ZETApress

hírportál

Az ásások napja

Hetedik nap a Dakar Rallye-n

A mai szakaszon mindenki ásott, tekintet nélkül tapasztalatra, rutinra. Szalay és Palik is egy-egy órát töltött a dűnék között, ahol egyébként iszonyatos homokvihar dúlt. A hideg nap és eső után igazi forróság volt! Az egyetlen dolog, ami megmaradt: a szél. Ennek következtében folyamatosan homokviharban haladtunk, fél óra alatt már állt is a homok a kocsinkban, arról ne is beszéljünk, hogy síszemüveget kellett viselnünk, hogy fotózás közben lássunk is valamit, adta hírül Atarból a Navigátor Médiaügynökség.

A szél miatt nem lehetett lehúzni az autó ablakát menet közben, így majd megsültünk az ülésekben. Így telt el nekünk 280 kilométer terepen és 30 kilométer aszfalton! A versenyzők azonban ötszázat mentek hasonló körülmények között, ráadásul dűnéken! A szervezők az időjárás miatt 100 kilométert rövidítettek a versenypályán, mert képtelenség lett volna teljesíteni a távot! Nagyon nehéz volt a mai nap, fáradt mindenki, úgyhogy épp jókor jön a szombati pihenőnap. Igaz, olyan sokat nem tudunk lazítani, mivel utána a versenyzőknek maratoni szakasz jön, ahova nem mehet az asszisztencia, így a szervizesek 1500 kilométert tesznek meg másfél nap alatt. Van, aki már szombat délután elindul, hogy időben Némában érjen.

Sikeresek a magyarok

A magyar versenyzők sokat ástak a dűnéken. Szalay Balázs és Bunkoczi László állandóan a trepniket rakosgatta ki-be az autóba, alig haladtak valamennyit, máris elásták magukat és újra elő kellett venni a homokfutó lapokat. Végül a saját versenykamionja húzta ki a mély homokból őket, onnantól együtt mentek a szakaszon. Palik László és Darázsi Gábor is közel egy órát ásott a dűnéken, de ez egyik páros teljesítményén sem látszik meg komolyabban : Palikék a 44., Szalayék a 73. helyen végeztek.

Kátai Péter a többiekkel ellentétben nem ásott egyáltalán! Az túlzás, hogy élveztem a mai szakaszt, de igyekeztem okosan haladni, és ez bejött, mert nem akadtam el egyszer sem ? mesélte Peti útban a zuhanyozáshoz. Taktikája eredményes volt, a 27. pozícióban teljesítette a szakaszt.

Estére minden magyar egység sikeresen beért a táborba. Liszi László, aki autóversenyzőként most szervizkamiont vezet, eddig nagyon élvezi a 18 tonna irányítását. Jó ez a Dakar! Nagyon megy a kamion, nincs előtte akadály, hihetetlen nagy élmény vezetni! Az meg különösen jó, hogy este nem vagyok mindig hulla fáradt, még világosban beérünk, nyugodtan megvacsorázom, aztán egy jót alszom! ? mondta.

A magyarok között jó a hangulat, a bivouacban mindenki egymás mellé telepedik le, együtt szervizelnek. Reméljük a továbbiakban csak jó hírekkel szolgálunk majd, de a maratoni szakaszról valószínűleg nem fogunk tudni tudósítást küldeni, mivel a sajtó nem tart a versenyzőkkel. Legközelebb Némából jelentkezünk!

Szóljon hozzá!