ZETApress

hírportál

Kirámolta a feljelentő a lakást

Bírósági történetek ? 37

Ferenc és bűntársa, Lajos régóta fosztogatták az elhagyott külvárosi butikokat, üzleteket. Mindig éjszaka jártak, zárás után nyitottak. A szajrét Ferenc lakásában rejtették el, s innen vitték értékesítésre az alkalmi orgazdáknak. Sajnos kocsijuk nem volt ? a lopott holmiból erre nem futotta ?, így éjszakánként más-más taxis szállította el a zsákmányt. Ezeket a fuvarokat jól megfizették, s a taxisok sosem tettek feljelentést. A hiénák is a piacról élnek, s lebukás esetén nem kell tudniuk, hogy az utas lopásból jön, s a holmi nem tisztességes útról származik.

Egy kora őszi éjszakán is a jól végzett munka zsákmányával megrakottan érkeztek a panelház elé. A taxit elengedték miután a cuccot kipakolták, s a kaput akarták kinyitni. Nem sikerült nekik. Ferenc hiába kotorászott zsebeiben, a kulcsot nem találta meg. Esküdni mert volna pedig, hogy magával vitte. Lakáskulcsa is a karikán volt, s a lakást sem hagyta záratlan. Mit volt mit tenni, hajnali 3-kor várakozni kellett a ház előtt, míg egy ?korán? érkező, vagy távozó lakó kinyitja a kaput. Házmester már nincs, hogy csengessenek neki, idegent meg még sem költhettek fel a házban. Felesége sem volt otthon vidékre utazott szüleihez.

Várakozás közben hirtelen egy rendőrautó bukkant fel. Egyenesen hozzájuk mentek a zsaruk. Nem lett volna értelme tagadniuk a holmik eredetét, így rögtön mindent bevallottak. Még örültek is, hogy a fogda melegében tölthettek az éjszakát.

Másnap került sor az ilyenkor szokásos házkutatásra. Azt is bevallották, amit korábban loptak, s tudták, hogy most úgyis megtalálják a nyomozók. A lakásban aztán nem csak ők, de a nyomozók is meglepődtek. Alig találtak valamit. Nem csak a sok ellopott videokazetta, de a saját tévé és a rádió is eltűnt. Hiányzott a szekrényből a tetemes mennyiségű készpénz is. Hiába, a lopásból jól megélt a páros.

A rendőrök korábban elmondták, hogy telefonbejelentésre küldték őket a ház elé éjszaka, mert valakinek gyanús volt a két alak a ház előtt. Amikor szó esett a taxisról, egyikük a rendszámra is emlékezett. A kapukulcs elvesztésekor a nyomozóknak már derengett valami, s alaposan a taxis körmére néztek. Végül a volánforgató mindent bevallott. Amikor a két betörőtől busás borravalót kapott, még nem akart nekik rosszat. Csak néhány száz méter után vette észre az ülésen a kicsúszott kapukulcsot. Visszafordult, hogy visszaadja nekik, de mikor a távolból észrevette őket a lépcsőn ülni, másként határozott.

Tudta, hogy ha otthon lenne valaki, a tolvajok csengettek volna, így most üres a lakás. Egy közeli telefonfülkéből álnéven tett bejelentést a rendőrségen, majd a közelből figyelte, mikor jönnek. Alig, hogy elvitték a két jómadarat a lopott holmival, már fel is ment a nála lévő kulccsal a lakásba és elvitt minden mozdíthatót. Nem gondolta, hogy utasai megjegyezték a rendszámát. A tárgyaláson egymás mellett ültek a vádlottak padján. Azóta már mindannyian hűvösre kerültek. A taxizásnak és a betörésnek egyelőre befellegzett.

Szóljon hozzá!