ZETApress

hírportál

Kapcsolat a metrósokkal

Esetek egy mentős hétköznapjaiból ? 30

A budapesti metróvonalakon gyakran leáll órákra a forgalom. Az utastájékoztatók műszaki hibáról beszélnek, bár a valódi ok sokszor egészen más. Valaki a sínek közé került, valakit halálra gázolt a szerelvény. A mentősök ilyenkor már nem sokat tehetnek, csak a halál beálltának megállapítására korlátozódik feladatuk. Szerencsére nem csak a legszomorúbb esetekben riasztják őket a földalatti ügyeletesek, sokszor enyhébb esetük is akad. Két ilyen feladathoz – egyszerű rosszulléthez – kísértem el szekundálásom során a bajtársakat. Mindkétszer a Nagyvárad térről jött a megkeresés.

A 3-as metró állomása a Delej utca közelében található, így érthetően minket riasztott a KICS. Péntek délelőtt volt, alig néhány perce váltottunk. Épp a reggelihez készülődtünk, de ezt természetesen el kellett halasztani. Száguldottunk a tér felé. A forgalmi szolgálattevő helyiségében fiatal nőt találtunk kisfiával. Szédült, vérnyomása a ?padlón” volt, riadtan üldögélt a széken. Mi lesz, ha kórházba kerülök, mi lesz a fiammal, ha elvisznek? Ki viszi haza őt – kérdezgette állandóan -, ha nem leszek vele? A gyerekre ne legyen gondja – válaszolta mentőtisztünk -, őt egy ideiglenes gyermekmenhelyre szállítjuk.

Több menhely is van a fővárosban, mindegyik más-más korosztály befogadására szolgál. Ide kerülnek az elcsavargott gyerekek is, de e mentők is odaviszik a közterületről azokat a gyerekeket, akik hozzátartozójuk sérülése, eszméletvesztése miatt magukra maradnának, kórházba szállításuk viszont nem indokolt. Ha ők is megsérülnének, akkor sem vinnék őket a szülővel, kísérővel azonos kórházba, hiszen a gyermek- és felnőttügyelet más-más kórházban van. A szállítási sorrend mindig olyan, hogy előbb a sérültet kell kórházba szállítani, s utána a gyermeket az életkorának megfelelő gyermekvédelmi intézetben átadni.

Az anya úgy döntött, nem hagyja intézetbe vinni a fiát. Inkább a kórházba szállításról is lemondott saját felelősségére. Mint elmondta, reggeli étel és ital nélkül jött el otthonról. Nehéz csomagot cipelt, leizzadt, elfáradt. Vércukorszintje is leeshetett – gondoltuk -, s a sebtében elvégzett vércukor vizsgálat is beigazolta gyanúnkat. Ehhez csak az ujját kellett megszűrnünk, s a kicseppenő véréből két percen belül megállapítottuk a stix-csíkkal vércukorját.

Gyógyszer kísérlet eredmény nélkül

A metrósok nagyon rendesek voltak, s egy jó erős, alaposan megcukrozott kávéval, s egy nagy pohár cukros teával megitatták. Állapota valamelyest rendeződött, így megengedtük, hogy saját lábán hazamenjen. Kérte ugyan, hogy vigyük mi el, de egy esetkocsi ilyet mégsem tehet, bármennyire is közel lakik a beteg. Egy távoli kórházba bezzeg elvihetnénk.

Másik betegünket, akihez épp két hét múlva délben rádión irányítottak a Nagyvárad térre, elszállítottuk. Igaz, őt sem oda, ahová kérte, de ez már legyen az ő gondja. Egy gazdagréti hölgy volt rosszul, akin háziorvosa nemrég egy különleges gyógyszeres kúrát kezdett el. Az idegei miatt leszázalékolt nő egy hónapja allergiás lett a felírt Melipraminre, s az orvos most ennek kiküszöbölésére kezdett valamilyen terápiába. Hetente fogadja betegét, s beszéli meg vele a továbbiakat. Nem tudni, hogy a beteg mostani rosszulléte – ami miatt le kellett szállnia a metróból, s a mentők segítségét kérnie – ezzel függ-e össze?

Jó lenne máris elvinnünk az épp most rendelő budai orvosához, s tisztázni vele a baj okát. Mégsem ezt tesszük, pedig a józanész ezt diktálná. Mi csak a Mentőkórházba vihetjük – mondja a medika – s ott majd megfigyelik néhány óráig. Hiába kéri a nő, hogy megszokott orvosához vigyük, mentőtisztünk hajthatatlan. Szabály, az szabály! Irány a Szobi utcai Mentőkórház. Ott a Belgyógyászati Ambulancián rutinszerű EKG, vérnyomásmérés, nyirokcsomók, hasi szervek tapogatása után a fektetőbe kerül. Ha már nem szédül, ha állapota rendeződik, haza is engedik. Mire kezelőorvosához eljut, állapota olyannyira rendeződik, hogy a rosszullét valódi oka meg sem állapítható. A kúra hatásának megfigyelését a Mentőkórházba szállítással sikerült megakadályozni. Talán legközelebb, ha otthon lesz rosszul, több szerencséje lesz. Addig inkább kerülje el a Delej utca környékét!

Szóljon hozzá!