ZETApress

hírportál

60 éves az Universiade

30. Universiade, 2019. Nápoly1959-ben Torinóban rendezték meg először együtt a nyugati és a keleti tömb országai a Nyári Universiadet. Akkor 43 ország 985 sportolója között a magyarok 7 arany-, 5 ezüst- és 2 bronzéremmel az éremtábla 3. helyén végeztek. A multisportesemény-sorozat idén folytatódik. Egy tucat sportágban indulnak magyarok.

2019-ben Nápoly ad otthont a világversenynek július 3-a szerda és 14-e vasárnap között. A magyarok 12 sportágban indulnak. Érdekesség, hogy az Universiadet megnyerő élsportoló hallgatók 49,48%-a később olimpiai és/vagy vb-érmet fog nyerni ? ez sok évtizedes tapasztalat, így jó esély van arra, hogy akár a jövő olimpiai bajnokai is ott lesznek Nápolyban.

A Magyar Egyetemi ? Főiskolai Sportszövetség (MEFS) információi szerint a nápolyi egyetemisták olimpiáján atlétikában, íjászatban, judoban, női kosárlabdában, ritmikus gimnasztikában, női röplabdában, taekwondóban, teniszben, tornában, úszásban, vívásban, továbbá női és férfi vízilabdában szurkolhatunk a magyaroknak ? tudatta Bányász Árpád.

Az Universiadet legutóbb két éve rendezték meg Tajpejben, ahol az elmúlt ötven év egyik legkiemelkedőbb szereplésével zárt a magyar egyetemi csapat. Hallgató sportolóink 2017-ben tizennégy éremmel (5 arany, 5 ezüst, 4 bronz) a 14. helyen végeztek az országok közötti ranglistán, és az 1-6. helyezettek együtt összességében a legtöbb pontot gyűjtötték az 1965-ös budapesti Universiade óta.

Szóljon hozzá!