ZETApress

hírportál

A szervezők klubja

0925szarvasA közelmúltban fejeződött be a fiatal szervezők fóruma, amelyet a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság rendezett, és ahol első ízben kaptak szót a fiatal tudomány fiatal szakemberei. 1973 februárjában pedig megkezdi az érdemi munkát a január 8-án alakult új SZVT-klub, a szervezők klubja ? írta Szarvas István, a klub titkára a Műszaki Élet hetilap 1973-as éveleji számában.

A klub vezetősége számít mindazok támogatásara, akiknek figyelmét a fórum rendezvényei felkeltették, azok segítségére, akik felismerték a szervezés fontosságát, jelentőségét gazdaságunkban. A szervezés olyan új lehetőségeket használ ki, amelyek eddig is részei voltak a termelési folyamatnak egyik-másik üzemben, de az adatok csoportosításával, elemzésével új összefüggéseket képviselnek, és természetesen felhasználja azokat a korszerű számítástechnikai módszereket és eszközölhet, amelyek napjainkban bőséges választékban állnak rendelkezésre.

Egy példa: egy vállalat számítógéppel és hálótervezéssel szervezte meg a berendezések nagyjavítását, karbantartását, és ennek következtében az eredeti tervnél rövidebb idő alatt elvégzett munkafázisok szánna elérte az össz-tevékenység 52 százalékát. De sok minden másban is segíthet a szervező. Egy azonban biztos: nincs olyan módszer, amelyik abszolút értékű, nincs olyan szervezési rendszer, amely mindenhol eredményes. Ami az egyik helyen és az egyik feladatnál bevált, nem alkalmazható máshol, legalábbis csak igen megfontolt adaptációval, egyszerű másolásról pedig szó sem lehet.

A szervező tevékenység lényege az, hogy a helyzethez alkalmazkodik. Nincs két egyforma megoldás, mint ahogy nincs két egyforma lehetőség sem. Szervezésre és szervezőre ott van a legnagyobb szükség, ahol bonyolult a termék és ennek következtében a termelési folyamat, ahol a szervezet olyan nagyságrendet ér el, hogy működése szinte áttekinthetetlen, és ott, ahol az egység dinamikus változásaival szinte mindennap számolnunk kell.

Kész receptek nem lévén, mindennél fontosabb a szervezéssel foglalkozó szakemberek tapasztalatcseréjének megszervezése, és egy olyan állandó szervezeti keret kialakítása, amely otthont nyújt az e kérdésekkel foglalkozóknak, ahol tanácsot adhatnak és kaphatnak. Ez a cél hozta létre a szervezők klubját, ahol a szakemberek találkoznak kollégáikkal, ahol lehetőség nyílik egy-egy téma alaposabb megvitatására, ahol ötleteket lehet szerezni, de sohasem kész megoldásokat.

Neves előadókat hívunk meg havonta egyszer sorra kerülő vitadélutánjainkra. Néhány kiváló szervezési szakfolyóirat is az érdeklődők rendelkezésére áll. Szeretnénk, ha jó kapcsolataink alakulnának ki a vállalatokkal, esetleg olyan mértekben is, hogy a helyszínen ismerkedhetnénk meg munkájukkal, szervezési tevékenységük jellegével és eredményeivel. Várunk minden érdeklődőt, akinek munkája, vagy szívügye a szervezés ? fejeződik be az első titkár írása. A szervezők klubja a rendszerváltásig működött, első elnöke Ster Jenő volt.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kifaggattuk a szer(ve)zőt | ZETApress

Szóljon hozzá!