ZETApress

hírportál

Mérföldkő a Balaton-átúszás történelmében

A Balaton-átúszások történetében összesen megúszott kilométerek számát illetően mérföldkő a mostani. Az esemény sajtótájékoztatóján közzétett kalkuláció szerint 9290 idei teljesítővel a megúszott kilométerek száma eléri az egymilliót. Mivel idén 9609-en úszták át június 29-én a Balatont, az egymillió kilométer teljesítése sikerült.

Idén 9724-en döntöttek úgy, vízbe csobbannak Révfülöpön azzal a reménnyel, hogy 5200 méter leúszása után Balatonbogláron célba érnek. Az úszók 99%-a sikeresen partot is ért a déli parton, ebben segítségükre volt az a 130 vitorláshajó, amely az úszófolyosó nyomvonalát rajzolta fel a Balatonban, illetve amely frissítési és pihenési lehetőséget is nyújtott az úszóknak.

Minden idők harmadik legnépesebb Balaton-átúszására került sor június utolsó szombatján. Az úszókedv mellett mindez többek között valószínűleg annak is köszönhető, hogy az elmúlt évek szokásrendjével ellentétben idén az első meghirdetett dátumon sikerült megtartani az eseményt. Az idei átúszás közel ideális időben zajlott. A levegő hőmérséklete a rajt időpontjában Révfülöpön 23 C fokos volt, a víz pedig éppen hárommal volt több.

A hétvégére megerősödő élénk szél a reggeli órákra jelentősen enyhült, szombaton reggel 7:37-re felállt a vitorlássor, és elstartolhatott a 37. Lidl Balaton-átúszás. A megszokott forgatókönyvnek megfelelően a népes mezőny vízbe szállását az elitúszók elrajtolása vezette fel. Ott volt a rajtnál Papp Márk, hosszútávúszó olimpikon, sokszoros Balaton-átúszás győztes, csúcstartó, Rasovszky Kristóf Európa-bajnok úszó és Székelyi Dániel válogatott hosszútávúszó is.

Ők hárman, vagyis a mezőny eleje mindvégig együtt haladt a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 kilométeres távon, és végül fej-fej mellett értek célba is. A vízből kiszállva, a mérőpont felé igyekezve még megkérdezték egymástól: Futunk? A 37. Lidl Balaton-átúszás leggyorsabb úszói a célban az újságíróknak azt mesélték, az utolsó pár száz méteren megpróbálták eldönteni, ki a jobb, de nem tudtak felülkerekedni egymáson. A mért időeredmények a következők: Papp Márk 1:01:01, Székelyi Dániel 1:01:05, Rasovszky Kristóf 1:01:13.

A leggyorsabb női úszóra a fiúk célba érése után még egy kicsit várni kellett. Betlehem Dóra 1:14:53-as eredménnyel ért át Révfülöpről Balatonboglárra. Az úszósport női kiválóságai közül Késely Ajna is rajthoz állt az eseményen, és felkészülési edzőmunkájába illesztve sikerrel teljesítette az 5,2 kilométeres kihívást. Betlehem Dorka 1:14:53, Késely Ajna 1:17:00, Kalmár Alíz 1:23:03. A 37. Lidl Balaton-átúszás Magyarország 1010 települését mozgatta meg. Az átúszók 67%-a férfi, de a nők is egyre nagyobb arányt képviselnek az átúszásokon. A legidősebb úszók 80 év felettiek, és sok sportbarát gyermek is rajthoz áll szülője kíséretében.

A Lidl Balaton-átúszáson történtek újfent megerősítették az esemény régóta körvonalazódó arculatát: többségében az amatőrök kihívása a Balaton két partja közötti távolság leúszása, de helyet kap az átúszás a profik és más sportágak sportolóinak edzésrendjében is. A Lidl úszó-nagykövete idén Kovács István olimpiai bajnok ökölvívó volt, Kokó 2:03:04-es idővel ért célba. Vízbe csobbant Tótka Sándor világ- és Európa-bajnok kajakozó és Gergely István olimpiai bajnok válogatott vízilabdázó is, valamint 9700 lelkes amatőr úszó.

Ahogy a hosszú múltra visszatekintő eseményeknek általában, úgy a Balaton-átúszásnak is vannak sorozatos, legendás teljesítői. Gurbán Béla senior úszó minden eddigi átúszáson vízbe szállt, és ma is velünk úszott. Egy 20-as számmal feliratozott lufival teljesítette a távot a 75 éves Dr. Baráth Csaba és társasága.

A célba érőket Balatonbogláron idén számtalan felfrissülései és pihenési lehetőség , móka és kacagás várta. A Lidl kiállítói területén az elhasznált szénhidrátok visszatöltésére és játékra is volt lehetőség, a Decathlon a nyereményjátékok mellett sportolási lehetőséggel várta az úszókra várakozó kísérőket. A Zeiss kilátóterasza szép kilátást kínált idén is, a távcsövekkel pedig az érkező úszók felkutatása is könnyebben ment, és szemek UV védelméhez is segítséget nyújtottak. A Nestlé a Balaton Szemessel energetizálta az úszókat, a chill zónában pedig pihenni is volt mód. A jótékonyság is szerephez jutott az idei Lidl Balaton-átúszáson is, a Bátor Tábor Élménykülönítményének mind a 11 úszója sikeresen célba ért.

Szóljon hozzá!