ZETApress

hírportál

EU-bővítés keleten

A Budapesttől 300 km-re lévő Grazban, Stájerország fővárosában találkozott Rudolf Edlinger osztrák, Mitja Gaspari szlovén és Medgyessy Péter magyar pénzügyminiszter. Összejövetelük során kicserélték gondolataikat az EU keleti bővítése, a gazdasági együttműködés és a kereskedelmi kapcsolatok elmélyítése kérdéskörökben.

Az 1997-es találkozó utáni nemzetközi sajtótájékoztatón a magyar miniszter elmondta, hogy hazánk már megkezdte a csatlakozási felkészülést az európai pénzügyi unióhoz (EMU). Hangsúlyozta: szeretné, ha a felkészülés stádiumában minél nagyobb arányban hozzájuthatnánk az EU strukturális alapjaihoz. Ennek összege elérheti a GDP 4 százalékát (ami nálunk 400 milliárd forint). Ennek érdekében ? mint mondta ? az osztrákokat is meg kell győzni arról, hogy a felvételre várakozók fejlesztési programjainak finanszírozása a jelenlegi és az új tagoknak kölcsönös előnyöket jelent.

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy Ausztria kész átadni EU-felkészülési tapasztalatait ? Kitől származik a találkozó létrejöttének gondolata? Lesz-e újabb találkozó? Mit jelent az intézményes osztrák segítségnyújtás? ? kérdezte Szarvas István Rudolf Edlinger osztrák pénzügyminisztert.

RE: A találkozó létrejöttének gondolata Franz Vranitzky ex-kancellártól származik; 1996-ban gondolt erre, de a jó gondolatok véghezvitele sokszor hosszú időbe telik. Megállapodtunk, hogy jövőre újra találkozunk; a helyszín Szlovénia lesz, és a tanácskozásunkba bevonjuk a jegybankok elnökeit is. Túlzásnak tartom a segítséget nyújtunk kifejezést, inkább azt mondanám: szívesen megosztjuk tapasztalatainkat. Az EU-tagságra alaposan fel kell készülni, hogy a bővítés sikeres legyen, mint az eddigi bővítési fordulók. Azért találkoztunk Stájerországban, mert szeretnénk, ha egy közös érdekeltségű régió alakulna ki e térségben, amely magába foglalja Délkelet-Ausztriát, Nyugat-Magyarországot és Észak-Szlovéniát.

Számos kooperációs lehetőség van; közös érdekünk Magyarországgal egy befektetési társaság létrehozása, erről itt Grazban szándéknyilatkozatot írtunk alá. Jelentős tapasztalattal rendelkezünk a vámeljárásokkal kapcsolatban, nem szabad megfeledkezni arról, hogy néhány éven belül nem Ausztria lesz az EU külső határa, hanem Magyarország. Szeretnénk, ha magyar és szlovén barátaink nem követnének el hasonló hibákat, mint mi ? olvashattuk a Gépipar 1998. 1-2. számában.

Szóljon hozzá!