ZETApress

hírportál

Halál a Berber-tréningen

Érdekességek a nagyvilágból ? 2

Életünkben mindig versenyeznünk kell. Az új munkahelyért, az előmenetelért szüntelen harcot folytatunk. Az erős fennmarad, a gyenge kihull a rostán. Nem lesz kilátástalan a helyzetünk, ha kellőképp felkészülünk a küzdelemre. Akadnak, akik erre szerveznek tanfolyamokat.

John Berber, az ismert amerikai pszichológus kommunikációs tréninget szervezett Alabamában. Háromnapos kurzusait főleg a munkanélkülieknek ajánlotta. Ezeket az embereket egyre inkább uralja a kisebbrendűségi érzés, egyre nehezebben tudnak kapcsolatot teremteni, így egyre nehezebbek az elhelyezkedési lehetőségeik. Tréningjével nekik kínált segítséget. Jócskán jelentkeztek a szerencsétlenek, megtakarított dollárjaik a főnök zsebébe vándoroltak. Az első csalódás akkor érte őket, amikor a mester helyett a szadista Ronald Smith vezette a foglalkozásokat. Vért fognak izzadni a tanfolyam végére, kiabált velük a kápó, s a hallgatók egyre kiszolgáltatottabbnak érezték magukat.

Berber tulajdonképpen nem akart nekik rosszat. Hozzá akarta szoktatni hallgatóit a durvasághoz, a gorombasághoz. Meg akarta velük taníttatni, hogy el tudják ezeket viselni. Ki akarta belőlük váltani a lázadást, hogy odakint is ellent tudjanak állni az erőszaknak, ne engedjenek az agressziónak. Ebből lett később a baj.

Ron megkövetelte, hogy a nyolcórás foglalkozásról csak engedéllyel menjenek ki. Szünetet nem tartott. Vécére is csak azt engedte, aki hangosan bejelentette, hogy kis vagy nagydolgát végzi-e odakinn. Már ehhez is bátorság kell, hogy ezt elmondjuk, s a tanfolyam résztvevőinek többsége ennek bizony híján volt. Edmond Capiti például jelentkezni sem mert. Nagyon meg volt fázva, s már az első órában ki kellett volna mennie. Mégsem kéredzkedett. Összeszorított lábbal ült helyén, de nem sokáig bírta. Hamar tele lett a nadrágja?

Ron felállította a fiatalembert, s röhögve mutogatta a vizeletes nadrágját. Edmond a megalázást nem bírta elviselni. Kirohant a teremből. Azt sem bánta, hogy a pénze odalett, de nem ment vissza többé. Odahaza aztán összeült a családi tanács. A rokonság úgy döntött, ezt nem hagyják megbosszulatlanul. (Nemrég vándoroltak ki Itáliából, égett bennük a déli tűz.) Két unokabátyra bízták az ítélet végrehajtását. Mindketten fekete öves karatésok voltak?

A következő tanfolyamra már ők iratkoztak be. Egyikőjük, Tony csak csendben figyelt, míg Marcelló állandóan az előadásba kotyogott. Ron egyre ingerültebben szólt rá, végül odament hozzá és ordítani kezdett. Marcellónak sem kellett több, és visszaordított. Ron mérgesen belökte a padba. Bántod az öcsémet? ? állt fel most már Tony is. ? Gyere ide, ha ilyen nagy pofád van!

Ron nem nem tudta, hogy karate bajnokkal áll szemben. Nekiugrott, hogy megüsse, de Tony egy karate rúgással a földre küldte. Utána a hátára ugrott, s fejfeszítéssel eltörte a gerincét. Az orvosok már nem tudták Ront megmenteni.

Hirtelen felindulásban cselekedtem, mondta a vizsgálati fogságban, de nehezen hisznek neki. Ha rábizonyítják, hogy előre megfontolt szándékkal gyilkolt, még villamosszékbe is kerülhet. Mint azóta a londoni hírekből megtudtuk, a Berber?tréning folytatását a hatóságok ideiglenesen felfüggesztették.

Szóljon hozzá!