ZETApress

hírportál

Orbán és az ÁSZ

Az Állami Számvevőszék a rend egyik fontos pillére ? mondta 1998 novemberében Szarvas Istvánnak Orbán Viktor. Személyében a rendszerváltás óta először látogatott miniszterelnök az Állami Számvevőszékhez. A 36 éves kormányfőt elkísérte Áder János házelnök és Altorjai Anita, az Országgyűlés Sajtóirodájának vezetője is.

A kormányfő beszéde elején kifejtette: azok az államok maradnak életképesek, amelyekben kiváló, jól szervezett, alkotmányosan körülbástyázott intézmények állnak. Ilyen az Alkotmánybíróság, a Gazdasági Versenyhivatal és az Állami Számvevőszék hazánkban. A Számvevőszék által készített jelentések sorsa nem lehet közömbös a Kormány számára, ezért nagy figyelmet szentelnek azoknak. Szükségesnek tartom ? folytatta Orbán Viktor ?, hogy az ÁSZ tartson tükröt a mindenkori kormány elé, és jelezze, ha az gondatlanul használja fel a közpénzeket. Az az ország működhet rendben, ahol szabadság, biztonság és rend van. A Számvevőszék a rend egyik pillére. Tisztelem a Számvevőket, mert szeretik a pontosságot, az pedig összefügg a renddel.

A kormányfő elmondta: az ÁSZ az elmúlt években számos alkalommal jelezte a közpénzek gondatlan felhasználását. Ilyen volt a Postabank esete, ahol a Számvevőszék megkísérelt ellenőrzést végezni annak érdekében, hogy a pénzek ne folyhassanak el, de politikai akarat hiányában hiába próbálták, nem sikerült megvalósítani. A társadalombiztosítással kapcsolatban hangsúlyozta: mindenkit felháborít az a tény, hogy egymilliárd forintnál is többet költöttek helyiségbérletre és parkolókra. A miniszterelnök beszédét követő munkaértekezleten Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke a elmondta: a Számvevőszék alapvető stratégiai céljának tartja, hogy közpénzt ne használjanak fel ellenőrzés nélkül és az államháztartás gazdálkodása feszesebbé váljon.

? Miniszterelnök Úr! Milyennek értékeli az ÁSZ eddigi tevékenységét és az állami ellenőrzés rendszerét? ? kérdezte Szarvas István a munkaértekezlet után.

O.V: Az ÁSZ ez idáig amit a jogi lehetőség számára lehetővé tett, rendben elvégezte. Most már a törvények hiányosságai jelentenek elsősorban korlátot. Ezen kell változtatni, hogy működése eredményesebb legyen. Ami az állami ellenőrzés rendszerét illeti, én kész vagyok arra, hogy a parlamenttel és az ÁSZ-szal együttműködve kialakítsunk egy olyan állami ellenőrzési rendszert, amely magában foglalja a parlament, a kormány az ügyészség, és még folytathatnám a sort, törvényességi vizsgálatát. Létre kell hozni egy egymáshoz jól illeszkedő rendszert, amely minden olyan tevékenységet felölel, ahol közpénzek vannak. Ezek elemei jelenleg is megvannak. Ha szükséges, akkor néhány törvényt módosítani kell ? ahogy Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke mondta a munkaértekezleten.

? Mi a véleménye a belső ellenőrzés szerepének újragondolásáról?

O.V: Szerintem a belső ellenőrzésnek a törvényességi szempontokra kell a hangsúlyt tenni, az ÁSZ-nak pedig sokkal inkább a célszerűséget és a gazdaságosságot kell vizsgálnia! ? olvashattuk az Építési Piac 1998. novemberi számában.

Szóljon hozzá!