ZETApress

hírportál

Róbert László emlékére

Róbert LászlóFebruár 7-én csütörtökön 93 éves korában elhunyt Róbert László Pulitzer-emlékdíjas, aranytollas újságíró, aki 1989-ben a MÚOSZ elnöke volt. ? Mit tanácsolsz a pécsi újságíróknak, hogy ők is Pulitzer-emlékdíjasok lehessenek? ? kérdezte tőle a Remíz Étteremben Szarvas István, a pécsi Hetedhéthatár főmunkatársa a 2007-es díjátadáskor.

R.L: Írjanak jót és igazat! Én a Jelenkor újságot olvasom, nagyon jó írások vannak benne. Pécsett és más vidéki városokban is nagyon jó írások születnek, a díjazásnál jobban kellene figyelni rájuk.

? Ezer szállal kötődsz Pécshez, mely 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz. Életműdíjas újságíróként mi a véleményed az előkészületekről?

R.L: Valóban jól mondod, hogy kötődöm Pécshez, a gimnáziumhoz, ahová jártam, tanáromhoz, Petrovics Ede atyához, aki a latint tanította nekem. A Pécsi Egyetemhez, ahol már nyugdíjasként kommunikációs tanszéken tanítottam, hogyan kell rádió- és tv-riportot készíteni. Toller László, a korábbi polgármester kikérte tanácsomat a pályázat elkészítésénél. Nagyon örültem, amikor Pécs megnyerte. Az újságból újabban inkább negatívumokat olvasok a felkészülésről. Meggyőződésem, hogy a városnak olyan adottságai vannak, amelyek alkalmassá teszik, hogy kitűnő kulturális főváros legyen, hasonlóan Essenhez, vagy Nagyszebenhez, a jelenlegi fővároshoz. Ezt alátámasztja földrajzi adottsága. Pannóniát már a rómaik is megszerették. Európa-hírű egyeteme, tanári kara van és kulturális kincsei vannak. Nem szabad, hogy a bürokrácia, vagy az irigység hátráltassa a munkát! Az egész országnak segítenie kellene!

? Mivel foglalkozol mostanában, amikor nem a hat szép unokádban gyönyörködsz?

R.L: A Tisztelendők sorozatban a Szaharában forgatott filmem utómunkálatán dolgozom. Életrajzomnak második kötetét írom.

? Van, ami bosszant a bürokrácián kívül?

R.L: Van. Nincs jól, hogy például a magyar televízió nem mutatja, milyenek a szomszéd románok, lengyelek, szerbek, szlovákok. Ehhez a francia vagy angol televíziót kell néznem.

? Miként foglalnád össze életed ars poeticáját?

R.L: Figyeljünk egymásra, figyeljünk a másik emberre, de magunkat is szeretni kell ahhoz, hogy szerethessünk másokat!

Szóljon hozzá!