ZETApress

hírportál

Ha kiutasítják, meghal

Bírósági történetek ? 54

Kimondhatjuk-e a vádlottra a halálos ítéletet? ? döbbentek meg a fővárosi bírák a szerb háború idején, egy okirat hamisítás tárgyalása kapcsán. Verdiktjük ugyanis könnyen a fiatalember halálát jelentheti. De lássuk csak, mi is történt valójában.

Sztoján ? nevezzük így a 24 éves koszovói fiút ? behívót kapott. Nem főtt a foga a katonáskodáshoz, úgy gondolta, hogy nem kér belőle. A közelben úgyis ropognak a fegyverek, a szomszédban dúl a háború, nem akart ő is belekeveredni. Hamar hátat fordított a hadseregnek, irány a zöld határ! Hazánk felé vette útját. Az úton nem is volt semmi baj. Hamar Budapestre érkezett. Már csak dokumentumok kelletlek.

Az egyik piacon valaki érvényes útlevelet kínált. Megegyeztek a vételárban, s az eredeti kép helyére Sztoján rögvest a sajátját ragasztotta. A sarki rendőr nem is vette észre a stiklit, így hősünk a hamis papírral bátran igazolta magát, sohasem bukott le. A baj csak akkor jött, amikor az okmány érvényessége lejárt.

Előbb a dátumot akarta kijavítani, de meggondolta magát. Minek vesződjön ezzel, amikor legálisan is meghosszabbíthatja az itteni tartózkodás idejét. Felkereste hát az illetékes hivatalt, elintézni a formaságokat. Nem számított rá, hogy az ügyintéző tüzetesebben megnézi a fényképet. A rendőröket ? pláne a tiszteket ? ugyanis kriminalisztikai ismeretekre is megtanítják, s ehhez tartozik a hamisított, vagy rongált okmányok felismerése is. Pechjére az ügyintéző figyelt az órán. A keresztkérdések hatására feltáró, beismerő vallomást tett. Őrizetbe vették, majd bíróság elé állították. Enyhe ítéletre, pénzbüntetésre számított. Ekkor érte a meglepetés, de bírái szintúgy megdöbbenlek. Törvényeink szerint ugyanis ki kellett utasítani Magyarországról.

Kiutasítani csak külföldi állampolgárt lehet, s csak olyan országba, mely nem visel háborút. Déli határunknál ölik egymást, de Koszovói elkerüli a mészárlás. Oda tehát kiutasítható Sztoján. A gond csak az, hogy náluk a katonaszökevénynek halál jár ? pláne most ?, így a fiatalembert hamar falhoz állítanák. A magyar bíróság viszont ezt nem mérlegelheti, a büntetést ki kell szabnia. Bíráink a törvények szerint jártak el, így Sztojánt kiutasították. ?Szerencséjükre? az ügyvéd rögtön megfellebbezte az ítéletet, így az végre nem hajtható.

A vádlottat azonnal szabadították a börtönből, így a másodfokú tárgyalásig ? mely a túlterhelt bírósági munka miatt akár fél év múlva is lehet ? bőven van ideje eltűnni az igazságszolgáltatás látóköréből. Akár tovább is szökhet más néven, újabb hamis útlevéllel. Ha később mégis bírái elé áll, főjön amazok feje az ítéletalkotásnál. Lehet hogy Alkotmánybíróság ide, halálbüntetés eltörlése oda, sikerül majd nekik is Sztoján esetében halálos ítéletet hozniuk? A kiutasítással ugyanis ezt mondanák ki az okirat hamisító fejére, írtuk meg 1994. elején.

Szóljon hozzá!