ZETApress

hírportál

Fellobbant a láng Nápolyban

Az ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is megkezdődött a 30. Nyári Universiade Nápolyban. A San Paolo Stadionban tegnap este rendezett ünnepségen 119 ország sportolói vonultak fel, köztük a száznál több magyar sportoló is ? tudatta Bányász Árpád.

A magyar zászlót Tóth Krisztián judo versenyző, a Testnevelési Egyetem hallgatója vitte. A megnyitón beszédet mondott többek között Oleg Matytsin, a FISU elnöke, videoüzenetben Thomas Bach, a NOB elnöke, míg az eseményt Sergio Mattarella, Olaszország köztársasági elnöke nyitotta meg. A Magyar Egyetemi ? Főiskolai Sportszövetséget prof. dr. Kiss Ádám elnök képviselte, dr. Székely Mózes főtitkár pedig a versenyzőkkel együtt vonult fel.

Az Universiade lángját Carlotta Ferlito, tornász gyújtotta meg, Lorenzo Insigne, az SSC Napoli, a helyi labdarúgó csapat kapitányának segítségével. A közel három órás megnyitót Andrea Bocelli világhírű operaénekes produkciója zárta. Mint egy hete megírtuk, az egyetemisták olimpiáján a magyar színeket 160 fős küldöttség képviseli. Az Universiadéra a magyar csapatban 38 felsőoktatási intézmény hallgatói kaptak helyet.

Az Universiadék 1959 óta íródó történetében a magyar sportolók eddig 120 arany-, 95 ezüst- és 112 bronzérmet nyertek. Az egyetemisták olimpiájának nevezett nápolyi eseményen a magyar fiatalok 12 sportágban ? atlétika, íjászat, judo, női kosárlabda, ritmikus gimnasztika, női röplabda, taekwondo, tenisz, torna, úszás, vívás, férfi és női vízilabda ? versenyeznek részt. A nápolyi Universiade versenyei július 14-én vasárnapig tartanak.

Szóljon hozzá!