ZETApress

hírportál

Bécsbe megy a Skála

Horváth Rudolf AZ igaziEgy lépéssel nyugatabbra, Bécsbe készül a Sztráda-Skála. Nemrégiben hozták nyilvánosságra, hogy a Sztráda-Skála Rt. részvényeit hamarosan bevezetik a bécsi tőzsdén az egyéb kategóriában.

Horváth Rudolfot, a tatabányai cég vezérigazgatóját a döntés hátteréről, valamint a társaság vezetői és a kisrészvényesek közötti példaértékű jó viszonyról beszélgettünk. ? A Sztráda-Skála többségi tulajdonosa a Skála-Coop Rt., amelynek részvényei mostanában kicsit gyengébben szerepelnek a tőzsdén, mint az önök papírjai. Ez valószínűleg összefügg azzal a képpel, amely a befektetőkben kialakult a társaságukról. Ön miként látja ezt? ? kérdezte Szarvas István 1991 közepén.

HR: Nem tudom megítélni, hogy hosszabb időszakban is igaz lesz-e: a mi részvényeinknek jobb az ára. Annak is nagyon örülök, hogy papírjaink manipulálhatatlanok. Félreértés ne ssék, senkit nem akarok vádolni! Az viszont tény, hogy a Skála-Coopnak alapvető érdekellentéteket kellett megoldania, míg nálunk ? bár természetesen voltak és vannak viták ? ilyesmivel nem kellett számolni. Meggyőződésem ugyanakkor, hogy a Skála vissza tudja tornázni magát.

Ami saját házunk táját illeti: első félévi eredményeink nagyon szépek; ezeket rengeteg munkával sikerült elérnünk. Úgy gondolom, hogy a jövőre tervezett 20-25 százalékos osztalék kifizetése reális, s részvényeink árfolyama is emelkedni fog. Fejlesztési elképzeléseink is megvalósulóban vannak. Több világcég is jelentkezett, hogy területeket vásárolna tőlünk benzinkút és autómosó létesítéséhez. S nem utolsósorban az is hatni fog megítélésünkre, hogy Bécsben is szeretnénk bevezetni a papírjainkat.

? Van-e már elképzelésük, milyen árfolyamon jelennek meg az osztrák piacon?

HR: Elképzelés van, de konkrétumról még korai beszélni. Annyit azonban elmondhatok: nem véletlen, hogy egy ismert osztrák pénzintézet vállal szerepet a bevezetésben. Ez a cég ugyanis úgy látja, jelentős tartalékok vannak a Sztrádában. Mivel a mostani és a tervezett bevezetési ár között számottevő különbség van, elképzelhető, hogy elkezdi felvásárolni részvényeinket.

? A június végi rendkívüli közgyűlésen merült fel, hogy a kisrészvényeseknek is legyen képviselőjük a Sztráda felügyelő bizottságában. Ennek elfogadása nem kötelező, de feltétlenül értékelendő lenne.

HR: Ha ez megtörténik, az mindenképpen több egyszerű gesztusnál. Nagy baj ugyanis, ha egy társaság vezetésének nincs módja ? vagy nem képes ? érzékelni a kisrészvényesek esetleg eltérő érdekeit. Én azon vagyok, hogy közös hajónkat egy irányba kormányozzam ? olvashattuk a Tőzsde Kurír 1991. július 11-i számában.

1 hozzászólás

  1. Jó lenne tudni, hogy mi van ezzel az úriemberrel napjainkban. Esetleg tudnak róla valamit?