ZETApress

hírportál

Lovassy rajt-cél győzelme

Lovassy Krisztián londoni olimpikon győzelmét hozta a 40. Tour de Hongrie pénteki 3/A-félszakasza, a Kazincbarcika és Tiszafüred közötti 115 kilométeres etap. A kazincbarcikai rajt után a város díjáért kiírt sprintet a felvidéki Szabó Miklós (Pannon Cycling Team) nyerte meg, s ezt követően sem maradt abba a magyar sikersorozat.

Az első komolyabb szökési kísérlet során ismerős arcokat fedezhettünk fel: öten léptek el a többiektől, köztük volt az első szakasz két magyar szökevénye, Lovassy Krisztián (magyar válogatott) és Rózsa Balázs (Differdange-GeBa), valamint a szlovén Katrasnik (Adria Mobil), a lengyel Aniolowski (CCC Development Team) és a cseh Otruba (Elkov-Author). A szökevények terve valódi sikert hozott, a mezőny ugyanis hagyta, hogy az öt bringás 4 perc fölé hizlalja az előnyét ? tudatták sajtósaik.

A nagy forgást Rózsa Balázs nem bírta végig, visszacsúszott a mezőnybe, de Lovassy Krisztiánék remekül tartották magukat, s végül négyük között dőlt el a félszakasz első helye: az Epronex-BSS Oil Team magyar válogatott versenyzője sprintelt a legjobban, a lengyel Aniolowski hiába lökte előre a bringáját, fél kerékhosszal hazai siker született. Óriási siker, a magyarok közül legutóbb 2016-ban Szalontay Sándor győzött, a szombathelyi prológon futotta a legjobb időt, szakaszt pedig 2006-ban nyert Szekeres Csaba, a Bükkszentlászló és Bükkszentkereszt közötti hegyi időfutamot.

A sárga trikós Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy), Valter Attila (CCC Development Team), Fetter Erik (Pannon Cycling Team) és Dina Márton (Kometa Cycling Team) is a mezőnyben ért célba, az összetettben Neilands első helye nem forgott veszélyben. Bíztunk benne, hogy Lovassy Krisztián sikerét újabb remek magyar eredmények követik, akár már délután, amikor a Tiszafüred és Hajdúszoboszló közötti 77 kilométeres félszakaszra került sor.

Cseh diadal Hajdúszoboszlón

Lovassy Krisztián remek győzelme után péntek délután rendezték meg a 3/B-félszakaszt a 40. Tour de Hongrie versenyén. A Tiszafüred és Hajdúszoboszló közötti 69 kilométeres száguldás végén a cseh Elkov-Author sprintere, Alois Kankovsky szerezte meg az első helyet. A rövidke, kevesebb mint 2 órás etap első felében a szlovák Cully és Vas Balázs (magyar válogatott) próbálkozott szökéssel, egy idő után Cully magára maradt, de aztán ? ahogyan az várható volt ? a legjobb sprinterek csapatai vették át az irányítást.

A csapatok közül nagyon aktív volt a Kometa, az Androni és a CCC, majd a Neri Sottoli is, az Israel Cycling Academy pedig nagy erőkkel védte a sárga trikós Neilands-ot, végül mégis az Elkov-Author sprintere, Alois Kankovsky ünnepelhetett, óriási küzdelemben előzte meg az EvoPro Racing holland versenyzőjét, Wouter Wippertet és az első szakaszon győztes Manuel Bellettit.

A mieink közül a válogatott Karl Ádám és a CCC Development Team magyarja, Valter Attila a sprint előtti helyezkedés során több társával együtt bukott (az eset az utolós három kilométeren belül történt, így az időeredményüket nem befolyásolja), ez az etap a legjobban Filutás Viktornak sikerült, a Pannon Cycling Team kerekese a 23. helyet szerezte meg. De ugyancsak ünnepelhetett Fetter Erik, aki a szakasz közben kijelölt gyorsasági részhajrán megszerzett idő-jóváírással átvette a legjobb magyarnak járó fehér trikót Dina Mártontól.

Az összetett élén nem változott a helyzet, továbbra is a lett Krists Neilands vezet, övé a sárga mez, a gyorsasági pontverseny legjobbjának járó zöld mezt a dán Bendixen őrizte meg, a piros mez pedig Krists Neilands-é maradt. A Tour de Hongrie piros trikója a mai 4. szakaszon gazdára talál, de a Kékestetőre vezető emelkedőn eldőlhet a sárga trikó sorsa is.

A sprintereké volt a főszerep a Tour de Hongrie 3. szakaszán

A magyar kör 4. napján különleges szakasz következett, hiszen két etapra osztották a versenynapot! Reggel korai indulással 115 kilométert tett meg a mezőny Kazincbarcika és Tiszafüred között, ahol sikeres szökést követően Lovassy Krisztián, a magyar válogatott tagja győzedelmeskedett. Délután egy rövidebb, 65 km-es útvonal várt a csapatokra Tiszafüred és Hajdúszoboszló között.

A megszokott etapoktól eltérő, kettős verseny másféle taktikát követelt meg a csapatoktól. A Kometa Cycling Team versenyzői a délutáni sprintszakaszra készültek, hiszen kiváló sprinterük Michele Gazzoli a pódiumra, de akár a győzelemre is esélyes volt. ? Egy kicsit furcsa volt ez a sprint! Az utolsó kör zűrzavaros volt. A lábaim jó állapotban voltak és készen álltak, de nem tudtam jó helyzetbe kerülni, hogy előre törhessek ? sajnálkozott Gazzo. Daniel Viegas, Diego Pablo Sevilla és Stefano Oldani nagyszerűen előkészítették számára a terepet, de Antonio Puppio is remekül teljesített, aki visszament Gazzoliért, hogy segítsen neki előre törni.

A reggeli szakasznál a szökevények hazaértek, ami meglepte a Kometa Cycling Team versenyzőit. ? Az első menet egy kicsit furcsa volt, megindult egy szökés, amit elméletben könnyen kontrollálni kellett volna. Nyugodtak voltunk, hogy a Cofidis és az Israel Academy csapata majd visszafogja az előre törőket. A helyzetet nehezítette, hogy egyszer egy vonat miatt is meg kellett állnunk. Végül nem sikerült megállítani a szökést és a sprinterünk nem tudott a győzelemért harcolni ? mondta Sevilla a reggeli szakaszról.

Ma kerül megrendezésre a sokak szerint mindent eldöntő szakasz! A 138 km-es útvonal 11:20-kor Karcagról indul és Kékestetőn, Magyarország legmagasabb pontján ér célba. Dina Marci tegnap átadni kényszerült a fehér trikót, mert Fetter Erik átvette a vezetést a legjobb magyar kategóriában, ám minden bizonnyal a mai hegyi menet megváltoztatja majd a felállást! ? remélte Tökölyi Anna.

Szóljon hozzá!