ZETApress

hírportál

A GP3-as versenysorozat

GP3A Formula?1 versenyek betétfutamaiként jelenleg 3 versenysorozatot rendeznek meg. Közülük tegnap már a GP2-ről írtunk, ma a GP3 következik. A helyszínről Dr. Horváth Dávid tudósított, fotónk Kasznár Gyula felvétele.

A GP3, teljes nevén GP3 Series egy 2010-ben indult együléses autóverseny-sorozat, melyet a GP2 előszobájának szántak. A motorszállító a Renault, míg a gumiszállító a Pirelli. A GP3-as autók egy teljesen új Dallara vázra épülnek és Renault motorokkal vannak meghajtva A GP3 autói szabványosítottak, minden csapat ugyanolyat használ. Nem megengedett az egyéni fejlesztés, minden pótalkatrészt közvetlenül a GP3 sorozattól kell beszerezni. A strukturális alkatrészek javítását csak a Dallara cég végezheti. A kasztnik gyártója a GP2 versenyautóihoz hasonlóan a Dallara. A csapatok által használt motor az AER által fejlesztett 6 hengeres, 3,4 literes szívómotor, amely 400 lóerő teljesítményre képes nyolcezres fordulatszámon.

A csapatok hatsebességes szekvenciális hosszanti Hewland sebességváltót használnak. A sorozat a Pirelli Pzero abroncsait használja. Háromféle gumikeveréket használhatnak (lágy, közepes, kemény). Minden pilóta négy szettnyi száraz időjáráshoz való és két szettnyi vizes időjáráshoz való abroncsot használhat minden rendezvényen. A csapatok GP2-ben alkalmazott Brembo fékeket használják. Az autók legnagyobb sebessége 285 km/h. Gyorsulásuk 0-100 km/órára 3 másodperc, 0-200 km/órára 7,7 másodperc. Egy versenyhétvége tartalmaz egy 30 perces edzést pénteken és egy 30 perces időmérő edzést szombaton, majd két versenyt. Az időmérő edzés eredménye határozza meg a szombati első verseny rajtrácsát. A második versenyt vasárnap tartják. A rajtrács úgy áll fel, hogy az első verseny legjobb nyolc helyezettje fordított sorrendben indul, tehát a 8. helyezett versenyzőé lesz a vasárnapi pole pozíció, a győztes pedig a 8. helyről indul.

A 2015-ös GP3-szezon a sorozat történetének hatodik bajnoksága volt. A címvédő a brit Alex Lynn volt, aki ebben az évben debütált a GP2-ben. A csapatok között a szintén brit Carlin volt a bajnoki titulus őrzője. Mivel a tesztek délelőtti és délutáni szakaszból álltak, ezért a körszámnál az első szám a délelőtt, a második a délután teljesített köröket jelenti. A GP3 versenyeit a Formula?1 európai versenyhétvégéin, azok betétfutamaként rendezik.

Az idei világbajnoki címért többek között az alábbi pilóták szálltak harcba: Antonio Fuoco, Esteban Ocon, Adderly Fong (a Lotus tesztpilótája), stb. Többek között megnyerte ezt a kategóriát Formula?1-es pályafutása előtt Esteban Gutierrez, Valtteri Bottas, Danyiil Kvjat is. Az Osztrák GP3-as versenyt is természetesen a Red Bull Ringen rendezték meg. Az időmérőt az olasz Luca Ghiotto nyerte meg. Ugyancsak ő nyerte meg az első versenyt is, ahol a Ferrarit tesztelő olasz Antonio Fuoco lett a második és a francia Esteban Ocon a harmadik. A második versenyen a kolumbiai Oscar Tunjo nyert. Az összesítésben is Luca Ghiotto vezet. Furmula?1-es sorozatunk zárásaként holnap a Porsche Mobil?1-et mutatjuk be.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Porsche Mobil?1 SuperCup | ZETApress

Szóljon hozzá!