ZETApress

hírportál

Édesszájú orgazda

Bírósági ítéletek ? 41

Fiatalkorú fiúk állnak a bíróság elé. 15-16 évesek. Bűncselekményeiket több mint egy éve követték el. Voltak 14 évesnél fiatalabb társaik is, de ők életkoruk miatt még nem büntethetők. Lopás a vád. Zömében élelmiszerboltokba törtek be, s vitték, amit elbírtak. Márkás cigarettákat, italokat, nyugati csokikat egyaránt meglovasítottak. Lényeg, hogy kicsi legyen és értékes.

A cuccokat persze értékesíteni kellett. Ebben lett segítségükre egy fiatalember, aki egy éjjel-nappal nyitva tartó élelmiszerboltban dolgozott. Éjszaka egyedül volt, s olyankor vette át a fiúktól a lopott holmit. A mennyiség és az összérték lett később vita tárgya a bíróság előtt.

A rendőrségi vizsgálaton, majd később a tárgyaláson is mintegy ötven-hatvanezer forintértékű lopott holmiról beszélnek, melyért a boltos több mint harmincezret fizetett. Jócskán áron alul vette tehát, s a boltban ráadásul adómentesen értékesítette. A boltos sokadrendű vádlottként, orgazdaság miatti áll bíróság elé. Az összeget, s az ?üzletszerűséget? vitatja.

Mint mondja, a tízezer forintos fizetésből hogyan is tudott volna harmincezret kifizetni a fiúknak. Csak mintegy négy-ötezer forintértékű édességet vásárolt, s ezért valamivel kevesebbet, mintegy három-négyezer forintot fizetett. És ami a legfontosabb: dehogyis adta el ő ezeket a csokikat. Saját céljára, étkezésre vásárolta, ő már ilyen édesszájú. A cigiről, meg az italokról hallani sem akar. Sem nem iszik, sem nem dohányzik. Minek is lenne neki?

S miért vásárol valaki a tízezer forintos fizetéséből négyezerért csokit? Mert szeretem, feleli a bíró kérdésére. A boltban is árultak ilyen csokit? ? hangzik a következő kérdés, majd igenlő válasz után a bíró azt faggatja, miért tolvajoktól szerezte be az édességet. Lehet, hogy nem csak a lopott csók, de a lopott csoki is édesebb? Erre már csak vállvonogatás a válasz. Még jó, hogy nem mondja a bírónak, hogy próbálja ki!

Tulajdonképp érthető a védekezése. Húszezer forint felett, s pláne üzletszerűen elkövetett orgazdaság éveket jelenthet pluszban a saját célra vásárolt párezres tétellel szemben. A bizonyítási eljárásnál épp ezért a bíróság nehéz helyzetben volt. Végül, ha nehezen is, de sikerült az üzletszerűséget és a magasabb összeget bizonyítani. A bíróság nem ette meg a mesét, mint ahogy hősünk sem a sok csokoládét. Egyetlen felnőttkorú elkövetőként szépen kap büntetést. Súlyosbító körülményként szerepel, hogy cselekedetével mintegy bűnözésbe taszította a fiatalokat azzal, hogy állandó felvevőpiacot biztosított nekik a lopott holmikra.

Szóljon hozzá!