ZETApress

hírportál

Az igazi Afrika

Hatodik nap a Dakar Rallye-n

Csütörtök hajnalban megtapasztalhattuk, milyen is, ha a természet haragszik: éjszaka iszonyatos homokvihar alakult ki, amelyet reggel eső tetőzött. Tan Tan-ban mindig fúj a szél, de annyira, mint amennyire az éjjel tombolt, szerintem nem sokszor szokott, adta hírül a Navigátor Médiaügynökség.

Mindenki bemenekült a sátorból a kamionba, ott próbáltunk valamennyit pihenni, de nem nagyon tudtunk, mert himbálózott a kamion is folyamatosan! Reggelre finom homokréteg fedett be mindent, a tábort lebontották, és hatalmas szeméttelepre hasonlított a Dakar Rallye bázisa. Akkor még nem örültünk annyira annak, hogy az esős is esni kezdett, de később bebizonyosodott, hogy a hosszú homokos szakaszokon bizony jól jött, hogy nem volt akkora por és keményebb volt a talaj.

300 kilométert kellett autóznia a teljes mezőnynek, mire elért a mauritániai határig. Itt egy aknazáron kellett átkelni, amelyet az itinerben halálfejek jelöltek, de annyira azért nem volt vészes! ENSZ katonák, köztük magyarok is őrzik ezt a területet, úgyhogy biztonságosan átjutottunk a határon, és folytattunk utunkat. Innen már csak 400 kilométer állt előttünk.

Ezen a szakaszon a versenyzők sokkal korábban elindulnak, mint a szerviz, mivel az assistance egységeket együtt engedik csak el a mezőny után a határon. Ezért állhat elő az érdekes helyzet, hogy itt a bivouacban a versenyzők többsége már bent van, és éppen vacsorázik vagy mosakszik, a szerviz háttér pedig valamikor az éjszaka folyamán érkezik meg. A két magyar autós nagyjából együtt haladt a nap folyamán, a Szalay-Bunkoczi kettős a 45-ik lett ? összetettben a 40-ik ?, a Palik-Darázsi páros pedig a 42. helyen ért célba, s összetettben is a 42.

Motorosaink továbbra is remekelnek: Kátai Péter a szenzációs 28. helyet érte ma el, összetettben az 52, Dési János pedig az 55. legjobb időt motorozta (összetettben 56). Darázsiék a kamionnal a 17. helyen értek célba, a Flex Dakar Team pedig a 34. pozícióban fejezte be a mai szakaszt. Szaller Zolliékról egyelőre nincs információnk.

Pénteken folytatjuk utunkat Mauritánia legeldugottabb területeire, Atarba, de utána következik a szombati pihenőnap.

Szóljon hozzá!