ZETApress

hírportál

Gustav Malja, a Szuperkupa sztárja

A Formula–1-es világbajnokság betétfutamaként Magyarországra érkezett a GP 2-es és az F 3-as világbajnokság, valamint a Porsche Mobil 1 Szuperkupa is. Ezek a versenysorozatok a Formula–1 előszobájaként funkcionálnak.

Rengeteg olyan pilóta, aki ezeket a sorozatokat megnyerte vagy ezekben a sorozatokban jól szerepelt, amivel felhívta magára a figyelmet és később nagyon gyorsan Formula–1-es tesztelési lehetőséget, állandó tesztpilótai szerződést, majd legvégül Formula–1-es pilótaszerződést kapott, sőt, sok óriási Formula–1-es név és világbajnok is szerepelt ezekben a sorozatokban. A Porsche a világ egyik legismertebb sportautója, a Porsche Mobil 1 szuperkupa versenysorozat pilótái nagyon szimpatikus, közvetlen pilóták, többek között ezért is érdemes figyelemmel követni az izgalmakban sem szűkölködő versenysorozatot, amely a Formula–1-es versenyhelyszínek közül idén ellátogatott már számos országba.

Gustav Malja svéd autóversenyző 1995. november 4-én született Malmőben. Különböző kategóriákban versenyzett, sorban: Formula Micro, KF3, European KF3 bajnokság, ADAC Formel Masters, Formula Renault 2.0, NEC bajnokság, Formula Renault 3.5 Series, FIA Forma 3, GP2 és végül a FIA Formula–2 világbajnokság, ahol több dobogós helyezése is volt. 2017-ben a Sauber Formula–1-es csapata Formula–1-es tesztlehetőséget is adott neki a Hungaroringen.

A magyar futamot az osztrák Thomas Preining nyerte, lapunknak viszont a nagyon szimpatikus svéd autóversenyző adott exkluzív interjút: Mik az emlékeid a Sauberes Formula–1-es tesztről, ami minden autóversenyző életében egy óriási élmény? – kérdezte dr. Horváth Dávid.

G.M: Az emlékeim természetesen nagyon jók. Nagyon élveztem a lehetőséget.

Mik a jövőbeli terveid?

G.M: Én nem Formula–1-es versenyző szeretnék lenni, hanem inkább gyári autóversenyző, sportautó kategóriákban szeretnék indulni, pl. ADAC, Porsche Mobil 1 kupa és Blancpain GT sorozat. Sokat versenyeztem forma kategóriákban. Teszteltem is jó néhány sportautót. Remélhetőleg ez a célom teljesül is.

Mik a tippjeid az idei szezonra a Porsche Mobil 1 Szuperkupára?

G.M: Michael Ammermüller kb. 10 éve versenyez ebben a kategóriában, tavaly is ő volt a bajnok. Nekem sokat kell még tanulnom, ez az első éven, nincsenek még tapasztalataim. Ez egy nagy kihívás nekem. Talán egy pár dobogós helyezésem lesz ebben az évben.

Van kapcsolatod egykori és mostani svéd Formula–1-es versenyzőkhöz, pl. gyakran találkozhatsz Eje Elgh-gel, Marcus Ericssonnal és Stefan Johanssonnal is a versenyeid kapcsán?

G.M: Ez igaz, de nem mondanám ezt szoros kapcsolatnak. Többször találkoztam velük, ismerem őket, de nagyon sűrű évem van, sok a dolgom, így nem olyan szoros a kapocs velük.

Hol élsz most? Monacóban vagy Svédországban?

G.M: Tulajdonképpen Dániában élek.

Mik az emlékeid Magyarországról?

G.M: Nagyon jók, kiváló eredményeket értem el az egykori kategóriáimban.

Mi életed legnagyobb sikere?

G.M: Ez egy bonyolult kérdés, az eddigi sportautó karrierem talán.

Szóljon hozzá!