nagydíj. Ennek megerősítésére 1+2 évre szóló megállapodást írt alá Cser-Palkovics András polgármesterrel. A városvezető kiemelte: komoly városmarketing-értékkel bír a viadal, hiszen világsztár sportolók érkeznek évről évre Székesfehérvárra, ilyenkor pedig tényleg a városra figyel a világ. Hozzátette: nem volt kérdés, hogy folytatni szeretnék az együttműködést.

A nagydíjon rajthoz áll a férfi hármasugrás örök-ranglistájának 2. és 4. helyezettje, az amerikai Christian Taylor és honfitársa: Will Claye. Férfi 110 gáton a világ idei legjobb eredményét elérő amerikai Grant Holloway, illetve a regnáló olimpiai és világbajnok jamaicai Omar McCleod is érkezik. 200 méteren indul az amerikai Christian Coleman, a világ jelenlegi leggyorsabb embere, aki a férfi 60 méter világcsúcs-tartója, 100 méteren pedig 9,81-gyel a világ idei legjobb eredményét érte el. Ott lesz a sprinterek versenyében a török Ramil Guliyev, a 2017-es világ- és a 2018-as Európa-bajnok, valamint a 2016-os riói olimpián bronzérmes kanadai Aaron Brown.

Női 100-as gáton az idén a fedett-pályás Eb-n országos csúccsal döntőbe jutott Kozák Lucának, valamint a fedett-pályás Eb-n 5. Kerekes Grétának a világcsúcstartó, jelenlegi világranglista-vezető amerikai Kendra Harrisonnal kell megküzdenie. A hétpróbázó Krizsán Xénia ezúttal távolugrásban szerepel, ahol olyan ellenfelei lesznek, mint az olimpiai aranyérmes amerikai Tianna Bartoletta és a tavalyi fedett-pályás világbajnok szerb Ivana Spanovic. Női 200-on a 400 méteren olimpiai bajnok bahamai Shaunae Miller-Uibo legnagyobb riválisa a kétszeres vb-ezüstérmes elefántcsontparti Marie-Josée Ta Lou lesz, míg női 400-on a londoni világbajnok amerikai Phyllis Francis a londoni ezüstérmes brunei Szalva Eid Naszerrel vívhat kiélezett csatát.

Női súlylökésben dobókörbe lép az olimpiai bronzérmes Márton Anita, ellenfelei között a nemzetközi szövetség (IAAF) ranglistájának első tíz helyezettje közül öten jelen lesznek. Férfi kalapácsvetésben az Eb-bronzérmes Halász Bencének többek között a háromszoros világbajnok lengyel Pawel Fajdekkel, az Eb-címvédő Wojciech Nowickival, valamint a riói ötkarikás aranyérmes tadzsik Dilshod Nazarovval kell felvennie a versenyt.

Szóljon hozzá!