ZETApress

hírportál

Öt éve történt

A családi értékek védelme érdekében, azok képviseletében a kormánynak nemzetközi szinten is fel kell lépnie – mondta az EMMI család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a Családok budapesti világtalálkozóján 2017. május 25-én – tudtuk meg Szarvas Istvántól.

Novák Katalin a többnapos rendezvény 1. napján tartott Budapesti Demográfiai Fórum 2. című konferencia résztvevőit köszöntve arról beszélt, néha ki kell állni azért is, ami a nagy többség számra természetesnek tűnik, és ki kell mondani azokat az alapvetéseket, melyek a mai értékvesztett világban háttérbe szorulnak, megkérdőjeleződnek.

Erről szól a családok világtalálkozója, és büszkék vagyunk arra, hogy Budapest adhat otthont a rendezvénynek – mondta öt éve az idén március 10-én államfővé választott politikus asszony. A résztvevőknek köszönetet mondott, amiért kiállnak a családi értékek mellett, s hogy képviselik azt a sok millió embert, akik számára a család az élet és a szeretet bölcsője. Emlékeztetett arra is: mindhárom Orbán-kormány alapvetése volt, hogy a családokat helyezte a középpontba, a családi közösségek jóléte és jól-léte érdekében.

Demény Pál demográfus előadásában ismertette két, harminc évvel ezelőtt megfogalmazott szakpolitikai javaslatát, amely véleménye szerint segítené a demográfiai válság megoldását. Javaslata szerint a kormányoknak a nyugdíj mértékének meghatározásánál figyelembe kellene venni azt is, hány gyermeket nevelt fel valaki, és ezt magasabb összeggel kellene jutalmazni!

Emellett a nyugdíjasok arányának növekedését a szavazójoggal rendelkezők körében ellensúlyozni kellene azzal, hogy a kiskorú gyerekeket nevelők a gyerekeik nevében szavazhassanak – tette hozzá. Szólt arról is, hogy nem feltétlenül elegendő az anyagi támogatás a születésszám növeléséhez, egyfajta spirituális, kulturális változásra is szükség van ehhez.

Elzbieta Rafalska lengyel szociális és családügyi miniszter felszólalásában országa helyzetét ismertetve elmondta: a népességfogyás és az elöregedés számukra is jelentős probléma, az előrejelzések szerint 2050-re 4,5 millióval csökkenhet Lengyelország lélekszáma. A probléma megoldásához a gyermekvállalást támogató intézkedésekre, egyúttal a szegénység visszaszorítására van szükség – vélekedett hozzátéve: a lengyel kormány új családtámogató programja keretében hatmilliárd euró értékben 3,5 millió családnak nyújt segítséget, és azt várja, hogy ennek hatására a következő tíz évben 278 ezerrel több gyermek születik.

A közép-európai családpolitikákat bemutatva a lengyel tárcavezető a jellemző intézkedések között említette a családtámogatásra fordított összegek növelését, a bölcsődei és óvodai ellátás biztosítását minél több gyermeknek, a szülők munkaerőpiacra való visszatérésének segítését, a rugalmas munkaidő biztosítását számukra, valamint a nagycsaládok támogatását.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete elnöke azt hangoztatta, a család ma nincs válságban, és a magyar társadalom egyre inkább család-, és gyermekbarát. Arról beszélt, hogy a család az ember legtermészetesebb belső igénye, és a probléma akkor jelentkezik, ha ezt elfelejti, vagy a világ ezt elfeledteti vele.

A 30 éve alapított, 70 ezer tagot számláló civil szervezet vezetője elmondta: ők azt vallják, hogy az élet legnagyobb ajándéka a gyermek születése, az, hogy igent mondanak az életre, és szeretnék a nagycsaládos életmódot hitelesen megmutatni másoknak is. Felidézte a kormány családokért tett intézkedéseit, és azt mondta, azok pozitív üzenetet, kiszámíthatóságot, biztonságot adnak a családok számára.

Besco Obradovic, a Dveri Párt elnökének előadására május 27-én került sor, a szerbiai parlamenti képviselő elmondta: azért alakítottak pártot, hogy a családok helyzetén javítsanak.

Nyári Zitával, a párt egyik aktivistájával, aki ismertette számomra a 3,34%-kal a parlamentbe került párt 10 pontját, amelyet a családok jobb helyzetbe hozásáért dolgoztak ki előadása előtt volt módom beszélgetni. A konferenciával kapcsolatban elismerését fejezte ki megemlítve: példaértékű számukra a Fidesz családpolitikája. Novák Katalin akkori államtitkárral, a konferencia szervezőbizottságának elnökével is módom volt konzultációt folytatni – fejeződik be Szarvas István visszaemlékezése.

Szóljon hozzá!