ZETApress

hírportál

A részeget az Isten is védi?

Esetek egy mentős hétköznapjaiból ? 11

A kórházak nem veszik át szívesen a részeg sérülteket. A mentők is gondban vannak ilyenkor, mert a kórháziak negatív hozzáállása miatt sokáig autózhatnak betegükkel. Így történt ez az alábbi esetekben is.

Az Őrs vezér térről kaptuk a bejelentést. Rendőrök szóltak, hogy egy részeg férfi legurult a lépcsőn. Orra betört, mégis el akart menni. A kijáratnál több egyenruhás bírta csak maradásra, s tartotta vissza megérkezésünkig.

Lajos ? nevezzük így emberünket ? a közeli lakóteleprőI érkezett. Hatalmas szatyrában jócskán volt már élelem. Túl volt a bevásárláson, s az út porát is leöblítette addigra néhány kupicával. Kedvenc kutyája a szatyor füléhez volt kötve. Nem tudni, hogy a tér zajától megriadt négylábú, vagy a szesz rántotta-e le hősünket a lépcsőről az aluljáró betonára.

A betört orrú férfit nem hagyhattuk a helyszínen, de közeli lakására se vihettük. Mindenképpen kórházi ellátásra, röntgenvizsgálatra, s pár órás megfigyelésre szorult. Mivel az újpesti Károlyi Kórház volt az ügyeletes, oda indultunk. Gondot csak a kutyája okozott. Lakásuk útba esett, mégsem vihettük haza. Ápolónk és orvosunk is félt tőle ? egyikük sem volt állatbarát ?, és a szabályzat is tiltja, hogy a betegtérbe kutyát tegyünk. Fertőző beteg, vagy tetves, rühes, bolhás személy, az más. Velük szemben senki sem találna kivetnivalót. A sérült ember kutyájától viszont mindenki irtózott: Végül a rendőrök segítettek. Megígérték, hogy hazafuvarozzák a kutyát. Kérdés, hogy vajon megtették-e?

Betegünket átvették Újpesten. A sebész elmondta, hogy negatív koponyaröntgene után már küldik is haza saját lábán. Annyira nem részeg, hogy ki ne mehetne. Csomagját is cipelheti magával. Legalább kétszer kell majd átszállnia, míg sérülése helyétőI akár gyalog is hazasétálhatott volna. Nekünk is útba esik visszafelé a lakás, de egy esetkocsitól mégsem várható el a hazaszállítás. Inkább megyünk üresen állomásheIyünkre, a sérült meg a kórházi ellátás után csak-csak boldogul valahogy. Egyébként is minek rúgott be? Legalább a kutyára lett volna tekintettel?

Az orrcsonttörés megnehezítheti az átadást

Lajost tehát könnyen elpasszoltuk, Józseffel viszont jócskán megszenvedtünk. Őt a Blaha Lujza téri aluljáróban találtuk szintén betört orral. Ő is totálkáros volt, az előzményekre nem emlékezett. Egy Buda környéki faluban lakott, de a fővárosban csövezett. Személyi igazolványában a vidéki cím szerepelt, így egy budai traurnatológiára kellett volna szállítanunk. Olyan messze viszont ebéd nélkül nem volt kedvünk menni. Dugja gyorsan el az igazolványát! ? ajánlotta neki ápolónk, így a feltalálási helye szerint esedékes SOTE Gégeklinikára vihetjük.

Ember tervez, Isten végez, tartja a közmondás, s most is ez történt. A fiatal orvosnak ? vagy medikusnak? ? nem kellett a részeg sérült. Biztosan agyrázkódása van, ezért nem emlékszik az előzményekre, mondta, és már küldte is tovább az ügyeletes hasisebészetre. Vérző orrába tampont nyomkodott ? közben a törött csont jócskán ropogott ?, de a röntgenlelet nem érdekelte. Majd az István Kórház Sebészetén elkészítik az ilyenkor kötelező koponya- és orrmelléküreg-felvételeket. Addig meg csak hadd rázassuk tovább!

Természetesen az István Kórházban se fektették be a sérültet. Betört orrával mit is keresett volna a hasműtöttek között. Elkészítették a röntgenfelvételeket, majd kitették az utcára. Mivel nincs lakása, így haza sem küldhették. Nem lett volna hova. Persze a röntgenfelvételt és az elbocsátást már a Gégeklinika ifjú titánja is megtehette volna, de miért vigye ő el a balhét? A rnentők meg csak hadd vigyék tovább egy házzal páciensüket!

Kár, hogy már kezdetben nem a lakhely szerinti budai kórházba mentünk, s helyette a mielőbbi elpasszolás jár ápolónk fejében. Ott talán a beteg is különb ellátásban részesült volna, mert ott ugyanabban a kórházban ügyelt aznap a gégészet és a baleseti sebészet.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Részeg utcai kutyások | ZETApress
  2. Állati balesetek | ZETApress

Szóljon hozzá!