ZETApress

hírportál

Mire jó a biciklipumpa?

Esetek a mentősök életéből ? 35

A hetvenes évek derekán egy kis faluban hetedhét országra szóló lakodalmat csaptak. A helyszínt és a neveket tartsuk titokban, hiszen épp eléggé ráfizettek félműveltségükre valamennyien. Folyt A bor, A sör, A pálinka. Minden, ami A betűvel kezdődött. Örültek a szülők, hogy sikerült férjhez adniuk egyetlen leányukat. Az örömapa és fiai olyan sokszor néztek a pohár fenekére, hogy még másnap délre se józanodtak ki. Ekkor történt a tragédia.

A vasárnapi ebédnél a családfő hirtelen a torkához kapott. Egy hang nem sok, annyi sem jött ki rajta. Nem kapott levegőt, csak kékült és lilult. Fiai hallottak valamit a mesterséges légzésről. Egyből tudták, most cselekedni kell! Gyorsan biciklipumpát ragadtak.

Fújták a levegőt cefetül a papa szájába, de semmi eredmény nem volt. Sehogy sem akart megszólalni. Biztosan a pumpa rossz, gondolták, s átüzentek a szomszédba. Rögvest jött is a haver egy autópumpával, ami már hatásosabbnak bizonyult. Azt a fránya uborka darabot, ami a légcsőben elakadt, egészen a tüdejéig repítette. Másnap onnan szedte ki a boncmester a hidegsebészeten.

A fiúk csak nem tudtak belenyugodni apjuk elvesztésébe. Első mérgükben a mentősöket jelentették fel, akiket még eső után köpönyegként kihívtak. Azt vetették a szemükre, hogy túl későn érkeztek. Valljuk meg őszintén, öt kilométert öt perc alatt megtenni tényleg csigatempó, pláne kanyargós utakon. A pert persze elvesztették. Csak nehogy követőik legközelebb vécépumpát használjanak!

Csúnya halál a fulladás

Légúti elzáródáshoz többször vonultam én is a hetvenes években. Egyik alkalommal a rendőrök hívtak ki egy kisvárosi lakótelepre. Mentőtisztünkkel együtt rohantam fel a negyedik emeletre, s az ajtó előtt egy rendőr posztolt. A jajgató feleség is kinn állt a lépcsőházban, mert a rendőrök őt is kiparancsolták a lakásból. Odabenn egy idős férfi függött felakasztva az ajtó sarkán. Leért a lába, fel is tudott volna állni, ha a kötél megszorulásakor ? a nyaki ütőér elszorulása miatt ? el nem veszítette volna azonnal az eszméletét. Melléje egy kés is ki volt készítve, amivel rögvest le is vágtuk a kötélről. Sajnos az újraélesztés nem sikerült, mert túl sokáig volt már levegő nélkül. Kérdésünkre a rendőrök elmondták, hogy nekik a szemlebizottság megérkezéséig semmihez sem szabad nyúlniuk, ezért nem vághatták le az öngyilkos férfit.

Egy kisfaluban egy másik bácsi ennél jobban járt. Ő a padlásán akasztotta fel magát, de hozzátartozói időben levágták. Kiérkezésünkkor a padláson eszméletlenül feküdt. Mi sem tudtuk eszméletére téríteni, a keskeny létrán viszont nem lehetett hordágyazni. Szerencsénkre eszembe jutott a vákuum matrac. Ebbe fektettük, majd leszívás után jól összekötöztük és az erős kötéllel leengedtük a padlásról. (Majdnem baj lett abból, amiért veszélyeztettem egy öngyilkos miatt a felszerelést. Mi van, ha kilyukad a matrac? ? kérdezte, akinek volt egy csepp hatalma.) Végül nem lett semmi baj, s a bácsit is élve adtuk át az Elmeosztályon, ahová minden öngyilkost vittünk. Pár nap múlva találkoztam vele a zárt ajtók mögött a folyosón, de a bácsi arra sem emlékezett, hogyan került fel a padlásra. Mivel a tartós oxigénhiány miatt enyhe agykárosodás is felléphet, senki sem foglalkozott szavaival. Hogy tényleg öngyilkos lett-e, vagy valaki más kötötte fel, azt talán sosem vizsgálta ki senki.

Szóljon hozzá!