ZETApress

hírportál

Az interjúkészítő felelőssége

Az interjúkészítés hatalmas felelősség. Az olvasónak egy-egy interjút olvasva azt kell éreznie, hogy az interjút készítő az én kérdéseimet teszi fel; mintha közvetlenül én ülnék szemben, én faggatnám a megkérdezett politikust, gazdasági szakembert, művészt, sportolót, közéleti személyiséget – mondta Juhász Imre vezető kormányfőtanácsos Szarvas István kérdésére.

Nem kell interjúzni!

Hogy miért nem vagyok hajlandó interjút adni? Hát csak mert erkölcstelen! Mert bűn, épp annyira bűn, mint amennyire személyem ellen irányuló támadás. Éppúgy büntetést érdemel, mint a tettlegesség! Gyáva és alávaló dolog. Tisztességes ember nem kér interjút és főleg nem ad! – mondta Rudyard Kipling (1865.12.30-1936.01.18.), aki 24 éves korában készített interjút Mark Twainnel. A fenti idézet 1905 után származik, akkor kapott irodalmi Nobel-díjat.

Jobb kérdezni az interjúnál!

Tévés személyiségként az MTV-ben számos sztárt interjúvolt meg. Kérdezőnek vagy kérdezettnek jobb lenni? – kérdezte Csákvári Géza.

Kérdezőnek, egyértelmű. Ha téged interjúvolnak, totálisan sebezhető vagy, legalábbis, ha nem szerepet játszol és önmagad vagy. Mindemellett mindenki az alanyra figyel. De ne aggódjon, van már gyakorlatom abban, hogy ne beszéljek túl sok hülyeséget! – felelte Simon Rex (1974.07.20-) a Népszava 2022. július 27-ei lapszámában. Sorozatunk első része idekattintva olvasható.

Szóljon hozzá!