ZETApress

hírportál

A motozónő

Bíróságra nem került az ügy ? 40

Ellopták a pénzemet! ? kiabál egy bögyös hölgyemény a délelőtti csúcsforgalomban. Zsúfolt az autóbusz, sokan akarnak leszállnia következő megállónál. A vezető csak az első ajtót nyitja ki, s a ?károsult? módszeresen megmotozza a leszállókat. Az idősebb férfiakat komoly arccal fogja, míg néhány fiatal fiúval összemosolyog. Gyengéden nyúl bizonyos helyekre, de ezt egyiküknél sem hagyja ki. Élvezi a dolgot.

Honnan veszi a bátorságot az önbíráskodásra? ? kérdezi egy idős úr, de csak durva szitokáradat a válasz. Emberünk már bánja, hogy megszólalt. Inkább megy még egy megállót, de nem hagyja megmotozni ? tapogatni ? magát.

Amíg tart a műsor, a tudósító elgondolkodik. Mit szólna vajon a nagyhangú hölgy, ha valaki mellette kiáltana tolvajt, s utána személyi motozásnak vetné alá? Különös figyelmet fordítana közben intim testrészeire. Bizonyára felháborítaná őt az alaptalan gyanúsítgatás, kikérné magának az ok nélküli bizalmaskodást. Vagy lehet, hogy még élvezné is a dolgot? Ahogy elnéztem a ?motoszka délelőtt? közben, ő nem is a pénztárcáját kereste a férfiaknál, hanem más érdekelte. Lehet, hogy egy masszázsszalonban dolgozik, s a villamoson gyakorol? A mozdulatai egyébként nagyon szakszerűek voltak. Kár, hogy nem kérdeztem meg, hol találhatom.

Segélyhez a biztos út a kocsmán át vezet

Sokan kérnek szociális segélyt a megyeszékhelyeken. Az igénylők szép szabályosan felkeresik a polgármesteri hivatalt és elmondják problémáikat. Az ügyintéző záros határidőn belül kimegy lakásukra a környezettanulmányt elkészíteni. A baj általában ilyenkor kezdődik. Sokan ugyanis rendezett körülmények között, szépen berendezett lakásban laknak. S ez a vesztük.

Majd ha már nem lesz semmije, ha csak egy ágy meg egy szék lesz a lakásban, akkor jöjjön vissza. Akkor jogosult lesz. Most élje fel vagyonát. Adja el a drága bútort, ami már úgy a szívéhez nőtt. Hogy mielőbb elfogyjon a pénze, legjobb, ha elissza. A kocsmában meleg van, fűteni se kell. A szesz is fűt belülről.

Az illetékes minisztérium főosztályán a főelőadót arról faggattam, miért kell a segéllyel megvárni, hogy valaki ennyire leküzdje magát? Miért nem kaphat a rendezett körülmények között élő is, ha rá van szorulva? Sajnos nem sok jóval bíztatott. A rendeletek, végrehajtási utasítások az önkormányzatok hatáskörébe utalják a segélyezést. Az anyagiakat is ők teremtik elő a rászorultaknak. Ugyanazt a szöveget különböző helyeken másként értelmezhetik, s eszerint bánnak a hozzájuk fordulókkal. Főosztályukat egyébként még nem keresték fel jogorvoslatért ilyen ügyekben.

Szóljon hozzá!