ZETApress

hírportál

A Rába Rt. sikere

Nem szabad megfeledkezni a talpon maradt nagyvállalatokról! ? mondta Zalán Barnabás, a Rába Rt. vezérigazgatója, a MAGOSZ elnöke 1997-ben. A Rába Rt. az ország egyik legsikeresebb gépipari vállalata. A húsz legnagyobb hazai cég közé tartozik, közel kilencezer ember munkaadója.

1997 első 9 hónapjában 26,2 milliárdos forgalom mellett 1,3 milliárd forintos eredményt mutatott fel. A bevételek mintegy hetven százaléka exportból származik. Sikeres privatizációt hajtott végre. A hazai magánbefektetők számára felajánlott 665 ezer darabból álló részvénycsomagot lejegyezték. Az 1475 forintos áron kibocsátott részvény 3000 forint felett forog a tőzsdén. ? Vezérigazgató úr! Önt a közelmúltban választották meg a Magyar Gépgyártók Szövetsége (MAGOSZ) elnökévé. Mit tart legfontosabb feladatának? ? kérdezte tőle Szarvas István.

ZB: Valóban a közelmúltban ért ez a megtiszteltetés. Úgy gondolom, hogy a Rába Rt-nél végzett tevékenységemet ismerték el ezzel. Én a magyar gépgyártás érdekeit akarom képviselni a jövőben, és a hangsúly a magyaron van. Közel harmincéves tapasztalatom alapján bátran ki merem jelenteni, hogy a magyar gépgyártásban hatalmas szellemi potenciál van. Ezt értem a kereskedelmi kapcsolatrendszerünkre és a fejlesztésre egyaránt.

? Hogyan értékeli a gépipar helyzetét az egész iparon belül?

ZB: A MAGOSZ-ban azt a célt tűztem ki magam elé, hogy a magyar gazdaság fejlődését messze meghaladó dinamikájú gépipar ? amelynek eredményei olyan szépek, hogy szinte gyanúsak, az exportja 80%-kal növekedett- érdekképviseletét magasabb szintre emeljük. Ezzel nem a korábbi vezetést akarom kritizálni, hisz? annak én is tagja voltam. El kell fogadtatni azt a státust, amit a gépipar valóban képvisel. Szeretnénk ennek a dinamikusan növekvő ágazatnak még nagyobb elismerést szerezni. Szorosabb együttműködést kívánunk a kormányzati szervekkel. Szeretnék a szövetségi munkámmal a magyar gépgyártás versenyképességének hírvivője lenni. Pozitívumokról is tudok számot adni. Elértük, hogy az ipart érintő fontosabb döntéseknél kikérik a MAGOSZ véleményét. Egyes beszállítói célprogramokhoz segítséget adunk az IKIM részére. A honvédség beruházásainál megkérdezik véleményünket, így például a légvédelem korszerűsítésénél.

? Azt szokták mondani, hogy az ipar, benne a gépipar növekedése a nagy multinacionális cégek érdeme. Mi a véleménye erről?

ZB: A gépipar növekedésében óriási szerepük van az itt megtelepedett tőkeerős multinacionális cégeknek. Viszont nem szabad megfeledkezni azokról a magyar gépipari nagyvállalatokról, amelyek talpon tudtak maradni, saját erőből korszerűsítették termékeiket, megőrizték versenyképességüket és piacaikat. Ezeké az érdem, és azon fogok munkálkodni, hogy ezt a hihetetlenül komoly munkát mindenki elismerje.

? Vezérigazgató úr, egy személyes kérdés: van értelme a társadalmi munkának?

ZB: A válaszom igen. Vannak olyan magasztos célok, amit csak társadalmi munkában célszerű végezni ? olvashattuk a GÉPIPAR 1998. 1-2. számában.

Szóljon hozzá!