ZETApress

hírportál

Szepesire emlékeztünk

Szepesi emléktáblaEmléktáblát avattak délelőtt Szepesi György újságíró, sportriporter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) egykori vezetőségi tagja, a XIII. kerület díszpolgára tiszteletére a Váci út 97. számú szülőháza falán.

Az ünnepségen Tóth József polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy a majdnem egy éve elhunyt Szepesi György Angyalföldön nőtt fel, gyerekkora a Váci úthoz és környékéhez kötődött: ott lakott, ott járt elemi iskolába, majd a Berzsenyi Dániel Gimnázium diákja volt. ? Valóságosan és képletesen is Angyalföldön élt, lelke mélyén mindig XIII. kerületi maradt ? fogalmazott a polgármester, aki emlékeztetett arra, hogy minden idők leghallgatottabb rádiós sportriportere 1941-től a Vasas pártoló tagja volt, s 1997-ben választották a kerület díszpolgárává.

Tóth József többek között felidézte, hogy Szepesi 1948-tól 2012-ig, azaz Londontól Londonig ? Peking kivételével ? minden nyári olimpián ott volt és 49 magyar olimpiai aranyérmet közvetített. A számos állami és szakmai díjat és elismerést kapott rádiós sportriportert a polgármester a gólok királyának nevezte, akinek népszerűsége a leghíresebb focistákéval vetekedett. Véleménye szerint Szepesi halhatatlanságát mutatja, hogy a róla elnevezett díjjal manapság a sportújságírás egy meghatározó alakját díjazzák. Beszédét azzal zárta, hogy Szepesi mindig is a szűkebb famíliához tartozott, s az emléktábla-avatás az első lépés abban, hogy hazaérkezett Angyalföldre.

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője méltatásában arra hívta fel a figyelmet, hogy Szepesi György annak idején egy személyben volt az a médium, akin keresztül az Aranycsapat sikerei eljuthattak az emberekhez. ? Nemcsak elbírta ezt a felelősséget, hanem ez szárnyakat is adott neki. Egyszerűen, szakszerűen, de lélekemelő módon tudta a magyar sportsikereket tolmácsolni, emiatt örök példaképe minden sport-újságírónak. Ugyanolyan zseni volt, mint a pályán játszó társai ? jelentette ki az MSÚSZ elnöke, aki szerint a XX. században nagyon ritkán és kevesek tudták egyesíteni a nemzetet, de Puskásnak és Szepesinek ez sikerült.

Szöllősi Szepesit a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) egyik legjobb elnökének is nevezte, aki ugyanakkor a mai napig kitüntetett helyet foglal el a magyarok szívében. Az ünnepség végén Szepesi János a polgármester és az MSÚSZ-elnök társaságában megkoszorúzta édesapja emléktábláját, melynél Orbán Viktor miniszterelnök koszorúját Jakab János helyezte el.

Szóljon hozzá!