ZETApress

hírportál

Gustav Malja, a Szuperkupa sztárja

A Formula?1-es világbajnokság betétfutamaként Magyarországra érkezett a GP 2-es és az F 3-as világbajnokság, valamint a Porsche Mobil 1 Szuperkupa is. Ezek a versenysorozatok a Formula?1 előszobájaként funkcionálnak.

Rengeteg olyan pilóta, aki ezeket a sorozatokat megnyerte vagy ezekben a sorozatokban jól szerepelt, amivel felhívta magára a figyelmet és később nagyon gyorsan Formula?1-es tesztelési lehetőséget, állandó tesztpilótai szerződést, majd legvégül Formula?1-es pilótaszerződést kapott, sőt, sok óriási Formula?1-es név és világbajnok is szerepelt ezekben a sorozatokban. A Porsche a világ egyik legismertebb sportautója, a Porsche Mobil 1 szuperkupa versenysorozat pilótái nagyon szimpatikus, közvetlen pilóták, többek között ezért is érdemes figyelemmel követni az izgalmakban sem szűkölködő versenysorozatot, amely a Formula?1-es versenyhelyszínek közül idén ellátogatott már számos országba.

Gustav Malja svéd autóversenyző 1995. november 4-én született Malmőben. Különböző kategóriákban versenyzett, sorban: Formula Micro, KF3, European KF3 bajnokság, ADAC Formel Masters, Formula Renault 2.0, NEC bajnokság, Formula Renault 3.5 Series, FIA Forma 3, GP2 és végül a FIA Formula?2 világbajnokság, ahol több dobogós helyezése is volt. 2017-ben a Sauber Formula?1-es csapata Formula?1-es tesztlehetőséget is adott neki a Hungaroringen.

A magyar futamot az osztrák Thomas Preining nyerte, lapunknak viszont a nagyon szimpatikus svéd autóversenyző adott exkluzív interjút: Mik az emlékeid a Sauberes Formula?1-es tesztről, ami minden autóversenyző életében egy óriási élmény? ? kérdezte dr. Horváth Dávid.

G.M: Az emlékeim természetesen nagyon jók. Nagyon élveztem a lehetőséget.

? Mik a jövőbeli terveid?

G.M: Én nem Formula?1-es versenyző szeretnék lenni, hanem inkább gyári autóversenyző, sportautó kategóriákban szeretnék indulni, pl. ADAC, Porsche Mobil 1 kupa és Blancpain GT sorozat. Sokat versenyeztem forma kategóriákban. Teszteltem is jó néhány sportautót. Remélhetőleg ez a célom teljesül is.

? Mik a tippjeid az idei szezonra a Porsche Mobil 1 Szuperkupára?

G.M: Michael Ammermüller kb. 10 éve versenyez ebben a kategóriában, tavaly is ő volt a bajnok. Nekem sokat kell még tanulnom, ez az első éven, nincsenek még tapasztalataim. Ez egy nagy kihívás nekem. Talán egy pár dobogós helyezésem lesz ebben az évben.

? Van kapcsolatod egykori és mostani svéd Formula?1-es versenyzőkhöz, pl. gyakran találkozhatsz Eje Elgh-gel, Marcus Ericssonnal és Stefan Johanssonnal is a versenyeid kapcsán?

G.M: Ez igaz, de nem mondanám ezt szoros kapcsolatnak. Többször találkoztam velük, ismerem őket, de nagyon sűrű évem van, sok a dolgom, így nem olyan szoros a kapocs velük.

? Hol élsz most? Monacóban vagy Svédországban?

G.M: Tulajdonképpen Dániában élek.

? Mik az emlékeid Magyarországról?

G.M: Nagyon jók, kiváló eredményeket értem el az egykori kategóriáimban.

? Mi életed legnagyobb sikere?

G.M: Ez egy bonyolult kérdés, az eddigi sportautó karrierem talán.

Szóljon hozzá!