ZETApress

hírportál

Becsapta a tolvajokat

Bírósági történetek ? 9

Kiss és társa vállalkozni akart. Nem sokat értettek hozzá, pénzük sem nagyon volt, mégis elkezdték. 130 ezer forintért egy dízeltargoncát vásároltak üzemképtelen állapotban. Az üzemanyag-adagoló hiányzott belőle, így még elindítani sem tudták. Úgy vontatták haza. Az egyik közeli őrizetlen telepen lepusztult, hasonló munkagépet találtak. Hónapok óta ott állt, a kutya sem törődött vele. A két szerelő gyorsan lekapta róla az adagolót, s hamarosan átszerelte sajátjára. Most már elkezdhették a munkát.

Örömük nem tartott soká. Két hét múlva jelentkezett a kibelezett targonca gazdája, egy kft-vezető. Nyolcvanezret kért a tolvajoktól kártérítés gyanánt. Az adagoló ára és a munkabér ugyanis szerinte ennyi volt. Kiss visszaadta volna az ellopott holmit, de Gazdagnak már nem kellett. Megvette az újat, beszerelte gépébe, minek neki kettő. Kissék tehát fizettek. Sosem voltak büntetve, nem akartak bíróságra járni. Féltek a következményektől.

Hónapok múlva döbbentek meg. Bíróság elé citálták őket lopás vádjával. Az összeg 150 ezer forint volt, s a kft. keresetében az átadott nyolcvanezer nem is szerepelt. Kártérítésként mind a 150 ezret követelték tőlük. Még szerencse, hogy volt papírjuk az átadott pénzről.

A bíróságon a lopott értéket természetesen vitatták. Az adagoló tartozékaival újonnan sem ér többet negyvenezernél. Ők a dupláját kifizették. Gyors és enyhe ítéletet kértek, hadd legyenek túl rajta minél előbb. A bíró és az ügyész (ügyvédjük nem volt) másként határozott. Megidézték a kft-vezetőt a következő tárgyalásra.

Gazdag nem jött és ki sem mentette magát. Az újabb tárgyalásra már bírságot, a következőre elővezetést ígért a bíró, aki végül egy telefonhívást kapott a tárgyalás előtti napon. Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy húszezer forint körüli összegért szerezték be az adagolót valamelyik MÉH-telepen, de számla nincs róla. A további hatvanezer nyomozásuk benzinköltsége (!) a tolvajok kézre kerítéséért. A tárgyalásra pedig nem hajlandók eljönni. Nem érnek rá ilyesmire, nekik dolgozni kell!

A bíró ezek után pótnyomozásra adta vissza az ügyet, s ehhez felfüggesztette az eljárást. Az ügyész aztán különös dolgokat fedezett fel. A kft. a biztosítótól is pénzt várt ?150 ezer forintot! ?, s ezért volt szüksége a büntető perre Kissék ellen. A két balekot tehát azért hurcolta meg annak ellenére, hogy a nyolcvanezer forint átadásakor nem ezt ígérte nekik. Most tehát az igazgató úr is a vádlottak padjára került. A vád: hatóság félrevezetése, s ami ennél sokkal súlyosabb: csalás, nagy értékre.

Mint kiderült az eljárásban, az adagoló tényleg nem ért húszezret sem. A két tolvaj megúszta próbára bocsátással, s a különbözetet is visszakapja a kft-vezetőtől. A kaparcsi ügyvezető viszont rosszul járt. Nemcsak a biztosító nem fizetett, de kiszabtak rá egy felfüggesztett börtönt is. A szakértői díj és perköltség szintén őt terhelte.

Szóljon hozzá!