ZETApress

hírportál

Az interjúkészítő felelőssége

Az interjúkészítés hatalmas felelősség. Az olvasónak egy-egy interjút olvasva azt kell éreznie, hogy az interjút készítő az én kérdéseimet teszi fel; mintha közvetlenül én ülnék szemben, én faggatnám a megkérdezett politikust, gazdasági szakembert, művészt, sportolót, közéleti személyiséget – mondta Juhász Imre vezető kormányfőtanácsos Szarvas István kérdésére.

Nem kell interjúzni!

Hogy miért nem vagyok hajlandó interjút adni? Hát csak mert erkölcstelen! Mert bűn, épp annyira bűn, mint amennyire személyem ellen irányuló támadás. Éppúgy büntetést érdemel, mint a tettlegesség! Gyáva és alávaló dolog. Tisztességes ember nem kér interjút és főleg nem ad! – mondta Rudyard Kipling (1865.12.30-1936.01.18.), aki 24 éves korában készített interjút Mark Twainnel. A fenti idézet 1905 után származik, akkor kapott irodalmi Nobel-díjat.

Jobb kérdezni az interjúnál!

Tévés személyiségként az MTV-ben számos sztárt interjúvolt meg. Kérdezőnek vagy kérdezettnek jobb lenni? – kérdezte Csákvári Géza.

Kérdezőnek, egyértelmű. Ha téged interjúvolnak, totálisan sebezhető vagy, legalábbis, ha nem szerepet játszol és önmagad vagy. Mindemellett mindenki az alanyra figyel. De ne aggódjon, van már gyakorlatom abban, hogy ne beszéljek túl sok hülyeséget! – felelte Simon Rex (1974.07.20-) a Népszava 2022. július 27-ei lapszámában. Sorozatunk első része idekattintva olvasható.

Az interjúkészítés és a dzsúdó hasonlósága

Ferdinand John Sawatsky kanadai újságíró-oktató, aki sokat foglalkozott az interjúkészítés elméletével, erről értekezik, amikor arról beszél, miért hiba az interjút konfrontációként felfogni: Amikor valaki nekünk támad, az első reakciónk az, hogy erővel ellenálljunk. Ez nem valami jó hír a kis növésűekre nézve. A dzsúdó tehát azt tanítja, hogy fordítsd a nagyobb ellenfél méretét a saját előnyödre. Ugyanez van az interjúban is. Az ő területükön játszunk. Hozzá nem értőként beszélgetünk olyanokkal, akik ismerik szakterületüket, amit mi nem. Ha frontális támadást ellenük, veszíteni fogunk. Ők jobban tudják. Ha azonban megfordítjuk a dolgokat, és arra késztetjük őket, hogy ők bizonyítsanak, akkor gyengeségünk erővé változik. Ne harcolj a nagyobb tudásukkal, inkább használd őket! – mondta 1948-ban a kanadai író, újságíró, interjú készítő.

További őszinteségek

Az interjú a nyilvánosságnak szánt célszerűen vezetett egyenlőtlen párbeszéd – mondta Nemes György író, újságíró, sajtótörténész (Debrecen, 1910 – Budapest, 1988).

Mi kell az interjúhoz? – Az interjúkészítéshez nem kell tudomány se lángelme, hanem kell egy dózis vakmerőség és egy másik dózis szerencse – mondta Kálnoki Izidor író, újságíró, közgazdász (Sümeg, 1863 – Budapest, 1930).

Szóljon hozzá!