ZETApress

hírportál

Intézkedett a felügyelet

Ami a nagyvilági érdekességekből kimaradt ? 13

Az elmúlt évtizedben a közterület-felügyelők még nem igazoltathatták az embereket. Elkérhették ugyan a személyi igazolványukat, de az intézkedés alá vont személy jóindulatától függött, hogy átadja-e azt. Ha nem adta át, a felügyelő leleményességén múlott a megoldás. Hívhatott rendőrt, de erőszakkal akkor sem tarthatott vissza senkit. Alábbi történetünk ? amelynek valóságtartalmát nem ellenőrizhettük ? épp egy ilyen estet mutat be.

Hatalmasat fékezett a közterület-felügyelet kocsija a külvárosi építkezés előtt. Egy útmentén fekvő konténer késztette megállásra őket egy nehezen belátható kanyar után. Ha már itt vagyunk, megnézzük van-e közterület-foglalási engedélyük ? határozta el a járőrparancsnok.

Az építésvezető csak nem akart előkerülni. Fenn van az épülő villa második emeletén ? mondták a munkások ?, de nem ér rá lejönni. Ha gondolják, menjenek fel, bár nem tudjuk, hogy joguk van-e hozzá?

Joguk volt, hát felmentek a szürkeruhások. Feladatukhoz tartozott többek között az építkezések környékének köztisztasági ellenőrzése a közterületen, valamint a közterületek rendeltetésszerű használatának kikényszerítése. Ehhez beléphettek a hivatalos helyiségekbe, valamint beletekinthettek az okiratokba.

Semmiféle engedélyem sincs a konténerre ? fogadta őket az építésvezető ?, s az elkövetkező hat hétre ? ameddig előreláthatólag tartani fog az építkezés ? nem is fogom beszerezni! Helyszíni bírságot sem fizetek. Ha nem tetszik, jelentsen fel! Személyi igazolvány nincs nálam, adataimat nem árulom el, maguk viszont nem tehetnek ellenem semmit. Felszólítom önöket, hogy távozzanak, vagy feljelentést teszek magánlaksértésért!

A fenyegetés visszaszáll a fenyegetőre

A felügyelő rádiójáért nyúlt, diszpécserét hívta. Betörőket találtunk az építkezésen ? jelentette, s azonnali rendőri segítséget kért. Elmondta, hogy sok idegent talált a többemeletes épülő házban, akik nem hajlandók igazolni magukat, Megemlítette továbbá, hogy a munkaügyi központ emberei is tiszteletüket tehetnék itt a rendőrökkel együtt, hátha mégsem betörőkkel, hanem illegális munkavállalókkal állnak szemben. A kreolbőrű munkavállalókat ugyanis előszeretettel alkalmazzák a külvárosban fekete munkára.

Az építésvezető most már könyörgőre fogta a dolgot, de nem volt mese. A munkások is megpróbálták menteni az irhájukat, de a felügyelők még az épületbe lépés előtt elkészítették róluk az utcáról a bizonyíték erejű fényképfelvételeket. A rendőrök is hamar odaértek, s szerencsére a munkaügyi központ embereit is fel tudták gyorsan venni útközben. Megkezdődött az elszámoltatás, s a 15-20 illegális munkavállaló között néhány illegális bevándorló is akadt. Olyanok, akik hiába is folyamodtak volna munkavállalási engedélyért. S mindezt a váratlan lebukást egy engedély nélkül tárolt konténer, s az építésvezető kivagyi magatartása idézte elő. Ha kifizette volna a kétezer forintos helyszíni bírságot, a felügyelők dolgukvégzetten távoznak, s ő építhette volna a társasházat feketemunkában tovább.

Azóta már a közterület-felügyelők is igazoltathatnak és erőszakkal is visszatarthatják az embereket, de mégsem foglalkoznak az illegális munkavállalókkal. Nekik elég a köztisztasági szabálysértésekre figyelni a kisebb építkezéseken, pedig helyzetükből adódóan a munkaügyi központoknak is értékes jelzéseket adhatnának. Állandó együttműködéssel számos adócsalót, rengeteg feketevállalkozást leplezhetnének le. Vajon meddig kell még várni, hogy a két szervezet közötti napi munkakapcsolat létrejöjjön? Eszébe juthatna már ez végre valakinek!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Feketén építkeztek

Szóljon hozzá!