ZETApress

hírportál

Rövid hírek 1995-ből

Tóthné Dr. Pásztor Zsuzsa az UFI vezetőségében: a Hungexpó Rt. vezérigazgatója 1995-ben tagja lett a Nemzetközi Vásárok Szövetsége (UFI) végrehajtó testületének. Az UFI-nak jelenleg 64 országból 160 teljes és 15 társult tagja van.

Az EU-tagságunkról: ? Ha jól mutatjuk meg értékeinket, akkor Nyugat-Európa fel fogja ismerni, nemcsak nekünk, hanem neki is érdeke az integráció, nem kisebb, hanem nagyobb értékű az a hozomány, amellyel érkezünk, mint amennyit az unióból kinyerni remélünk és nélkülünk Európának sem a múltja, sem a jövője nem lehet teljes, hanem csak torzó ? mondotta ?95-ben Németh Miklós ex-miniszterelnök, az EBRD alelnöke az Európai Utas újságíróinak.

Magyar Pénzügyi Tőzsdei Almanach: A májusban megjelent almanach ? amit Kerekes György főszerkesztő mutatott be a sajtó képviselőinek ? három kötetben, 62 fejezetben ismerteti a honi pénzügyi és biztosítási élet több mint 700 legfontosabb szervezetét. Az első kötet a pénzintézeti és a biztosítási rendszert, a második kötet a tőzsdéket, a brókertársaságokat, a befektető-, tanácsadó- és auditáló társaságokat, míg a harmadik a hatályos pénzügyi jogszabályokat foglalja össze.

Hagelmayer István, a Számvevőszék elnöke vezette a Magyar Pénzügyi Gazdasági Ellenőrök Egyesülete elnökségi ülését. Az ülésen megtárgyalták a vidéki régiók létrehozását, ezen kívül szó volt az Ellenőrzési Figyelő lap terjesztéséről és együttműködéséről a Független Vámszakértők Egyesületével. Az ülés után Rubicsek Sándor főtitkár (a Kormányzati Ellenőrzési Iroda elnöke) és Szarvas István elnökségi tag egy 1996-ben évben megrendezésre kerülő MPGE- és GTE-konferenciáról tárgyaltak.

A reklám fővárosa voltunk ?95. május 14-től 17-ig: a Reklám Világszövetség itt tartotta kongresszusát. ? Mind a gyártónak a termék elkészítése során, mind a reklámszakembernek a kampány megtervezésekor a legőszintébbnek kell lennie a vásárlóval szemben, ha nem tartjuk be az alapvető etikai morális szabályokat, termékünk eladhatatlanná válik ? hallhattuk Carlos Mendiotától, a Reklám Világszövetség elnökétől.

Sárdi Rezső, a brazil Varig Légitársaság vezérigazgatója munkareggelin látta vendégül az újságírókat, ahol a brazil utazási irodák ismertették ajánlataikat. Megtudtuk, hogy a hagyományos riói, salvadori (északkeleti országrész, Bahia állam) és a dzsungelvidék fővárosába, Manausba, Buziosz-ba és Angra dos Reisbe egyaránt utazhatunk. A metropolis közbiztonsága nem jelenthet gondot a turistáknak, hiszen kétezer rendőr őrködik a turisztikailag kiemelt városrészekben.

A Figyelő Klub rendezvényén zsúfolásig megtelt a Monarchia étterem, ahol ?guruk? találkoztak. A vita résztvevői egyetértettek abban a kérdésben, hogy a magyar piacon sok az adaptációs, ?kultúridegen? reklám. Vagyis ami egy jóléti társadalomban természetes, nálunk ellentétes érzéseket gerjeszthet. Pozitívumként említhető viszont, hogy az utóbbi időben a külföldiek, túlesvén a szálláscsinálás kezdeti fázisán, egyre inkább magyarul gondolkodnak, s képesek a helyi viszonyokat jobban érvényesítő szemlélet kialakítására.

Érdemes tanulni!

Kulcsár Gáborné, az Országgyűlés Sajtóirodájának vezetője mutatta be a nemzetközi sajtó képviselőinek a Parlamentben Harsányi Jánost és Oláh Györgyöt, akik 1994. december 10-én vehették át a Nobel-díjat. Mindketten Amerikában élnek. A két tudós a sorban a 11. és 12. Nobel-díjasunk, de jellemzően ők sem magyar állampolgárként kapták meg a kiemelkedő elismerést. A sajtótájékoztatón elmondott beszédében Harsányi professzor köszönetet mondott a MTESZ-nek a meghívásért és azért, hogy sok ?érdekes? emberrel találkozhattak. Annak a reményének adott hangot, hogy Magyarország biztosan elfoglalhatja majd megfelelő helyét Európában. Véleménye szerint nehézségeinken úrrá leszünk. ? A magyar tehetséges fajta ? mondta az akadémikus. ? A tudományt lehet jóra és rosszra használni, a döntés a társadalom kezében van ? olvashattuk a Gépipar 1995. 5-6. számában.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Országunk tükre | ZETApress

Szóljon hozzá!