ZETApress

hírportál

Megnéztük a kampányfilmet

Szatmári András kardvívó világbajnokA szervezők bemutatták a nyári, budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokság Kind of Magic című kampányfilmjét, melyben az egyik főszerepet Szatmári András 2017-es egyéni kardvívó világbajnok játssza.

A két teljes éjszakán át forgatott alkotást ugyanaz a produkciós iroda készítette, amelyik a 2013-as budapesti vb kampányfilmjét. Erről idekattintva olvashatunk. Az 50 másodperces kisfilm arról szól, hogy Szatmári a páston egy kissé ügyetlen varázsló trükkjeivel találja magát szemben, de semmi sem zökkenti ki nyugalmából és simán nyeri az asszót.

Vermes Iván rendező a mai sajtóvetítés után elmondta, el akarták kerülni a heroizáló megközelítést, inkább a könnyedséget, szellemességet, játékosságot állították középpontba. Elárulta, hogy Szatmári fegyelmezett volt, jól alkalmazkodott a forgatás ritmusához, ahhoz, hogy hosszú várakozások után hirtelen koncentráltnak kell lenni. ? Szatmári Andrással zökkenőmentes volt a közös munka, bízom benne, hogy a végeredmény a nézőknek is tetszeni fog ? mondta.

Seress Zoltán színművész, aki asszóvezetőként tűnik fel a filmben, megtiszteltetésnek nevezte, hogy részt vehetett az elkészítésben. Mint mondta, három oka volt annak, hogy vállalta a feladatot: a sportág sikeressége, hogy korábban is kapcsolatba került már a vívással forgatáson, illetve hogy ilyen jellegű kampányfilmben nem szerepelt még.

? Próbáltam a maximumot nyújtani, úgy, mint a páston ? emlékezett vissza a forgatásra Szatmári András. ? Azért az, hogy két éjszakán keresztül kellett eljátszani a szerepet, nem volt egyszerű, de hihetetlenül jó stábbal dolgoztam, jó hangulatban telt az egész ? tette hozzá a bemutatón, ahová lázzal, de combsérüléséből felépülve érkezett. A másfél hét múlva kezdődő düsseldorfi Eb-n, majd a hazai vb-n is bízik a csapat jó szereplésében, és erre is helyezik a hangsúlyt, ugyanakkor úgy fogalmazott: nem megyek a falnak, ha véletlenül Európa-bajnok leszek. Emlékeztetett rá, hogyha a válogatottnak összejön az olimpiai kvalifikáció, az egyéniben is garantálja három kardozó indulását, egyébként viszont legfeljebb egy léphetne pástra Tokióban. ? Ezt szeretnénk elkerülni! ? szögezte le. Elárulta, hogy Eb-n címvédőként legalább döntőt szeretnének vívni, a vb-n pedig az első négy közé kerülés a cél.

Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára a bemutatón elmondta: azt tartja a legfontosabbnak, hogy egy ilyen nagyszabású világverseny, mint a vívó-világbajnokság, bevonzza a fiatalokat az adott sportágba. ? Az élsport mögött ott van az utánpótlás. A vb-n olimpiai és világbajnokokat fogunk látni, ez nagy élmény, pozitív hatással lehet a versenyzőkre ? vélekedett, hozzátéve, hogy egy ilyen kiemelkedő sportesemény megrendezése a sportágnak, a fővárosnak és az országnak is kedvező. Emlékeztetett rá, hogy amikor 2010-ben a kormány stratégiai ágazattá nyilvánította a sportot és megfogalmazódott, hogy minél több sportesemény jöjjön Magyarországra, akkor az volt a cél, hogy a legnagyobbakat hozzuk ide, és idén például négy nagy világverseny is zajlott, illetve zajlik itthon. ? Ez azt mutatja, hogy sportnemzet vagyunk és sportoló nemzetté is szeretnénk válni. A példaképek vonzzák a sportba a fiatalokat ? mondta, majd hangsúlyozta, hogy a magyar kormány, ahogy eddig is tette, a jövőben is kiemelten fogja támogatni a vívósportot.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=PYgViYSyPec[/youtube]

Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a sportág szempontjából rendkívül fontos időszak következik. ? Az Eb-n is szeretnénk jó eredményt elérni! Nem rakunk terhet a versenyzőkre konkrét célok megfogalmazásával, de nyilván tudják ők is, hogy mennyire fontos a jó szereplés az olimpiai kvalifikáció szempontjából ? mondta. A világbajnokságról úgy fogalmazott: arra készülünk, hogy hazai közönségünk előtt a lehető legjobbat hozzuk ki. A konkrét eredményekre vonatkozó kérdés elől kitért, ugyanakkor a férfi kard-, a férfi párbajtőr- és a női kardcsapatot markánsnak és egységesnek nevezte.

A kampányfilm a BOK Csarnokban július 15-e és 23-a között sorra kerülő világbajnokság élő televíziós közvetítéseink felvezetéseként elsősorban az M4 Sporton lesz látható a következő hetekben. Székely Dávid csatornaigazgató leszögezte, kifejezetten jó kampányfilmet sikerült létrehozni, majd elmondta, hogy a közmédia kiemelt figyelmet fordít a budapesti vívó-világbajnokságra. ? 11 kamerával közvetítjük az Antenna Hungáriával együttműködve a döntőket, ezek közül hat olyan lassító kamera, ami a versenyzők és az asszók minden rezdülését megmutatja majd ? árulta el, hozzátéve, hogy a közmédia teljes portfólióját felhasználják a vb népszerűsítésére, így az M1 hírcsatornán és az M4 Sporton, az m4sport.hu portálon, valamint az MTI-hírekben is kiemelten foglalkoznak majd a budapesti világversennyel.

Az MTVA támogatásával készül a négyszeres olimpiai bajnok kardvívónak, Fuchs Jenőnek emléket állító Fuchs Jenő: Az első ember című dokumentumfilm is, melynek előzetesét a sajtóbemutatón szintén levetítették. A vízilabdázóként háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely társproducer és Czinke Gyula társrendező elmondta, hogy a kész produkciót ősszel mutatják be a Dunán, de több nemzetközi fesztiválra is benevezik, sőt az alkotótársakkal azt tervezik, hogy a kardozó életéről nagyjátékfilmet is készítenek majd.

Szóljon hozzá!