ZETApress

hírportál

Dobogósok a magyarok

Fantasztikus magyar teljesítmény a királyetapon! Az összetettben élen álló lett Krists Neilands nyerte a 40. Tour de Hongrie királyetapját, a kékestetői célba másodikként Dina Márton, a harmadik helyen pedig Valter Attila ért be, az utolsó szakasz előtt ez lett az összetett élcsoportjának sorrendje is ? tudatta Gombkötő Roland sajtófőnök.

Évtizedek óta vártunk rá, hogy olyan hegyi menőnk legyen, aki a nemzetközi élmezőnnyel is fel tudja venni a versenyt a legkeményebb emelkedőkön is. Úgy néz ki, immár két iyen bringásunk is van: Dina Márton, a spanyol Kometa Cycling Team és Valter Attila, a lengyel CCC Development Team magyar légiósa szombaton emlékezetes teljesítményt nyújtott.

A Magyar Körverseny 4. szakasza is nyomasztó hőségben rajtolt, Karcagon 35 Celsius-fokot mértek, amikor a karaván nekivágott a 138 kilométeres etapnak. A 4. szakasz első harmadában az élmezőny rendre visszaverte a támadásokat, de aztán Poroszlónál, 45 kilométer után három versenyzőnek sikerült elszöknie: az alkalmi társulás tagja volt Móricz Dániel (Pannon Cycling Team) is, aki két gyorsasági hajrát is megnyert a következő 70 kilométer során.

Parádsasvár után megkezdte a hegymászást a mezőny, a három szökevény sorsa megpecsételődött. A hegyen először az olasz Androni Giocattoli titkos esélyese, a kolumbiai Munoz támadott, majd a Kometa Cycling Team első embere, a spanyol Lopez következett. Mögöttük az egyre fogyatkozó élbolyban a sárga trikós Neilands mellett jól tartotta magát Dina Márton és Valter Attila is.

Az utolsó másfél kilométerre aztán már csak ők hárman maradtak együtt, Munoz és Lopez is megadta magát. Valter Attila és Dina Márton is próbált támadásokat indítani, de az idei Giro d?Italiát is végigtekerő Neilands nagyon jól tartotta magát, s végül ő indította a döntő támadást. Előbb úgy látszott, hogy a két magyar teljesen leszakad, de az utolsó métereken mindketten nagyon megközelítették a lett sportolót, s végül Dina Márton a második, Valter Attila pedig a harmadik helyet szerezte meg.

Az összetett versenyt Krists Neilands már alighanem megnyerte, az utolsó, Kecskemét és Székesfehérvár között kijelölt, gyakorlatilag teljesen sík szakaszon már nem illik támadni a sárga trikóst. Az összetett második helyét immár Dina Márton foglalja el ? így övé a legjobb magyarnak járó fehér trikó is ?, a harmadikat pedig Valter Attila! Ilyen kiemelkedő eredményekre a magyar Tour történetének eddigi legerősebb mezőnyében nem is számíthattunk!

Eldőlt a legjobb hegyi menőnek járó piros mez sorsa is, ezt Neilands már biztosan elviheti Lettországba, hiszen a zárónapon nem lesz több hegyi hajrá. A legjobb sprintert illető zöld trikó is Neilandsé, de erre vasárnap még többen fenik a fogukat, nem lesz tehát tét nélküli a végső, székesfehérvári befutó. A sárga trikós Krists Neilands elmondta, hogy rettentő nehéz volt az etap, ám a csapata kiváló munkát végzett. ? Az elsődleges célunk nem a szakasz megnyerése, hanem a sárga trikó megőrzése volt, de tökéletesen alakult minden, így végül a kemény emelkedővel záruló királyetapot is megnyertem ? fogalmazott a 24 éves lett bajnok.

Dina Márton a rajt előttinél érezhetően felszabadultabban értékelt, mint mondta, 100%-ban csapatmunka eredménye lett a dobogó. ? A srácok leforogták az egész napot a CCC-vel, Lopeznek és nekem csak annyi volt a dolgunk, hogy gyorsan jöjjünk fel a Kékesre. Ő 3 kilométernél indított, én csak a támadásokra tettem a kereket, ezzel rengeteg energiát tudtam spórolni ? fejtette ki. Felidézte, hogy Lopez utolérésekor is csak reagált Neilands támadására, s bár a végén majdnem felért a lettre, ez végül nem sikerült. ? Tökéletes volt ez a nap, bár még áll előttünk egy hosszú szakasz, arra kell koncentrálni ? mondta mosolyogva. Valter Attila kapcsán kifejtette: fantasztikus érzés volt vele dobogóra állni. ? Ő a barátom, egyszer ő nyer, egyszer én. Bár többnyire ő, de most adott egy esélyt ? mondta Dina Márton, aki hétfőn csatlakozott új társaihoz Alberto Contador csapatában.

Juan Pedro López szerette volna behúzni a szakaszgyőzelmet, azonban az összetett versenyt vezető Krists Neilands az utolsó pár száz méteren megfogta őt: Tudtuk, hogy az utolsó három kilométereken lesz a legnehezebb az emelkedő. Mindenképpen szerettem volna támadást indítani. Úgy döntöttem, hogy elérkezett a pillanat, hogy megpróbáljam. Nem tudom, hogy jó döntést hoztam-e vagy jobb lett volna később elindulni, de ez már sosem fog kiderülni. Akkor úgy éreztem az az én pillanatom ? magyarázta Juan Pedro López a verseny után.

Jesús Hernández, a Kometa Cycling Team vezetője nagyon elégedett volt: Az útvonal publikálása óta ki volt nekünk jelölve ez a szakasz, szerettünk volna győzelmet aratni. Jól dolgozott a csapat, sikerült tökéletesen segíteni Mártont és Juan Pedrot. Fejben remekül teljesített mindenki, Juan Pedro ellépése jól időzített volt, de Neilands a Giro-ból érkező versenyző megindult és nem tudtuk megfogni. Márton is 100%-on teljesített, igaz nem nyertünk, de mindenki beleadott mindent és én nagyon büszke vagyok a fiúkra! ? mondta.

Valter Attila úgy értékelt, jó volt a csapata, végig dolgoztak, és sok ereje maradt a végén támadásokra. ? Marci és Neilands is rendkívül erős volt, nekem kicsit többet kellett dolgoznom, mert Neilandsnak előnye volt, Marcinak meg csapattársa elöl. De nem bántam, így is kell tudni versenyezni ? mondta. Felidézte: csütörtökön Bükkszentkereszten nem érezte magát jó erőben, ezúttal viszont jók voltak a lábai, elégedett a harmadik hellyel. ? Még néhány méter és ezzel a sebességgel utolértem volna őket, de így is jó. Nagyon örülök, hogy Marcival egy ilyen erős mezőnyben ennyire elöl tudtunk lenni, ez egyértelműen azt mutatja, milyen erős a sportágunk! ? tette hozzá.

A gyorsasági pontversenyben zöld mezben és a hegyi pontversenyben piros mezben: Krists Neilands (lett, Izrael Cycling Academy), a legjobb magyar versenyző fehér mezben: Dina Márton (Kometa Cycling Team). A mai 5. szakasz Kecskemét és Székesfehérvár között kijelölt 168 kilométeres, szinte teljesen sík útvonalán zajlik. A szakasz során három gyorsasági (Dunaföldváron és két alkalommal a székesfehérvári célvonalon), részhajrára is sor kerül. Rajt 10:30-kor lesz a kecskeméti Katona József téren, a mezőnybefutó 14:34-kor Székesfehérváron várható. A 169 km hosszú Kecskemét?Székesfehérvár zárószakaszon a Kometa Cycling Team ismételten Michele Gazzoli sprinterük képességeit szeretné majd kihasználni! ? tudatta Tökölyi Anna.

Szóljon hozzá!