ZETApress

hírportál

Magyar siker a negyvenediken

Magyar ezüst- és bronzérem a 2019-es Tour de Hongrie-n! A Kecskemét és Székesfehérvár közötti 168 kilométeres 5. szakasszal véget ért az idei Tour de Hongrie. A székesfehérvári befutónál izgalmas küzdelemben a holland Wouter Wippert nyerte meg a sprintbefutót – tudatta Gombkötő Roland sajtófőnök.

Az összetett versenyben nem került veszélybe Krists Neilands sárga trikója, így a 24 esztendős lett bajnok nyerte meg az idei Magyar Körversenyt, de két magyar is dobogóra állhatott, Dina Márton második, Valter Attila pedig harmadik lett! Fotóink Vanik Zoltán felvételei.

Kecskeméten, a rajt előtt lehetett némi izgatottságot érezni a kerékpárosokon, pedig a négy nyitott kérdésből háromra tulajdonképpen már választ kaptunk. Már szombaton a Dina Márton és Valter Attila remek szerepléséről emlékezetes kékestetői befutónál eldőlt, hogy a legjobb hegyi menőnek járó piros trikót Neilands viheti haza, ebben a külön-versenyben Dina Márton a 2. helyen végzett. Kecskeméten a Kometa Cycling Team magyar légiósa viselhette a piros megkülönböztető mezt.

Az is valószínűsíthető volt, hogy Neilands megnyeri az összetett versenyt is, a záró szakaszon a több mint egy perces előnye mindenképpen elegendőnek látszott. Ugyancsak eldőlni látszott a legjobb magyart illető fehér mez sorsa is, hiszen ennek megszerzésére már csak Dina Mártonnak és Valter Attilának maradt reális esélye, de a két fiatalember gyerekkora óta barátságot ápol, tavaly még egy klubban tekertek, várható volt, hogy nem fogják egymást támadni.

Nyitott volt viszont a zöld trikó sorsa, ennek megszerzésére sokak számára elegendő volt a székesfehérvári befutó megnyerése, ráadásul a zárószakasz győzelme sokak fantáziáját mozgatta meg. A kecskeméti rajt után a sárga trikót védő Israel Cycling Academy csapata nyomban kontroll alá vonta a mezőnyt, de végül útjára engedett egy három fős szökevénybolyt, amelyben kizárólag olyan kerékpárosok kaphattak helyet, akik nem jelentettek veszélyt a sárga trikósra. A szerb Danilovics, a lengyel Poluta és a cseh Kalorijos legnagyobb előnye négy perc körüli volt, és egészen Székesfehérvárig kitartott, ám a körpályán be darálta őket a mezőny.

A hajrára aztán a legerősebb sprinterek csapatai álltak az élre, s az egész nap rengeteget dolgozó ír EvoPro Racing holland sprintere, Wouter Wippert nyerte meg a mezőnybefutót, megelőzve a francia Hofstettert (Team Cofidis), a 2016-os Tour de Hongrie-győztest, az észt Mihkel Raimot (Israel Cycling Academy) és a tavalyi Magyar Körverseny győztesét, az olasz Manuel Bellettit (Androni Giocattoli-Sidermec). A leggyorsabb magyar ezen a napon Karl Ádám volt, a magyar válogatott kerekese a 12. helyet szerezte meg. – Ez egy nagyon szép befejezés számunkra. A múlt héten végig nagyon hidegben versenyeztünk, ez a hét viszont nagyon forró volt, rengeteget dolgozott a csapat, azért jöttünk ide, hogy szakaszt nyerjünk! – vélekedett a szakaszgyőztes Wouter Wippert.

Eldőlt a gyorsasági pontverseny zöld trikójának sorsa is, a sprintben 4. helyen befutó olasz klasszis, Manuel Belletti végül ezúttal sem tér haza üres kézzel tőlünk. A hatnapos, 890 kilométeres 40. Tour de Hongrie 129 indulója közül végül 106 kerékpáros ért be a székesfehérvári célba. Ahogyan az várható volt a sárga trikót megőrizte Krists Neilands, s az idei Tour de Hongrie óriási szenzációja, hogy Dina Márton és Valter Attila révén két magyar versenyző is dobogóra állhatott az összetett versenyben, a Tour de Hongrie történetének eddigi legerősebb mezőnyében!

Azzal a céllal érkeztünk ide, hogy megnyerjük a versenyt, de őszintén szólva engem is meglepett, hogy a Giro d’Italia után ilyen jó formában vagyok. A győzelem kulcsa egyértelműen a csapatmunka volt, rengeteget dolgoztunk ezért, együtt értük el ezt a sikert. Mivel ez volt pályafutásom első összetett győzelme, ezért sosem fogom elfelejteni! – nyilatkozta a célban a boldog sárga trikós, Krists Neilands.

Titkon reméltem, hogy be tudok kerülni a legjobb tíz közé, de a cél az volt, hogy segítsem a csapatunk első számú versenyzőjét. Amikor adódott a lehetőség, igyekeztem élni vele. A mai sík szakaszon nem volt esély rá, hogy ledolgozzuk ezt a másfél perces hátrányt, de nagyon boldog vagyok és teljesen elégedett, örülök, hogy ilyen jól sikerült a bemutatkozásom a Kometában, s már alig várom a következő versenyeket a csapattal! – mondta Dina Márton.

Nagyon hosszú volt ez a néhány kör a végén, a körpályán befejeződő versenyek mindig hektikusak. Egész nap boldogan tekertem, szuper érzés így befejezni ezt a Tourt. Bár nem nyertem, de kifejezetten örülök, hogy Marci előttem végzett, Neilands pedig egyértelműen nagyon erős volt. Ettől a két embertől nem rossz kikapni! – fejtette ki Valter Attila.

Az összetett sikerek mellett is remekül szerepeltek a mieink, Lovassy Krisztián megnyerte a tiszafüredi befutót, de a magyar kerékpárosok jó néhány szökésben és hajrágyőzelemben is részesek voltak, egész hetes teljesítményükre büszkék lehetünk! Az összetettben: 1. Krists Neilands (lett, Izrael Cycling Academy) 21:12:00; 2. Dina Márton (magyar, Kometa Cycling Team) 01:22 perc hátrány; 3. Valter Attila (magyar, CCC Development Team) 01:26 p. h. A gyorsasági pontversenyben 1. (zöld trikó) Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec). A hegyi pontversenyben 1. (piros trikó) Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy). A legjobb magyar versenyző (fehér trikó) Dina Márton (Kometa Cycling Team).

Szóljon hozzá!